31 Ocak 2022 Pazartesi

ROMA TARİHİ -31/Gaius Julius Caesar'ın Adı

 

Gaius Julius Caesar   11

 

Caesar Adının Kökeni Nereden Gelmektedir? 

·         Sezaryen doğum ile dünyaya geldiği,  Latincede isim kökeni kesmek/keserim manasına gelmekte olan fiil olduğu aynı zamanda yani gür saçlı,  gri-mavi gözleri olan, muharebede fil öldürmüş olan gibi pek çok fiil anlamına da gelmektedir. Bunlardan hangisi dolayısıyla ailenin bu adı aldığı tam belli değildir.


Sezaryen ile Caesar adı arasında ilişki olduğu düşünülmektedir

·         MÖ 100’de dünyaya gelen Gaius Iulius Caesar, doğduğu dönem içerisinde, bulunduğu coğrafyadaki devlet yapısının dönüşüm geçirmektedir. Caesar, bu dönüşümü kendi lehine kullanan bir komutan olarak ön plana geldi. Bu durumu da zenginliği ile ünlü Crassus ve yetenekli Pompeius olduğu halde başarması onu Roma tarihinde önbemli makama yerleştirmiştir. Caesar, devletin tek karar vericisi olmayı başardığı gibi, bütün Akdeniz coğrafyasının egemeni ve Akdeniz coğrafyası üzerinde yaşayanları tabiri caizse bir İmparatorluk haline getirmiştir. Caesar’ın yeğeni Octavianus tarafından başlatılan Principatus dönemi ile resmen imparatorluk dönemi başlatılmıştır.  Caesar’ın ismi daha sonraki Roma İmparatorları, Kutsal Roma-Germen İmparatorları, Osmanlı Padişahları ve Moskova Knezleri tarafından Caesar, Kaysar, Kaiser, Tsar,Çar gibi farklı şekillere bürünmüştür.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

TC İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ ÇALIŞMA SORULARIDIR (2D 2Y)

TC İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ ÇALIŞMA SORULARIDIR (2D 2Y)   1.   Celal Bayar, Adnan Menderes, Refik Koraltan ve Fuat Köprülü’nün h...