10 Eylül 2022 Cumartesi

ROMA TARİHİ -75- Marcus Aurelius Carinus (Carinus,283-285)

 

  Marcus Aurelius Carinus (Carinus,283-285)

·         Carinus, Carus’un büyük oğlu olup babası önceki imparator Marcus Aurelius Carus (282-283)  tarafından 283’te augustus (Roma’nın ilk imparatoru ve majeste anlamı vardır) unvanı verilir. Babasının Doğu/Sasani seferi sırasında Roma’nın batı topraklarının yönetimini üstlenmişti. Marcus Aurelius Carus (282-283)’un Sasani seferinde diğer oğlu Numerianus’u götürmüştü.

Marcus Aurelius Carinus 



·         Carinus, Ren ve Tuna nehirleri çevresindeki German kavimlere karşı başarılı bir şekilde savaşarak 284’de Britannia’da da savaşan Carinus, “Britannicus Maximus” unvanı aldı. Ancak sonraları görevini komutanlara verir ve Roma’ya çekilir.

·         Carinus, kardeşi Numerianus’un(283-284) ölüm haberinden sonra Venetia valisi Sabinus Iulianus, Pannonia’da isyan etse de Carinus onu meğlup eder.      

·         Diocletianus, Numerianus’un ölüm haberini alınca askerleri tarafından imparator ilân edilir. Carinus’un ordusu ile Diocletianus’un askerleri bugünkü Belgrad yakınında Margum (Orosje, Morova nehri) veya Moesia’da karşılaşır. Carinus tam savaşı kazanmak üzereydi ki, karısını baştan çıkardığı kendi subaylarından biri tarafından öldürüldü.

Roma


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

TC İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ ÇALIŞMA SORULARIDIR (2D 2Y)

TC İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ ÇALIŞMA SORULARIDIR (2D 2Y)   1.   Celal Bayar, Adnan Menderes, Refik Koraltan ve Fuat Köprülü’nün h...