13 Haziran 2022 Pazartesi

ROMA TARİHİ -62- Gaius Messius Quintus Traianus Decius (249-251)

 

Gaius Messius Quintus Traianus Decius (249-251) 

      İlk dönemleri ve başa geçişi:

·         Traianus Decius 190’da Budalia’da doğdu. Senatör ve consul olarak görev yaptı. Moesia, Aşağı Germania ve Hispania Tarraconensis valiliklerinde bulundu.  I. Philippus zamanında Roma’da şehir praefectus (sivil askeri memur) olarak görev yaptı.  Verona’da I. Philippus’u yenilgiye uğrattıktan sonra Roma’ya ulaşarak başa geçti.





Döneminin olayları:

·         İmparator 250’de iki oğlu Herennius Etruscus ve Hostilianus’a caesar unvanı verir.  Publius Licinius Valerianus adlı senatörü (253-260 arası imparator) merkezi yönetimde söz sahibi yaparak, kendisinin Roma’da bulunmadığı zamanlarda devlet işlerini ona bıraktı. İmparator, Hıristiyanlara karşı hoşgörülü davranmadı.

Roma


Gothlarla mücadele ve ölümü:

·         250’de Traianus Decius, Tuna Nehri’ni geçerek Roma’ya saldıran Gothlara karşı bir sefer yapar. Gothların bir kısmı Trakya’ya yönelip Philippopolis(Rumeli’deki Filibe)’te vali Titus Iulius Priscus’u esir alırken, diğer kısmı doğuya, yani Novae(Romanya’da bir mevki)’yı hedeflemişti. Novae’ya gelenler Yukarı ve Aşağı Moesia valisi Trebonianus Gallus tarafından püskürtülmüştü. Goth lideri Kniva daha sonra iç kesime yönelerek Istros Nehri kıyısındaki Nikopolis(Rumeli’deki Niğbolu) kentini istila eder. Goth savaşı Decius’un da sonunu getirdi. Başlangıçta  Gothlara karşı başarı kazandıysa da Abritus’ta (Romanya’nın doğusu,Dobruca) 251’de öldürüldü. Decius, düşmanla savaşırken savaş alanında ölen ilk imparatordu.

Dacia ve Gothlar

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

TC İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ ÇALIŞMA SORULARIDIR (2D 2Y)

TC İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ ÇALIŞMA SORULARIDIR (2D 2Y)   1.   Celal Bayar, Adnan Menderes, Refik Koraltan ve Fuat Köprülü’nün h...