6 Şubat 2022 Pazar

ROMA TARİHİ -42 Titus Flavius Vespasianus( 79-81)

 

·         Titus Flavius Vespasianus( 79-81)

Titus 


·         Babası Vespasianus’un ölümü üzerine Roma’da göreve başlar.  

·         Titus, 39’da Roma’da dünyaya gelir.

·         61-63 yılları arasında Germania ve Britannia’da askeri tribunus olarak görev yapmış ve 65’te quaestor olmuştu.

·         Titus’un en büyük başarısı: 69’da Vespasianus tarafından Yahudi İsyanının bastırılması için Iudaia’ya gönderilmişti. Titus, bir yıl sonra,  70’te Jerusalem’i (Kudüs) almayı başardı. Birkaç ay sonra da Roma’ya döndü ve babasıyla birlikte büyük bir zafer alayı düzenledi. Iudaia(Filistin)’da bulunduğu sırada kendisinden yaşça bir hayli büyük olan ludaia prensesi Berenice’ye âşık olsa da hatıralarda Cleopatra olayı nedeniyle ilişki uzun süreli olmadı.

Iudaia (Yahudiye-Filistin)


·         Kudüs’ün fethi yankı uyandıran bir zafer oldu. Bütün bu askeri tecrübeleri ve başarıları neticesinde babası Vespasianus 71’de onu imparatorluğun yönetimine ortak etti. Titus, bu tarihten itibaren babasından sonra tahta çıkacak olan kişi olarak ilân edildi.

·         Titus, kültür ve sanatta ileri durumdaydı; Latince ve Yunanca şiirler yazmayı seviyor, lir çalabiliyordu.

·         Felaketler dönemi: 24 Ağustos 79’da Vesuvius (Vezüv) yanardağının patlaması sonucu Pompeii, Herculaneum ve Stabiae kentlerinin de aralarında olduğu Cumae körfezindeki şehirler lavların altında kaldı. Bu felaketin yaralarının sarılması için mücsdele etti. Bir yıl sonra da Roma’da büyük bir yangın çıktı daha sonra veba salgını halkı kırıp geçirdi. Titus yangından etkilenen yerlerde imâr faaliyeti başlattı, yangından zarar gören Jüpiter Optimus Maximus Tapınağı’nın yeniden inşasına başlandı.

Pompeii'nin konumu


·         Colosseum açıldı: İnşasına babası zamanında başlanılan ünlü Colosseum(Amphitheatrum Flavium)’un açılışı da yapıldı. Günlerce süren gösterilerde Colosseum gladyatör oyunları ve vahşi hayvan gösterilerine sahne oldu.

Colosseum 


·         Titus’un ölümü: Titus’un ölümü hiç kimsenin beklemediği bir anda ve ani oldu.  81’de Sabinler ülkesine yaptığı bir seyahat sırasında ateşlenerek hastalandı ve 42 yaşındayken öldü. Ölüm nedeni kimine göre sıtmaydı; ancak ölümünde kardeşi Domitianus’un da parmağı olabileceği (zehirleterek) konuşuluyordu.

Titus'un yaptırmış olduğu tünel/Hatay-Samandağ


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

TC İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ ÇALIŞMA SORULARIDIR (2D 2Y)

TC İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ ÇALIŞMA SORULARIDIR (2D 2Y)   1.   Celal Bayar, Adnan Menderes, Refik Koraltan ve Fuat Köprülü’nün h...