10 Şubat 2022 Perşembe

ROMA TARİHİ -47 Antoninuslar Dönemi (138-192) -Antoninus Pius (138-161)

 

Antoninuslar Dönemi (138-192)

1.       Antoninus Pius (138 -161)

2.       Marcus Aurelius(161-180)  / Lucius Ceionius Verus (161-169)

3.       Commodus (MS 180-192)  

·         Antoninus Pius (138-161)

·         Doğumu ve ailesi: Beş imparatordan dördüncü ve Roma imparatorluğunu onbeşinci imparatorudur. Nemausus’lu (Nimes) seçkin bir ailenin çocuğu 19 Eylül 86’da Latium’daki Lanuvium’da doğdu. Antoninus’un babası erken öldüğünden büyükbabası ona sahip çıktı.  Ona kalan mirasla Antoninus, Roma’nın en zenginlerinden biri oldu.



·         Evliliği ve görevleri: 20’li yaşlardayken Faustina Maior (Büyük, aynı adlı sonraki imparator Marcus Aurelius'un eşiyle karıştırılmaması için bu unvan verilir) ile evlendi. Quaestor ve praetor'luktan sonra 120’de)consul oldu. Sonraki dönemlerde  (muhtemelen 133-136), Batı Anadolu’daki Asia Eyaleti’nin proconsulu (vali) oldu.

Faustina Maior; imparator Pius'un eşi, sonraki imparator Marcus Aurelius'un teyzesi 
 

·         Evlatlık edinilmesi ve taht adaylığı: İmparator 138’de Antoninus’u evlat edinerek onun Roma tahtı için vârisi olduğunu ilân eder. Hadrianus’un ölümü üzerine de imparator oldu. Lakabı Pius, sorumluluk sahibi demektir ve senatus tarafından dindarlığı nedeniyle verildi. Antoninus, Hadrianus tarafından evlat edinilince kendisinden de Marcus Aurelius ve Lucius Verus’u evlat edinmesi istendi. Nitekim bu kişiler de Antoninus’tan sonra imparator oldular.

·         Yönetim merkezi: Antoninus Pius, 23 yıllık iktidarı sırasında imparatorluğu Roma’dan yönetmeyi tercih etmiş, Hadrianus gibi seyahatlere çıkmamıştı.

·         Dönemindeki savaşlar ve isyanlar: Zamanında büyük savaşlar olmasa da ufak çaplı çarpışmalar ve isyanlar da eksik olmamıştı. Örneğin Britannia, Mauretania (Kuzey Afrika), Germania, Dacia (Romanya), Mısır, ludaia (Filistin) ve Yunanistan’daki ayaklanmaları sayabiliriz. Bu arada Britannia’da Brigantlara karşı yürütülen savaş sonrası, Hadrianus surunun yerine, daha kuzeyde, Antoninus suru inşa edilir. Fakat yine de Antoninus döneminin bir barış dönemi olduğu söylenebilir.

Hadrianus ve Antoninus'un surları




·         İmar faaliyeti ve ölümü: İmparator Roma’da bayındırlık faaliyetlerinde bulunmuş, ünlü Colosseum’u onanmıştır. Akşam yemeğinde Alp peynirini aşırı yiyen imparator rahatsızlanmıştı. Durumu gittikçe ağırleşen imparator, devlet yönetimini evlatlığı Marcus Aurelius’a bıraktığını açıkladıktan bir süre sonra, 161’de öldü.

Colosseum


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

TC İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ ÇALIŞMA SORULARIDIR (2D 2Y)

TC İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ ÇALIŞMA SORULARIDIR (2D 2Y)   1.   Celal Bayar, Adnan Menderes, Refik Koraltan ve Fuat Köprülü’nün h...