27 Ocak 2022 Perşembe

ROMA TARİHİ -25/ Gaius Julius Caesar - Gallia’nın feth

 ·         Gaius Julius Caesar  -5

·         Gallia’nın Caesar tarafından fethi(MÖ 58-MÖ 51)

·         Avrupa’nın doğusundan Balkanlardan, Almanya’ya Fransa’ya kadar yaşayan geçim kaynakları hayvancılık ve yağma olan konargöçer kavimler yaşamaktaydı. Sarmatlar, Skythailer, Dacla, Galler ve Süevler birbirlerini sıkıştırarak Gallia taraflarından Roma’ya akınlar yapmaya başladılar. Bu kavimlerin saldırıları Roma’nın onlara karşı koyamayışı İlk Çağ’ı sanlandıracak en büyük olaydır.  Anglo-sakson, Ostrogot, Vizigot, Lombart, Vandal kavimleri Avrupa’nın içlerine yerleşirler.


Gallia


·         Gallia’da yaşayan Kelt kavimleri Belgler (Belçika adını bunlardan alır), Aquitan, Aedu, Arvern, Nervi ve Sequanlar vardır. Kelt toplumu; köylerde, oppidum denilen kalelerde yaşayan asilleri ve druid denilen din adamları/büyücülerden oluşmaktadır. Ancak bu Keltler tam bir devlet görünmek yerine konfederasyon şeklindedir. Caesar, Keltlerin dağınık toplum yapısından faydalanarak bazıları ile ittifaklar kurarak onlardan asker temin etmekteydi. Caesar ilk olarak, Süevlerin baskısıyla İsviçreli Kelt toplumu olan Helvetlerin Cenevre yakınında Rhone nehri üstündeki köprüyü yıktırarak onların ilerlemesini kesmiş, Aeduları mağlup ederek onları Batı İsviçre’de yaşamaya zorlamıştır.

·         Caesar’ın bu başarısında Keltlere müttefik görünerek onların da desteğini almıştır. Keltler aralarındaki konfederasyonda Seine (Sen) nehrine adını veren toplum Sequanlara karşı Caesar’dan yardım istenmiştir. Caesar’ın seferleri ile Germenler tehlike olmaktan çıkarılmıştı. Belgica kavimleri de Caesar’a itaat etmek durumunda kalmıştır. Caesar, Luca Antlaşmasıyla (Triumvirliğin devam ettirildiği antlaşma) eyaletlerde görev süresini 5 yıl daha uzattırmış ve kendisine bağlı legionların sayısını da artırmayı kabul ettirmiştir. Loire nehrinde yapılan gemiler ile Aquitania (Fransa’nın Güneybatısı) ele geçirildi. Gallia’da egemenlik sağladıktan Caesar onlara yardım eden Germenleri de itaat altına aldı.

Aquitania 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

TC İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ ÇALIŞMA SORULARIDIR (2D 2Y)

TC İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ ÇALIŞMA SORULARIDIR (2D 2Y)   1.   Celal Bayar, Adnan Menderes, Refik Koraltan ve Fuat Köprülü’nün h...