15 Mart 2022 Salı

ROMA TARİHİ -57 Elagabalus (218-222)

  Elagabalus (Marcus Aurelius Antoninus,218-222)

·         İlk dönemleri ve başa geçişi: Elagabalus’un gerçek adı Varius Avitus Bassianus’tur.  Kendisi, 204’te Syria’daki Emesa(Suriye’deki Humus şehri)’da doğar. Iulia Domna(önceki imparatorlardan Lucius Septimus Severus’un eşi)’nın kızkardeşi Iulia Maesa’nın kızı Iulia Soaemias’ın oğludur.  İmparator Macrinus’un tahttan indirilmesi sürecinde, daha 14 yaşındayken, Emesa(Humus) yakınındaki Raphanaea’daki(günümüz Lübnan Suriye sınırı) askerler tarafından Marcus Aurelius Antoninus adıyla 218’de imparator ilân edildi.

Elagabalus


·         Adının kökeni ve Roma’ya gidişi: Elagabalus, adını Emesa’daki Güneş Tanrısı El-Gabal’ın rahibi olmasına borçluydu. Kendisinden dolayı Güneş Tanrısı inancı da Roma’da kabul gördü. Macrinus ve Diadumenianus’un öldürülmelerinden sonra imparator ilân edilen Elagabalus, hemen Roma’ya gitmeyerek birkaç ay Doğu’da kaldı. Daha sonra annesi Iulia Soaemias ve anneannesi lulia Maesa ile birlikte Roma’ya doğru yola çıktı. Kışı Nikomedeia’(İznik)da geçirip 219’da Roma’ya vardılar. Elagabalus, Macrinus taraftarlarını yok etmeye çalıştı bir kısmını öldürdü bir kısmını görevden el çektirdi.   

Güneş Tanrısı El-Gabal


·         Elagabalus’un cinselliği: İmparatorun cinsel yönelimleri tarihçileri çok uğraştırmıştır. Birkaç kadınla evlenmiş olsa da transeksüel davranışları olan bir imparator olarak kabul görmüştür. Bazı kaynaklarda kendisinden kraliçe olarak hitap edilmesini istediği yazılıdır. Ne varki imparatorun kadınsı ve eşcinsel davranışları halk tarafından iyi karşılanmaz. Iulia Maesa( Humus’taki Güneş tanrısının başrahibinin kızı) bu yönetime karşıtlığı kırmak, rejimin ve hanedan iktidarının sürdürülmesi için Elagabalus’a o sıralar 13 yaşında olan kuzeni Bassianus Alexianus’u (Severus Alexander) halefi olarak ilân ettirdi.

Sonraki imparator Severus Alexander


·         Elagabalus ‘un son dönemleri: Elagabalus ve Severus Alexander birbirini hiç sevmedilerse de askerler ve halk Alexander’i daha çok seviyordu. Bunun üzerine Elagabalus, kuzeni Severus Alexander’i öldürtmeyi düşünür. Fakat Alexander’in annesi Iulia Mamaea ve anneannesi Iulia Maesa, çocuk yaştaki Alexander’i korumak için Elagabalus’tan önce davranarak Elagabalus’u askerlere öldürttüler.

117 yılında Roma


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

TC İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ ÇALIŞMA SORULARIDIR (2D 2Y)

TC İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ ÇALIŞMA SORULARIDIR (2D 2Y)   1.   Celal Bayar, Adnan Menderes, Refik Koraltan ve Fuat Köprülü’nün h...