13 Eylül 2022 Salı

ROMA TARİHİ -78- Aurelius Valerius Maximianus Herculius (Maximianus ,286-305 ve 307-308)

Aurelius Valerius Maximianus Herculius (Maximianus ,286-305 ve 307-308)

İlk dönemleri:

·         Maximianus kesin olmasa da 240-250 yılları arasında doğdu.

·         Maximianus, önceki imparatorlar olan Aurelianus(270-275) ve Probus (276-282)dönemlerinde askeri görevlerde bulunmuştu.  

·         Maximianus, Diocletianus  (Diodetianus, 284-305)’un yakın arkadaşı ve müşterek imparatoru olmuştu.

·         Diocletianus’un Carinus(283-285)  ile yaptığı savaşta Diocletianus’un tarafını tutmuştu. Bu destekten sonra kendisine onun tarafından önce caesar unvanı, sonra da  augustus unvanı verilmişti.

Tetrarşi Roma'sı


Müşterek yönetim:

·         Müşterek yönetimde Diocletianus, Nikomedeia’da(İzmit) ülkenin doğusuna, Maximianus ise Mediolanum’da(Milano) ülkenin batısında hüküm sürdü.

Maximianus 

 Başarıları:

·         286/287’de German kavimlerinden Alamannlar ile Burgundlara karşı savaştı. Maximianus tarafından donanma komutanı olarak atanan Carausius isyan ederek Britannia ile Gallia’nın kuzeyinde egemen olur. Maximianus, Carausius’un isyanının bastırmada başarılı olamadı. Sonraları, Diocletianus’un 293’te tetrarşiyi(dörtlü yönetim) kurmasıyla, Maximianus kendisine caesar olarak Praetor Praejectus’u(imparator muhafızı) Constantius’u(sonraki imparator,305-306)  seçmişti. Constantinus, Britannia’daki Carausius’a karşı harekekete geçmişken Carausius kendi adamlarından biri tarafından Allectus tarafından öldürülse de bu sefer onun egemen olduğu yerlerde Allectus etkin oldu.  Bu sefer Carausius yerine Allectus, Britannia’da isyan etmiş sayılır. Nihayetinde Constantius, bu isyancıyı öldürerek Britannia’da yeniden Roma egemenliğini sağladı.

·         297’de Maximianus Kuzey Afrika’ya geçerek Roma'nın  Numidia topraklarına saldıran Mauretania’daki Quinquegentanei kabilesini yendi.

Numidia 'nın konumu


Diocletianus ve Maximianus’un tahtan çekilmeleri:

·         305’te Diocletianus ve Maximianus tahttan feragat ettiklerini bildirerek, caesarları olan Constantius ile Galerius’u augustusluğa yükselttiler. Onların yerini de Severus ve Maximinus aldı. Batı’da Constantius ve caesar’ı Severus,  Doğu’da Galerius ve caesar Maximinus Daia hüküm sürecekti.

 

·         Maxentius’un kendini imparator ilanı:

·         Constantius 306’da ölünce caesar Severus onun yerine imparator olmuştu. Ancak Constantius’un ölüm haberini alan Maximianus’un oğlu Maxentius(imparatorluk dönemi 306-312) da kendisini Roma’da imparator ilân etti. Galerius, Maxentius’un isyanını öğrenince, onunla savaşmak için diğer Augustus Severus’u gönderdi. Maxentius ise babası Maximianus’a 307’de augustus unvanı vererek onu yardıma çağırdı. Maximianus, Severus’u yendi ve Constantius’un oğlu Constantinus’u imparator olarak tanıdığını açıkladı. Kızı olan Fausta’yı da onunla evlendirdi. Tekrar augustus olan Maximianus,  bu sefer yönetimi bırakmak istemeyince 308’de oğlu Maxentius tahttan indirme girişiminde bulunduysa da yenildi.  310’da Massalia’da (Marsilya) öldü.

Maximianus’un oğlu Maxentius


-          Doğu yönetimi:  Diocletianus, (doğuda augustus) caesar Galerius     (augustus olunca) caesar Maximinus Daia

-          Batı yönetimi:Maximianus,  (batıda augustus) caesar Constantius Chlorus (augustus olunca) caesar Severus/ Maximianus’un oğlu Maxentius isyan eder

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

TC İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ ÇALIŞMA SORULARIDIR (2D 2Y)

TC İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ ÇALIŞMA SORULARIDIR (2D 2Y)   1.   Celal Bayar, Adnan Menderes, Refik Koraltan ve Fuat Köprülü’nün h...