27 Ocak 2022 Perşembe

ROMA TARİHİ -26/Gaius Julius Caesar'ın taraf olduğu Luca Antlaşması ve Vercingetorix'in esir edilmesi

   ·         Gaius Julius Caesar    -6

  ·        Luca Antlaşması (MÖ 57): 

·        Pompeius’un senatusa yaklaşmasının önüne geçmek için Caesar tarafından Kuzey İtalya’da                    Luca denilen bölgede iki yüz senatörün katılımıyla toplantı yapılmıştır, buna göre; Pompeius ve               Crassus’un MÖ 55 yılı consüllükleri onaylanacak, consüllükten sonra Syria ve Hispania                         proconsüllüğü yapacaklardı. Caesar’ın ise Gallia valiliği beş yıl daha uzatılmış oldu.

Luca (Lucca)'nın konumu




·     Gallia’da Kargaşa:

·         Caesar MÖ 54 ve 53’te Kuzey Gallia’da Nervi, Trever ve Eburon adlı Germen kabileleri ile mücadele eder. Bunlara karşı bir buçuk Legion kaybeden Caesar, 2 Legion Gallia Narbonensis’ten ve 1 Legion da Pompeius’tan sağlayıp, Ren Doğusuna ikinci kez geçerek Eburon’ları yok edip, Germenleri yendi. İkinci sefer sonunda olarak Kuzey Gallia’da egemenliği sağladı.

Temsili legion (lejyon)


·         MÖ 52 yılında Pompeius’un Roma’da tekbaşına Consul olmasının Caesar’ı zor duruma düşürmüştü. Bu sıralarda Orta Gallia’daki kabileler isyan etmeye başlar. Bu isyan Gallia bağımsızlık hareketine dönüşür. Arvern Kabilesi’nden ünlü  Vercingetorix önderliğinde bağımsızlık savaşı başlamıştır. Çok büyük güçlükler ile yapılan savaşlar sonucunda Caesar, Alesia’da Vercingetorix’i kıstırmış ve  Vercingetorix’i esir etttikten sonra MÖ 46’da düzenlenen zafer alayından sonra esir komutan öldürülmüştür. Böylece  bütün Gallia fethedilmişti. Fakat Caesar’ın Roma’daki durumu sarsılmıştır.  Senatus’un bir tanzim heyeti göndermeyeceğini düşünen Caesar tanzim işine kendisi girişti. Roma zaferine yardımcı olan Aedu’lar, Rem’ler ve Lingon’lar ile ittifak muahedeleri yapılırken kalan bütün kabileler tebaa haline getirilmiş ve haraç vermeye mecbur tutulmuştur. Caesar ile birlikte Gallia, Roma’nın bundan sonra kuzeydeki geçiş kapısı oluyor, Roma’ya gelen hertürlü saldırıyı engelliyordu. Gallia, Antik Akdeniz kültürüyle temasa geçiyor, Akdeniz ile Kuzey Avrupa birleşiyor, Kuzeye medeniyet gidiyordu.

Vercingetorix, Avernilerin lideri teslim oluyor


·         Kuzeyde başarı üstüne başarı elde eden muzaffer Caesar, güneyde de Mısır’a girmek istedi. Bu başarısının yanında Caesar bu seferde kendisine tamamen bağlı bir ordu kazandı. Caesar burada geliştirerek elde ettiği ordu sayesinde ünlenmeye devam etti.  Gallia Seferleri’ni yazıya döken Caesar, Latince ve harika bir üslup ile hayatının bu safhasını kendisini üçüncü kişi olarak gördüğü dolayısıyla objektif bir tutumla kaleme aldığı “Commentarii de Bello Gallico” adlı eseri yazmıştır. Askeri tarihçiler ve komutanların da ilgisini çekmektedir.

·  Aşağıdaki linkten Roma Empire'nin 2. sezonunda Gaius Julius Caesar konu edinmektedir.

https://www.dizigom1.com/roman-empire-2-sezon-1-bolum/


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

TC İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ ÇALIŞMA SORULARIDIR (2D 2Y)

TC İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ ÇALIŞMA SORULARIDIR (2D 2Y)   1.   Celal Bayar, Adnan Menderes, Refik Koraltan ve Fuat Köprülü’nün h...