30 Ocak 2022 Pazar

ROMA TARİHİ -30/ Gaius Julius Caesar, Roma'nın Tek Egemeni Oluyor

 ·         Gaius Julius Caesar   -10

Caesar Roma'nın  tek egemeni oluyor

·         Munda savaşı ile birlikte Caesar, Pontifex Maximus’luğun babadan oğla geçmesi, ömür boyu Dıctator’luk, “İmperator” unvanını özel adı olarak kullanmaya başladı (Bu unvan emretme yetkisine sahip demek). Kemdisine “Pater Patriae” (Vatanın Babası) unvanı da verildi. Senator ve Equites’ler görevlerine başlarken ona bağlılık yemini ediyor, onunla konuşurken herkes sözlerine dikkatetmek durumunda bulunuyor ve sözleri kanun hükmünde sayılıyordu. Ayrıca başına defneden yapılmış bir çelenk takmak, altından tahtta oturmak ve yaşarken sikkelere portresi basılan ilk Romalı olmak da Caesar’ın imtiyazları arasındadır. Doğduğu ay, Roma takviminin beşinci ayı olan “Quintilis”isim değiştirerek, onun soyuna hürmeten bugün hala batı dillerinin çoğunda yer alan Iuly (İngilizce: July)  denmeye başladı.

Caesar dönemi Roma cumhuriyet sınırları



      Caesar’ın heykeli Tanrı Quirinius Heykeli’nin yanına konup, kendisine doğum günlerinde kurban sunulması ve öldükten sonra Tanrı mertebesinde sayılması kararlaştırılmıştır. Caesar, devletin ihtiyaçlarını karşılamak yahut yandaşlarına yer açabilmek adına, Aedil sayısını 6, Praetor’u 16, Quaestor’u 40 ve Senatus’u da 900 kişiye çıkardı. Caesar, seferlerine asker yetiştirmek için yalnızca Roma vatandaşı olanları seçmek yerine eyaletlerden de asker almışancak Legion’a giren herkese Roma vatandaşlığı vermişti. Böylece Caesar, Roma şehir Devletindekilerin, Akdeniz çevresindeki eyaletlerden yararlanarak yönetimde bulunduğu sistemi, Akdeniz bütününü kapsayan ve tek elden yönetilen ancak bütün Eyaletlerin sistem içerisine dahil edildiği bir Roma Devlet Vatandaşlığı’na çevirmiştir. Adeta kendisi bir imparatorluk oluşturmuştu.

Temsili Tanrı Quirinius Heykeli


·          Mısırlılar  tarafından tarım amaçlı olarak Sirius yıldızına bakılarak geliştirilen Güneş Takvimini,Roma’ya getiren Caesar, Şubat (Februa) ayının 4 yılda bir 29 gün sayılarak artık günü üstlenmesini tasarlamıştır. Böylelikle bu takvim Iulian (Jülyen)Takvimi adını almış, 1582’de Papa XIII.Gregorius’un yaptığı son düzenleme sonrasında Gregorian Takvimi adını haiz olmuştur. Günümüzde Miladi Takvim olarak kullanılmaktadır.

Gregoryen takviminde düzenlemeden sonra Ekim ayı


·         Caesar’ın Munda Savaşı sonrası tek adamlığa doğru giden tutum, karar ve uygulamaları, Marcus Antonius gibi en yakın komutanını, Pharsalos sonra yakın dostları arasında yer almış olan Iunius Brutus gibi devlet adamlarını ve sair aristokrat, vatandaş, asker gibi çeşitli çevreleri etkilemiş ve bu kişiler Caesar karşıtı olmaya aday olmuşlardı. Caesar, neredeyse bir kral salahiyeti kazanmıştı.

Savaşın yapıldığı bölgenin konumu


·         MÖ 44 yılının Februa’sında (15 Şubat) düzenlenen Lupercalia Festivali esnasında Marcus Antonius tarafından kendisine Kırallık Tacı uzatılarak, bunun Roma halkının Caesar’a bir hediyesi olduğu belirtilince, halktan kimse sesini çıkaramayıp, herkes şaşkına dönmüş ve Caesar  halkın bunu kabullenmeyeceğini fark edip, bu tacı Iupiter(Romalıların Jüpiter Yunanlıların Zeus adlı baştanrısı)’e armağan ettiğini belirtmiş ancak Parthlara karşı ancak bir Kralın başarı kazanacağı söylentisini de yaydırır.

Caesar  tacı çok istese de reddeder


·         Caesar, devlet sınırlarının güvencesi için gerçekten Path ve Dac’lara karşı mücadele etmeliydi. Bunun için yeğeni Octavianus, Apollonia’ya gönderilmiş, kendisi de 18 Mart’ta orada olacağını belirtmişti. Ancak 15 Mart’taki Senatus toplantısın-da Iunius Brutus ve  Cassius Longinus’un liderliğinde tertiplenen ve Aristokrat – Oligarşi yanlısı takımın kendisine karşı nefretinin bir sonucu olan suikast ile, Marcus Antonius’un Senatus dışında bir sohbete tutularak, Caesar’ı koruması önlenip, Caesar 23 hançer darbesiyle öldürülmüştür.

Dacia bölgesinin konumu


·         Suetonius’un aktardığına göre Yunanca olarak, Iunius Brutus’a “Sen de mi oğlum ?” demiştir. Jones ise bunun daha çok “Darısı başınıza, aynı şey size de olsun” gibi bir anlamda, agresif bir tonlama ile söylendiğini belirtmektedir. Caesar öldürüldükten sonra, kurmaya çalıştığı düzen yarım kalmış, onun sert biçimde oturtmaya çalıştığı bu yönetim sistemini yeğeni Octavianus, bütün harplerden sonra geriye kalan tekkişi olmayı başardıktan sonra daha ılımlı ve uzunbir süre zarfına yayılmış politikalar ile Roma Devlet Sistemi bünyesine yerleştirmiştir. Şüphesiz ki Caesar’ın hataları olmasa, Octavianus da o doğruları yapamayacaktı. Octavianus tarafından başlatılan devir “Eşitler arasında birinci” manasına gelen“Princeps” kelimesine atfen “Principatus” devriolarak anılmış ve İmparator Diocletian’ın 284’teki “Dominatus” devrine dek sürdürülmüştür.

Principatus devrinin başlatıcısı Caesar'ın yeğeni Augustus


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Rumeli’de Hâkimiyet Kurulması

   Rumeli’de Hâkimiyet Kurulması ü  1353’ten itibaren Rumeli’ye geçen  Osmanlılar , yaklaşık bir asır içinde bölgede hâkim güç hâline geldi....