6 Şubat 2022 Pazar

ROMA TARİHİ -43 Titus Flavius Domitianus (81-96)

 

·         Titus Flavius Domitianus (81-96)

·         Vespasianus ile Flavia Domitilla’nın ikinci erkek çocuğu olan Domitianus, 51’de Roma’da doğmuştu.


Domitianus



·         Neredeyse doğumundan itibaren Titus’un gölgesinde kaldı. Gerçekte Vespasianus, her iki oğluna da önemli unvanlar vermişti; consul, prirıceps iuventutis gibi. Ancak, Titus’a önemli görevler verilmesine karşın, Domitianus sadece unvanlarla yetinmek zorunda bırakıldı. Bu nedenle Domitianus, ağabeyi Titus’a kıskançlık duyuyor ve bir gün durumun tersine döneceğini umuyordu.

·         Nitekim, Titus’un ani ve beklenmedik ölümü ona bu fırsatı verdi. Ağabeyinin ölüm haberini alan Domitianus hemen Roma’ya giderek; praetor muhafızlarının da desteği ile Domitianus’un imparatorluğu Senatus tarafından da onaylandı.

·         Domitianus bir süre sonra Domitia Longina’yı eşinden boşandırarak onunla evlendi. Domitia Longina, daha sonra onu aldattığı ortaya çıkınca sevgilsini idam ettirdi. Domitianus, daha sonra ikinci evliliğini yeğeni Julia Flavia ile yapacaktır. Julia Flavia’nın doğumda ölmesinden sonra Domitia Longina’yla evlenmeden saraya geri çağırdı.

Domitia Longina


·         Domitianus kamu ahlakını yüksek tutmak için çok çaba gösterdi. Ahlaksız tutum ve davranışlar sergileyen bazı senatörleri cezalandırdı. Domitianus zamanında Senatus’un güç ve prestiji geriledi; imparatorun kendisi ve saray, Senatus’un önüne geçti. Bazen öyle ileri gitti ki, Ekim (October) ayının adını Domitianus’a çevirdi

·         Domitianus’un ilk askeri başarısı Germania’da ayaklanan Chatti kabilesine karşı oldu; imparatorun bizzat komuta ettiği ordu, isyancıları yenilgiye uğrattı. Bu zaferden sonra imparator, Germanicus (German fatihi) unvanı aldı ( 83).

·         Ancak Tuna sımandaki Daclar (Romanya halkı), imparatoru zor durumda bıraktılar. 85’te Daclar Tuna Nehri’ni geçerek Roma valisi Sabinus’u öldürdüler. Domitianus, Dacları geri çekilmeye zorlasa da Daclar Romalılar için bir tehdit olmaya devam etti. İmparator, Dac kralı Decebalus ile Daclar lehine anlaşma yapmak zorunda kaldı ve Daclara yıllık haraç vermeyi de kabul etti.

Dac eyaleti


·         Zaman geçtikçe imparatorun muhalifleri de artmaya başladı. Domitianus kendisine karşı gelenleri birer birer yok etti. Ancak Yukarı Germania valisi Antonius Saturninus, en ciddi muhalefeti gösterdi ve Domitianus’a resmen cephe aldı. Ordusuyla imparatorun üzerine yürümek üzereydi ki, Aşağı Germania valisi Luppius Maximus, Saturninus’u yenilgiye uğratarak büyük bir tehlikeyi bertaraf etti ( 89).

·         Domitianus artık hep öldürülme korkusuyla yaşıyordu ve bu nedenle her kimden en ufak şüphe duyuyorsa onu hemen öldürtüyordu. İmparatorun kendisinde olduğu kadar çevresinde de bir paranoya başlamıştı. Herkes birbirinden şüphe ediyor, ihbar edilme ve öldürülme korkusu yaşıyordu.

·         Sonunda, imparatorun affedilen karısının ve praetor muhafızlarının da içinde olduğu bir suikast planı hazırlandı. Plana göre, yeğeni olan karısının kahyası Parthenius imparatorun yastığının altındaki bıçağını önceden alarak imparatoru savunmasız bırakacak, sonra da Stephanus adlı bir azatlı kolundaki yara sargısının içine sakladığı bıçakla imparatora saldıracaktı. Olay böyle gerçekleşince imparator öldü.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

TC İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ ÇALIŞMA SORULARIDIR (2D 2Y)

TC İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ ÇALIŞMA SORULARIDIR (2D 2Y)   1.   Celal Bayar, Adnan Menderes, Refik Koraltan ve Fuat Köprülü’nün h...