4 Eylül 2022 Pazar

ROMA TARİHİ -67- Marcus Cassianius Latinius Postumus ( 260-268) ve Gallia/Roma imparatorluğu( 260-274)

 

Marcus Cassianius Latinius Postumus ( 260-268)  

Postumus


·         Postumus, İmparator Valerianus (253-260) döneminde Ren lejyonları komutanlığına getirilir. Sonraki imparator Gallienus (253-268)  döneminde, Praetor Praefectus(imparator muhafızı)’u Silvanus ve Gallienus’un oğlu Caesar Saloninus (annesi Cornelia Salonina, babası döneminde sezar daha sonra augustus olarak görevlendirilir) ile arası açılınca ikisini de ortadan kaldırıp Gallia’da imparatorluğunu ilân etti.

·         Postumus tarafından böylece Gallia/Roma imparatorluğu kurulmuş oldu. Bu devletin sınırları Gallia, İspania ve Britannia’ya kadar uzanıyordu.

Gallia/Roma imparatorluğu(Mor ve Kırmızı renk)

·         Postumus, German saldırılarına ve 263’te imparator Gallienus’a karşı mücadele eder. Postumus komutanlarından Laelianus’un kendisine isyan etmişti. Laelianus, German istilasını durdurduktan sonra 269’da imparatorluğunu Mogontiacum’da (günümüz Almanyası’nda Mainz)  ilan etse de iki ay süresi içinde öldürülür.  

·         Gallia/Roma imparatorluğu:

·        260-274 yılları arasında Roma’nın batısında egemen olan bir devlettir. Gallia, Britannia ve İspania’da hâkimiyet kurmuştu. Postumus, aslında Germenia Superior ve Inferior valisidir. Germanların saldırılarını durdurunca Roma topraklarının batısının en güçlüsü haline gelir. Praetorian(imparatorluk muhafızı) Vali Silvanus ve Gallenius’un oğlu Caesar Saloninus’u ortadan kaldırınca hâkimiyetini ilan eder. Postumus’un sonrasında başa Marcus Aurelius Marius başa geçti. Sonra Marcus Piavonius Victorinus İspania haricinde diğer yerlerde hâkim tanındı.  İspania yeniden Roma’ya bağlanır. 274’te Chalons Savaşı’nda Gallia imparatoru Tetricus yenilgiye uğratıldı. Böylece Gallia, imparator Aurelian tarafından tekrar Roma’ya dâhil edildi.

Germenia Superior eyaleti


III. yüzyılda Roma'nın doğusunda Gal, batısında Palmyria yerel devletleri kurulmuştu.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

TC İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ ÇALIŞMA SORULARIDIR (2D 2Y)

TC İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ ÇALIŞMA SORULARIDIR (2D 2Y)   1.   Celal Bayar, Adnan Menderes, Refik Koraltan ve Fuat Köprülü’nün h...