27 Ocak 2022 Perşembe

ROMA TARİHİ -24/Gaius Julius Caesar-Birinci Triumvirlik (MÖ 60)

 ·         Gaius Julius Caesar    4

·         I. Triumvirlik (MÖ 60)

·         Caesar’ın Hispania başarısı ile Pompeius’un doğudaki başarıları aynı döneme denk gelmektedir. Pompeius’un zafer yürüyüşü senatusta kabul edilmiş ancak Pompeius’un askerlerini terhis etmiş olması onu sıradan bir birey haline getimiştir. Pompeius’un askerlere toprak vaadi senatus tarafından onaylanmadı. Caesar, Pompeius’un düştüğü duruma düşmemek için ordusunı terhis etmemiş ve başarı elde eden komutanların senatusa karşı birleşmeleri gerektiğini anlamıştı. Caesar, MÖ 60’ta yapılan MÖ 59 consüllüğünü kazanmıştı.

Hispania 


·         Consüllüğe getirilen Calpurnius Bipulus senatus taraftarı olduğundan senatusa karşı Pompeius ve Crassus ile temasa geçti. Pompeius’a senatusun reddettiklerini gerçekleştirme Crassus’a daha da zenginleşme fırsatı vermiş oluyordu. Böylece senatusa karşı birlik kurulmuş oldu. Ne var ki bu birliğin mimarı çok ünlenen Pompeius veya zengin Crassus değil de zekâsıyla sivrilen Caesar olmuştur. Artık; halk destyeği olan Pompeius, zengin Crassus ve zeki Caesar senatusa istediklerini yaptırabilirlerdi. Pompeius’un reformlarını senatus onaylamada gecikince Caesar kanunları halk meclislerinde onaylayarak senatusu devre dışı bıraktı.

Calpurnius Bipulus 




·         Caesar, kızı Iulia (Julia) ile Pompeius’u evlendirerek bu üçlü yönetimi sağlamlaştırmak istemiştir. Caesar; Campania’da devlet topraklarının en az üç çocuğu olan ailelere verilmesi ve Roma’dan ücretsiz buğday almak isteyenlerin sayısını azaltması hem devlet hem de halkın çıkarına olmuştur. Halk meclisinde kabul edilen kanunla Caesar; beş yıllığına proconsül olarak Gallia Cisalpina ve Illyricum eyaletlerinin yönetimi ile 3 legion kuma hakkı elde etti. Caesar’ın görev yerine gözü arkadfa kalmadan gitmesi için düşmanları/oligarşi taraftarları Cicero ve Cato’nun Roma’dan gönderilmeleri de gerekli oldu. Cicero, Makedonya’ya sürgüne gönderildi. Cato ise Kıbrıs’ı eyalet haline getirmek için gönderildi. Böylece Caesar Gallia’ya gidebilirdi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Rumeli’de Hâkimiyet Kurulması

   Rumeli’de Hâkimiyet Kurulması ü  1353’ten itibaren Rumeli’ye geçen  Osmanlılar , yaklaşık bir asır içinde bölgede hâkim güç hâline geldi....