4 Şubat 2022 Cuma

ROMA TARİHİ -37 Neron (Nero,Nero Claudius Caesar Augustus Germanicus ,54-68)

 

5.       Neron (Nero,Nero Claudius Caesar Augustus Germanicus ,54-68)

·         Claudius’tan sonra Roma tahtına çıkan Nero, 37 ‘de doğmuştu. Lucius Domitius ile genç Agrippina’nın oğlu olan Nero, imparator ilân edildiğinde henüz 17 yaşında olduğundan devletin yönetimini annesi Agrippina üstlendi.

Neron


·         Stoacı filozof Seneca’nın da Nero’nun eğitiminde etkisi vardır. Nero, Augustus’un politikasına sadık kalacağına ve Senatus’u daha etkin kılacağına söz vermişti. Yaptığı ilk işlerden biri, imparator seçilmesinin anısına, praetor muhafızlarına yüklü miktarda para vermek oldu (donativum)\ bu uygulama neredeyse bir gelenek haline gelmişti.

Lucius Annaeus Seneca, Romalı düşünür ve siyaset adamı MÖ4-65


·         Gerçekte Roma tahtının asıl vârisi Claudius’un üvey oğlu Nero değil, öz oğlu Britannicus olması gerekiyordu. Ancak, Claudius’un eşi Agrippina’nın türlü entrikalarla yaşça küçük olan Claudius’un öz oğlu Britannicus’u ikinci plana iterek, kendi oğlu Nero’yu imparatorluğa hazırlaması onun başarısıdır. Yine de Britannicus yaşıyordu ve taht için bir tehdit idi. Nitekim bir süre sonra Britannicus bir akşam yemeği sırasında zehirlenerek öldürüldü (55).

Britannicus, Roma impatorluk tahtına hakkı olduğu halde bunu üvey kardeşi Neron'a kaptırır.


·         Nero, annesinden de çekinmekle beraber onun devlet yönetimine karışmasını da istemiyordu. Bu nedenle annesi Agrippina’yı çevresinden uzaklaştırdı; Seneca ile Praetor Praefectus'u Burrus devlet idaresinde ön plana çıktılar. Nero, kendini daha pasif işlere ve biraz da eğlenceye verdi. Ancak Seneca ve Burrus sayesinde devlet ve toplum düzeni açısından bazı önemli adımlar atıldı. Bunlar arasında kamu düzeninin sağlanması, kalpazanlıkla mücadele, hâzinenin ıslahı, gladyatör gösterileri için valilerin halktan para toplamalarının yasaklanması, dolaylı vergilerin tüm imparatorlukta kaldırılması ve doğrudan vergilerin artırılması bulunmaktadır.

Sextus Afrianus Burrus(MS 1- MS 62) Neron'un danışmanı


·         Nero, annesi Agrippina’nın kendisi için bir tehdit olduğunun farkındaydı; nitekim Nero’nun yakınındaki kadınlar da (özellikle sevgilisi Poppaea Sabina) imparatoru annesine karşı kışkırtıyorlardı. Nero, annesinin öldürülmesinin zamanı geldiğini düşünüyordu. Minerva festivali (59 yılı) sırasında Nero, annesi Agrippina’yı Baiae’da bir akşam yemeğine davet etti. Yapılan plana göre, yemek sonrası evine döneceği gemi yarıyolda batacak şekilde inşa edilmişti. Nitekim öyle de oldu; ancak Agrippina yüzerek sağ salim villasına ulaşmayı başardı. Suikast istenildiği şekilde gerçekleşmeyince, Nero’nun adamları villasına giderek onu öldürdü. Ancak bu davranış halk arasında hiç de hoş karşılanmadı; Nero anne katili olarak kötü bir üne sahip oldu.

·         Agrippina’nın öldürülmesine en çok sevinenlerden biri de Marcus Otho’nun eşi Poppaea Sabina idi. Ancak beraberlikleri için diğer bir engel de Nero’nun karısı Octavia idi. Bu kez Nero’yu ona karşı kışkırttı ve boşanmalarını sağladı. Bu arada Nero da Poppaea’nın kocasını Lusitania valiliğine atayarak onu karısından uzaklaştırmıştı. Böylece çift daha rahat hareket etme imkânı elde eder ve bir süre sonra da evlendiler ( 62).

Poppaea Sabina, Nero'nun ikinci karısı


·          İki yıl sonra,  64’te, Roma’da büyük bir yangın oldu. Kentin merkezinin büyük bir kısmı ile sarayın bulunduğu Palatinus Tepesi yangından büyük zarar gördü. Yangın çıktığında Nero, Antium’da bulunuyordu. Hemen Roma’ya döndü ve yangının söndürülmesi için büyük çaba sarfetti. Ancak, halk arasında çıkan bir söylentiye göre, kendisi için inşa ettireceği meşhur Altın Ev’e (Domus Aurea) yer açmak için yangını bizzat imparator çıkartmıştı. Domus Aurea’nın da açılışı yapıldı. Nero, yangından Hıristiyanları sorumlu tuttu ve Hıristiyanlar çok büyük işkencelere mâruz kalarak öldürüldüler. İmparatorun kendini eğlenceye vermesi ve iyi bir yönetim gösterememesine Roma’da çıkan yangın da eklenince artık Nero’dan kurtulma zamanının geldiğine inanıldı. Ancak Nero kendisine yönelik suikast girişimlerinden (en önemlilerinden biri Piso’nunki idi) kurtuldu ve suikasti tertipleyenler öldürüldü.

Müzisyen olmayı düşünürken imparator olan Nero, yangın esnasında lir çaldığı görülünce yangının onun tarafından çıkarıldığı söylentisi yayılır


·         Nero zamanında bazı askeri başarılar da elde edildi. Romalı komutan Corbula, Parthlar ve Armenialılara karşı başarılı bir sefer yaptı ( 55- 63).

·          Britannia’da Boudicca’nın liderliğindeki Britonların isyanı bastırıldı (61). Nero, hayranlık duyduğu Yunanistan’a bir gezi düzenlemiş ve oradayken bazı festivallere katılmıştı ( 66-67).  Bu sırada Iudaia’da Yahudiler isyan etti ve isyan uzun sürdü. Yunanistan’dan dönüşünde Gallia Lugdunensis valisi lulius Vindex’in ayaklanmasıyla karşı karşıya kaldı (68). Hispania Tarraconensis valisi Servius Sulpicius Galba da Vindex’e destek verdi. Etrafındakilerin de kendisini terk etmesiyle yalnız kalan Nero’ya son darbe Senatus’tan geldi. Senatus, kendisini istemediğini açıkça ortaya koydu ve Nero’yu vatan haini ilân etti. Tüm umutlarını yitirmiş olan Nero, boğazını kesmek suretiyle henüz 30 yaşındayken hayatına son verdi . Nero ile birlikte Iulius-Claudius sülalesinin tahttaki iktidarı da bitti.

İspanya'nın bazı kısımları


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Rumeli’de Hâkimiyet Kurulması

   Rumeli’de Hâkimiyet Kurulması ü  1353’ten itibaren Rumeli’ye geçen  Osmanlılar , yaklaşık bir asır içinde bölgede hâkim güç hâline geldi....