22 Haziran 2022 Çarşamba

ROMA TARİHİ -63- Gaibus Vibius Trebonianus Gallus ( 251-253)

 

·         Gaibus Vibius Trebonianus Gallus ( 251-253)


Traianus Decius




·         206 Perusia(İtalya'da antik şehir,)’da dünyaya gelir. Traianus Decius ve onun oğlu Herennius Etruscus’un Gothlarla savaşırken ölmeleri üzerine, askerler tarafından imparator 251’de ilân edildi. Gallus, Gothlara haraç verecek şekilde barış yapar ve Roma’ya gider. Traianus Decius’un diğer oğlu Hostilianus’a augustus, kendi oğlu Volusianus’a da caesar payesi verdi. Böylece, Hostilianus’u imparatorluğun yönetimine ortak etti. Ancak kısa süre sonra Hostilianus’un ölmesi üzerine onun yerine kendi oğlu Volusianus’u (Gaius Vibius Volusianus; 251-253 Roma im müşterek imparatoru ) augustusluğa yükseltti.

·         Gallus’un iktidarı döneminde bir yandan Gothlar, öte yandan Roma’daki veba salgını Romalıları bezdirmişken, bu kez Sasani kralı I. Şapur(Sasani şahı, yaklaşık 242-272) 252(veya 253)’de Dogu’daki Roma eyaletlerine saldırdı. Syria’ya girdi ve başkent Antiokheia(Antakya)’yı ele geçirdi.

Antakya şehir merkezinin o dönem  temsili haritası

       Bu sırada Gothlar Romalılarla yaptıkları anlaşmayı bozmuş ve tekrar Roma topraklarına saldırmaya başlamışlardı. Aşağı Moesia valisi Aemilianus, Gothlara karşı başarılı bir mücadele gösterdi ve onları yendi. Bu zafer üzerine askerler tarafından imparator ilân edildi. Aemilianus Roma’ya doğru harekete geçti. Aemilianus ve Gallus’un ordusu Roma dışında Interamna’da (bugünkü Temi) karşılaştı. Aemilianus’un ordusu, büyük bir zafer kazandı (253 Ağustos); Gallus ve oğlu öldürülerek yeni imparator olarak Aemilianus’u ilan etti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

TC İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ ÇALIŞMA SORULARIDIR (2D 2Y)

TC İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ ÇALIŞMA SORULARIDIR (2D 2Y)   1.   Celal Bayar, Adnan Menderes, Refik Koraltan ve Fuat Köprülü’nün h...