11 Eylül 2022 Pazar

ROMA TARİHİ -76- Marcus Aurelius Numerianus (283-284)

 

Marcus Aurelius Numerianus (283-284)

Numerianus'un sikkesi (metal para)


·         Numerianus 253’te dünyaya gelmiş olup önceki imparatorlardan Marcus Aurelius Carus’un küçük oğludur.

·         Babasının imparator olmasından sonra caesar(sezar) unvanı verilmişti. Carus 283’te Sasanilere karşı sefere çıktığında Numerianus’u da beraberinde götürmüş ardından augustus’luğa yükseltilmişti. Sasanilerle savaşı sırasında babası Carus’un ya bir yıldırım çarpması ya bir savaş yarası ya da hastalık sonucu ölünce üzerine Numerianus, Roma ordusunun başına geçerek Batı’ya çekilmişti.

·         Numerianus Doğu seferi sırasında kaptığı bir iltihap nedeniyle, gözlerinde ciddi bir rahatsızlık oldu. Kapalı bir arabada seyahat etmesi gerekti. Nikomedeia’ya varıldığında Numerianus, arabasında ölmüş ve etrafa cesetten kötü kokular gelmişti. İmparatorlarının ölümünden Praetor Praefectus’u Valerius Dipcles Aper’i sorumlu tutan askerler praetor muhafızları komutanı Diocletianus’u imparator ilân ettiler. Gaius Aurelius Valerius Diocletianus çok geçmeden Aper’i öldürerek Numerianus’un intikamını aldı.

Diocletianus döneminin başında Roma


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

TC İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ ÇALIŞMA SORULARIDIR (2D 2Y)

TC İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ ÇALIŞMA SORULARIDIR (2D 2Y)   1.   Celal Bayar, Adnan Menderes, Refik Koraltan ve Fuat Köprülü’nün h...