14 Eylül 2022 Çarşamba

ROMA TARİHİ -79- Marcus Aurelius Mausaeus Carausius (Carausius, 286 -293)

 

Marcus Aurelius Mausaeus Carausius (Carausius, 286 -293)  

·         Maximianus’un donanma komutanıdır. Maximianus’un komutanı iken İngiliz Kanalı, Armorica ve Belgica kıyılarına baskın düzenleyen Frank ve Sakson korsanlarına karşı mücadele etti.

·         Carausius, Diocletianus ve Maximianus’un augustus’lukları döneminde kendisini imparator(Imperium Britanniarum) ilân ederek isyancı durumuna gelmiştir. Kendi imparatorluğunu ilan etmesinde Britanyalıların Romalılardan hoşlanmamasının etkisi vardır.

Britannia ve kuzey Gallia


·         Egemenlik alanı Britannia ve kuzey Gallia’dır.

·         Maximianus’un kendisi Carausius’a karşı başarılı olaadı ama caesar’ı Constantius, Carausius’a karşı harekete geçti. Constantius, Carausius’un donanmasının bulunduğu Gesoriacum (Boulogne) limanını abluka altındaki şehir 293’te Constantius tarafından ele geçirildi. Carausius daha sonra kendi maliye bakanı olan Allectus tarafından öldürüldü. Allectus da Carausius’un bölgesinde yaklaşık üç yıl egemen olduktan sonra egemen olduğu topraklar yeniden Roma’ya dahil edildi.

Carausius'un sikkeleri


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

TC İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ ÇALIŞMA SORULARIDIR (2D 2Y)

TC İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ ÇALIŞMA SORULARIDIR (2D 2Y)   1.   Celal Bayar, Adnan Menderes, Refik Koraltan ve Fuat Köprülü’nün h...