7 Şubat 2022 Pazartesi

ROMA TARİHİ -44 Evlat edinilen imparatorlar dönemi (Adoptif,96-138) -Marcus Cocceius Nerva (96-98)

 Evlat edinilen imparatorlar dönemi (Adoptif,96-138) ve Antoninus'lar hanedanı (138-196)

1.       Nerva (96-98)

2.       Traian (98-117)

3.       Hadrian (117-138)

Bu dönem Roma imparatorluk döneminin başarılı, refah seviyesinin yüksek olduğu dönemlerdir.

·           Marcus Cocceius Nerva  (96-98)

·         Nerva’dan itibaren Roma tahtına geçen beş imparatorun iktidar dönemlerinde istikrar ve refah hâkim olduğundan, Antik Çağ’da bu imparatorlar (Nerva, Traianus, Hadrianus, Antoninus Pius ve Marcus Aurelius) “iyi imparatorlar” olarak da anılırdı.

Nerva, en iyi imparatorların birincisidir


·         Nerva hukukçunun oğlu olarak 30 veya 35’te doğmuştu. Domitianus’un öldürülmesi ve Roma tahtına Nerva’nın çıkarılmasıyla Flaviuslar sülalesinin iktidarı da son bulmuş oluyordu. 96’da, Senatus tarafından imparator ilân edilen Nerva’nın askeri tecrübesi olmasa da siyaseten belirli bir geçmişe sahipti. Örneğin Vespasianus ve Domitianus dönemlerinde consul’lük yapmıştı.

·         İmparator olduğunda hiçbir senatörü öldürtmeyecegine yemin etmişti, nitekim öyle de yaptı. Ancak, Domitianus’un katillerinin (Petronius ve Parthenius) öldürülmelerine engel olamadı. Nerva, yoksulların (ve özellikle çocukların) korunmasına yönelik önlemler aldı.

·         Yaptığı çalışmalar:

ü  Yahudilerden alınan vergiyi kaldırdı.

ü  Halka buğday dağıtımına kolaylık getirdi.

ü  Köprüleri ve su kemerlerini tamir ettirdi.

ü  İtalya dahilinde göreve giden memurların yol masraflarını karşılamak zorunda olan yerel idareler yerine bu işi devlet üzerine aldı.

·         Askerlerle yıldızı barışık olmayan Nerva, yaşamının tehlikede olduğunu hissettiğinden hem askerlerin hem de halkın kabul edebileceği bir kişiyi evlat edinerek imparatorluğun yönetimini paylaşmayı ve böylece kendisinden sonra tahta çıkacak olan vârisini belirlemeyi arzuluyordu.

·         97 yılı Ekim sonunda o sıralar etkin bir hayli yüksek olan Yukarı Germania valisi Marcus Ulpius Traianus’u evlat edinerek tüm yetkileri onunla paylaştı. Yaklaşık dört ay sonra, öldü.

Marcus Ulpius Traianus, en iyi imparatorların ikincisidir


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

TC İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ ÇALIŞMA SORULARIDIR (2D 2Y)

TC İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ ÇALIŞMA SORULARIDIR (2D 2Y)   1.   Celal Bayar, Adnan Menderes, Refik Koraltan ve Fuat Köprülü’nün h...