26 Nisan 2022 Salı

ROMA TARİHİ -60 III. Gordianus (Marcus Antonius Gordianus, 238-244)

 III. Gordianus (Marcus Antonius Gordianus, 238-244)

·         Asıl adı Marcus Antonius Gordianus olup 225 yılında dünyaya geldi.

III. Gordianus 


·         İlk dönemleri belli değildir.

·         Gordianus, Maximinus Roma’da caesar ilân edilmişti. Pupienus ve Balbinus’un öldürülmelerini takiben praetor'lar tarafından imparator kabul edilir.

·          İmparator kabul edildiğinde 13 yaşında olduğundan yönetim Timesitheus’un elindedir. Gordianus başa geçtikten üç yıl sonra Timesitheus’un kızı Tranquillina ile de evlenir.

Timesitheus(190-243)


·         Sasanilerle mücadele: 241’de Erdeşir’in oğlu ikinci Sasani kralı Şapur(241-272), Doğu’daki Roma topraklarına saldırır. Syria ve merkezi Antiokheia(Antakya) tehdit altındaydı. Timesitheus, imparator ile birlikte Doğu’ya hareket etti. Fakat önce Tuna boylarındaki Roma topraklarına saldıran Gothlar ile savaşıldı ve Gothlar püskürtülür. Romalılar bu zafer sonrası Doğu’ya giderek Sasanileri yendiler (Resaena Savaşı, 243), Hatra(Irak’ta bir antik şehir),Nisibis(Nusaybin) ve Karrhai(Harran) tekrar Romalıların eline geçti. Bu sırada Timesitheus hastalanarak ölünce onun yerine praetor muhafızlarının komutanı Philippus Arabus getirilir. Philippus, III. Gordianus’u ortadan kaldırarak tek başına Roma İmparatoru olmak istemekteydi. Askerler de Philippus’u destekleyince III. Gordianus askerler tarafından öldürüldü.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

TC İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ ÇALIŞMA SORULARIDIR (2D 2Y)

TC İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ ÇALIŞMA SORULARIDIR (2D 2Y)   1.   Celal Bayar, Adnan Menderes, Refik Koraltan ve Fuat Köprülü’nün h...