4 Eylül 2022 Pazar

ROMA TARİHİ -68- Marcus Aurelius Claudius Augustus Gothicus (II. Claudius (268-270)

 

Marcus Aurelius Claudius Augustus Gothicus (II. Claudius 268-270)

(II. Claudius 268-270


İlk dönemleri:

·          214’te Illyricum’da bulunanYukarı Moesia/Dardania veya Smyria’da doğmuştu.

·         Claudius, Valerianus(253-260) ve Gallienus(253(ortak)/260-268)  ’un imparatorlukları zamanında önemli askeri görevlerde bulunmuştu. Gallienus’un suikast sonucu öldürülmesinin ardından askerler imparatorluk için Aurelianus ile birlikte kendisini düşündüler. Nihayetinde de Claudius imparator olur.

Alamannları yenmesi:

·         Claudius Roma topraklarını istila eden German toplumu Alamannlara karşı harekete geçerek Benacus Lacus (Garda Gölü) Gölü savaşında 268’de yenilgiye uğrattı.

Benacus Lacus (Garda Gölü) Gölü savaşı, konumu




Gothlara karşı sefer:

·         268’deki Benacus Lacus Gölü savaşından sonra imparator Gothlara yöneldi. Gothlar Balkanlar, Trakya ve Marmara Denizi kıyılarına kadar sokulmuşlardı. Claudius, 269’da Gothlara karşı büyük Naissus savaşında bir zafer kazandı. Roma Senatusu kendisine  Gothicus Maximus” unvanı verir. Kendisine  “Divus Claudius Gothicus” olarak ölümünden sonra da tanrılaştırıldı.

Naissus savaşı, konumu


Gal/Roma devletine karşı mücadele:

·         İspania ve Rhone vadisi kontrolünü ele geçirerek Aurelian döneminde bu devletin yıkımının zeminin oluşturdu.

Palmyra krallığının genişlemesi:

·         Palmyra kraliçesi Zenobia, Romalıların Gothlarla uğraşmalarını da fırsat bilerek önce  Mısır’ı da ele geçirir ve daha sonra Anadolu içlerine kadar ilerler. 

Palmyra (doğuda), Gal (batıda) Roma'dan ayrılmaya çalışan devletler


Ölümü:

·         Benacus Lacus Gölü savaşından sonra Gothların zayıf düşmesine neden olan veba salgını da II.Claudius’un ölümüne neden oldu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

TC İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ ÇALIŞMA SORULARIDIR (2D 2Y)

TC İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ ÇALIŞMA SORULARIDIR (2D 2Y)   1.   Celal Bayar, Adnan Menderes, Refik Koraltan ve Fuat Köprülü’nün h...