5 Eylül 2022 Pazartesi

ROMA TARİHİ -69- Marcus Aurelius Claudius Quintillus (Quintillus,270)

  Marcus Aurelius Claudius Quintillus (Quintillus,270)

·         Önceki İmparator II. Claudius’un(268-270)  kardeşidir. II. Claudius’un ölüm haberi üzerine Quintillus, 270 yılının Eylül ayında Aquileia’da (İtalya'da Friuli-Venezia Giulia Bölgesi'ne bağlı Udine’de antik yerleşim yeri)  imparator ilân edildi.

Quintillus'un bir sikke üzerine portresi


·         II. Claudius Gothlarla savaşırken, Quintillus da Germanlara karşı kuzeydoğu İtalya’nın savunması için Aquileia’da ordugâh kurmuştu. Quintillus kendini imparator ilan etse de Claudius’un ölüm haberini alan Aurelianus (sonraki dönem imparatoru, 270-275) da daha sonra Sirmium’da (Pannonina’da antik yerleşim yeri) askerleri tarafından imparator ilân edildi.

Pannonina, Roma'nın eyaletlerinden biri(koyu kırmızı)


·         Quintillus, senatus tarafından imparator kabul görse de imparator seçildiğinde Roma’ya gidip Senatus’a, praetorlara(muhafız) ve halka gerekli saygıyı göstermesi ve bahşiş dağıtması beklenirken, Aurelianus’a karşı mücadelesi nedeniyle senatus, halk ve praetorlar ona desteği kestiler. Bunların yanında Quintillus’un askerleri Aurelianus’un daha güçlü olduğunu görünce onun tarafına geçtiler. Bunları gören Quintillus, intihar ederek hayatına son verir veya suikast sonucunda damarları kesilerek kan kaybından ölür.

Aurelianus


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

TC İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ ÇALIŞMA SORULARIDIR (2D 2Y)

TC İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ ÇALIŞMA SORULARIDIR (2D 2Y)   1.   Celal Bayar, Adnan Menderes, Refik Koraltan ve Fuat Köprülü’nün h...