4 Şubat 2022 Cuma

ROMA TARİHİ -38 Dört imparatorlar yılı (68-69)- Galba (Haziran 68-Ocak 69)

·         Dört imparatorlar yılı (68-69)

·         Galba (Haziran 68-Ocak 69)

·         Dört imparatorun ilkidir. Gaius Sulpicius Galba ile Mummia Achaica’nın oğlu olan Galba, MÖ3 ’te doğar. Claudius zamanında Africa’da proconsul’lük yapmıştı. Nero öldüğünde Hispania Terraconensis çok karışık durumdaydı. Nero’nun ölümünün ardından Roma’da bir kaos yaşanmış ve kimin imparator olacağı konusunda bir fikir birliği henüz oluşmamıştı.

Servius Sulpicius Galba


·          Nero’ya karşı Gallia Lugdunensis valisi Vindex’in önderliğinde isyan hareketi başlamış ve bir iç savaş halini almıştı. Galba, 2 Nisan 68’de Carthago Nova’da kendisini Roma Senatus’unun ve halkının temsilcisi ilân etti. Bir süre sonra Gallia Lugdunensis valisi Vindex’in, Yukarı Germania valisi Verginius Rufus’a Vesontio’da yenilmesinin (68 Mayıs’ı) ve sonra da Nero’nun ölümünün (Haziran 68) ardından Senatus 73 yaşındaki Galba’yı imparator ilân etti.

Gallia Lugdunensis'in konumu


·         Yeni imparator aynı yıl Ekim ayında Roma’ya geldi. Ancak karışıklıklar ve hoşnutsuzluk sona ermemişti. Yukarı ve Aşağı Germania orduları ayaklandılar hatta daha da ileri giderek Aşağı Germania komutanı Vitellius’u imparator ilân ettiler. Tahtı kaybetmekte olduğunu anlayan Galba hemen Calpurnius Piso’yu evlat edinerek vârisi ilân ettiğini Senatus’a bildirdi. Ancak kendisinin vâris olacağını umut eden Otho (sonraki imparator), bu duruma çok içerledi ve praetor muhafızlarını elde ederek onların kendisini imparator olarak selamlamalarını sağlayıp Galba ve Piso’yu öldürtür. Otho’dan mevki bekleyenler Galba’yı öldürmek için yarışırlar. Otho’yu öldürmek konusunda gönüllü olanların listesi daha sonradan imparator olacak Vitellus’un eline geçer. Vitellus, Otho’yu öldürmeye istekli olanların tümünü idam ettirir.

 Gaius Calpurnius Piso, Romalı senatör; Caligula'nın kendisini karısından ayırması ve sonra onu zinadan sürdükten sonra Nero'nun devrilmesinde etkili senatördür.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

TC İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ ÇALIŞMA SORULARIDIR (2D 2Y)

TC İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ ÇALIŞMA SORULARIDIR (2D 2Y)   1.   Celal Bayar, Adnan Menderes, Refik Koraltan ve Fuat Köprülü’nün h...