7 Mart 2022 Pazartesi

ROMA TARİHİ -55 Caracalla (198-211-217) /Geta (209-211)

 

 

·         Caracalla (Marcus Aurelius Antoninus, 198-211-217) ve Geta (209-211)

·         Caracalla’nın ilk dönemleri ve adı:   Caracalla, Septimius Severus ile lulia Domna’nın iki oğlundan büyük olanıdır. Asıl adı Iulianus Bassianus idi. Babası tarafından kendisine caesar unvanı verilerek ismi Marcus Aurelius Antoninus’a (önceki imparatorlardan (Bknz)Marcus Aurelius ile yakınlık kurulmak istendiği için) çevrilmişti.  Resmi adı Marcus Aurelius Antoninus olsa da Caracalla olarak tanınır. Caracalla Roma’da kullanılan bir pelerin olup onu sık sık giydiği için bu lakap verilmişti.

Caracalla (Marcus Aurelius Antoninus, 198-211-217)/sağdaki heykelden yola çıkarak yapılan canlandırması


·         İki Halef: Septimius Severus iki oğlunu da halefi olarak hazırlamıştı. Parth savaşından sonra 198’de Caracalla’ya augustus unvanı vererek, onu imparatorluğun yönetimine ortak etmişti. Severus daha sonra Geta’ya da augustus unvanı vermişti.

Geta (209-211)


·         İkili yönetim-çatışmaları-imparatorluğun bölünme amacı ve Geta’nın öldürülmesi: Septimius Severus’un ölümünden sonra Caracalla ve Geta Roma impratorluğu’nun başına geçti. Ancak Caracalla tek başına imparator kalmak istediğinden kardeşi Geta’yı ortadan kaldırmak ister. Britannia seferindeyken babalarının ölmesi üzerine Caracalla ve Geta Britannia’da kalmak istemeyip ve Roma’ya dönerler. Kardeşler Palatinus Tepesi’ndeki saraya yerleştilerse de saraya girişleri ayrı yapılarak birbirlerini görmeleri engellendi.  İki kardeş imparatorluğun ikiye bölünmesi bile düşünürler. Caracalla, Avrupa ve Kuzeybatı Afrika’nın idaresini, Geta’da Asya ve Mısır’ın idaresini alacaktı. Ancak anneleri Iulia Domna’nın itirazı üzerine bu plan uygulanmadı. Daha sonra Caracalla, subaylarına kardeşi Geta’yı annesini önünde öldürttü. Caracalla, Geta’nın kendisini öldürmek istediğini ve bu nedenle de onu öldürtmek zorunda kaldığını söyler.

Caracalla kardeşi Geta'yı anneleri Iulia Domna'nın yanında öldürür.


·         Alamanni  (Allaman) ve Part seferi :

·         Caracalla, 213’te ilk aylarında German sınırına gidip Roma’nın düşmanları olan Allamanlara (Alamanni) karşı savaştı ve onları Main Irmağı civarında yener. Bu nedenle kendisine Germanicus Maximus unvanı verdi.

Alamanni'ler ve diğer German topluluklar


·         214’te baharında Caracalla Dacia (Romanya) ve Trakia üzerinden Anadolu’ya geldi. Troia ve Pergamon’a uğradıktan sonra Nikomedeia’da kışın kalır. 215’te Parthları kesin yenilgiye uğratmak için Antiokheia’ya(Antakya) gider, oradan Aleksandreia’ya geçti. Nedeni belli olmayan Alekasandreia katliamı ile yaklaşık yirmi bin kişi öldürüldü.

·         Ölümü: 216’da Parth seferi ile Parth kentleri ele geçirilerek yakılıp yıkıldı. Daha Sonra Caracalla, Edessa’ya çekilir. Edessa’da (Urfa) ertesi yıl çıkacağı Parth seferinin planlarını yaparken 217’deKarrhai’daki (Harran) Ay Tanrısı Men’in Tapınagı’nı ziyaret için yola çıkan Caracalla Martialis adlı bir praetor muhafızı tarafından öldürüldü.

Parth (Part) ülkesi


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

TC İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ ÇALIŞMA SORULARIDIR (2D 2Y)

TC İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ ÇALIŞMA SORULARIDIR (2D 2Y)   1.   Celal Bayar, Adnan Menderes, Refik Koraltan ve Fuat Köprülü’nün h...