9 Mart 2022 Çarşamba

ROMA TARİHİ -56 Macrinus ve Diadumenianus (217-218)

·         Marcus Opellius Macrinus  (217-218)

·         İlk dönemleri: Severus Hanedanı mensubu değildir.

Marcus Opellius Macrinus





·         164 veya 165’te Kuzey Afrika’da Mauretania’daki Caesarea’da doğdu. Mauretania kökenli ilk imparatordur. Ancak ilk dönemleri pek bilinmemektedir.  Aldığı iyi eğitimin sonunda bir hukukçu olarak görev yapmıştı. Caracalla döneminde praetorian preafectus’luguna kadar yükselir. Caracalla ile birlikte 216’daki Parth seferine de katılsa da pek varlık göstermez.

·         Caracalla’yı öldürmesi ve başa geçişi: Macrinus, Edessa’dan Carrhai’ya yolculuğu sırasında Martialis adlı bir subayına Caracalla’yı öldürterek kendisini imparator ilân etmiş ve Parthlarla savaşa devam etmeyi uygun gördü.

·         Partlarla mücadelesi: Ancak Macrinus, savaşlarda başarılı olamamış Nisibis (Nusaybin) yakınında Parthlar tarafından yenilgiye uğratıldı ve Parth kralı V. Artabanus’a(213-224) ödediği fidye karşılığında barış yaptı.


Parth kralı V. Artabanus'un sikkesi



·         Seçtiği veliaht ve öldürülmesi: Macrinus, oğlu Diadurnenianus’a caesar unvanından sonra augustus unvanı bahşederek onu yönetime ortak etti. Ancak bu sırada Iulia Domna’nın kızkardeşi lulia Maesa’nın 14 yaşındaki torunu Elagabalus (Varius Avitus), Emesa yakınındaki Raphanaea’daki III. Gallica lejyonu karargâhında askerler tarafından imparator ilân edildi. Elagabalus’un Caracalla’nın oğlu olduğu söylentisi, onun pozisyonunu daha da kuvvetlendirdi. Macrinus, oğlu Diadumenianus’u halef olarak ilân etmiş olsa da Elagabalus’un Roma tahtına geçebileceği düşüncesiyle ve hayatının tehlikede olduğu endişesiyle Antiokheia’ya kaçmak zorunda kaldı. 218’de yapılan savaşta Macrinus Antiokheia civarında muhaliflerinin ordusuna yenildi ve öldürüldü. Parthia’ya kaçan oğlu Diadumenianus da öldürüldü. Macrinus’un iktidarıyla kesintiye uğrayan Severus Hanedanı, Diadumenianus, Elagabalus ve Severus Alexander ile devam edecektir. 

Gariplikleri ile ünlü sonraki imparator Elagabalus (Bknz Elagabalus )


·         Marcus Opellius Diadumenianus ( 217-218)

·         Marcus Opellius Diadumenianus, Macrinus’un oğlu olup Dokuz yaşındayken caesar ardından augustus unvanı da almıştı. Babasının ölümünden sonra hak iddiasının önüne geçmek için yakalanarak öldürüldü. 





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

TC İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ ÇALIŞMA SORULARIDIR (2D 2Y)

TC İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ ÇALIŞMA SORULARIDIR (2D 2Y)   1.   Celal Bayar, Adnan Menderes, Refik Koraltan ve Fuat Köprülü’nün h...