31 Ağustos 2022 Çarşamba

ROMA TARİHİ -64- Marcus Aemilius Aemilianus (253)

 

·         İlk dönemleri:

·         Sadece üç ay (88 gün) imparatorluk yapan Aemilianus, Mauretania (Kuzey Afrika’da bir ülke) doğmuştu(207). Daha öncekli dönemlerinde senatörlük ve consul’lük yapmıştı. 252’de Aşağı Moesia (günümüz Romanya’nın bir kısmı)valisi oldu. Bir önceki dönem imparatoru Gallus zamanında Gothları yendi. Goth lideri Cniva'ya haracı kesti.

Roma eyaleti Mauretania (koyu sarı renk)


·         Başarısı ve Başa geçişi:

·         Gothlara karşı başarısından sonra askerleri onu imparator ilan ederek Gallus’u tahttan indirip onu ve oğlunu öldürürler.

Aemilianus'un bastırdığı bir sikke(metal para)


·         Valerianus ile mücadelesi:

·         Gallus’un ölüm haberini alan Publius Licinius Valerianus da (bir sonraki Roma imparatoru) askerleri tarafından Raetia’da (İsviçre’nin orta ve doğusu) imparator ilân edildi.

·         Valerianus, Decius(iki dönem önceki imparator) zamanında önemli bir göreve getirilmiş, Gallus da Aemilianus’un Roma’ya yaklaştığını haber alınca onu yardıma çağırmıştı. Karizmatik bir yapıya sahip olan Valerianus güçlü ordusuyla Roma’ya doğru hareket etti. Valerianus’un yaklaştığını öğrenen Aemilianus’un askerleri ondan çekindiği için savaşa girmektense Spoletium ((Roma’nın kuzeydoğusunda antik kent))’da 253’de kendi imparatorlarını öldürmeyi tercih ettiler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

TC İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ ÇALIŞMA SORULARIDIR (2D 2Y)

TC İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ ÇALIŞMA SORULARIDIR (2D 2Y)   1.   Celal Bayar, Adnan Menderes, Refik Koraltan ve Fuat Köprülü’nün h...