15 Eylül 2022 Perşembe

ROMA TARİHİ -80- Gaius Flavius Valerius Constantius ( I. Constantius Chlorus, 305-306)

  Gaius Flavius Valerius Constantius  ( I. Constantius Chlorus, 305-306)

·         Constantius 250’de Illyricum’da doğmuş olup İstanbul’un kurucusu olan Büyük Constantin’in babasıdır. Carus döneminde (282-283 Dalmacia valiliği yapmıştı.

Illyricum’un konumu


·         Praetor Praefectus görevi de yapan I. Constantius Chlorus; Diocletianus’un 293’te tetrarşi sistemini kurduğunda Constantius, ikinci Augustus Maximianus’un caesarı olmuştu. Maximianus’la birlikte Batı Roma’yı yönetti. Maximianus’un üvey kızı Theodora ile evlendi.  Batı Roma’nın yönetimini üstlenen Constantius, Maximianus’a karşı gerçekleşen Carausius’un isyanını bastırırken Carausius’un donanmasının bulunduğu Gesoriacum (Boulogne) limanını 293’te kuşatır. Carausius daha sonra kendi komutanlarından Allectus tarafından ortadan kaldırıldı. 296’da  Gallia’da Langes’te Alamanni’lerle savaşarak onları yendi. Alamanni’leri Vindonissa savaşında tekrar yenerek Ren sınırı savunmasını German’lara karşı sağlamlaştırdı.

 I. Constantius Chlorus


·         Britannia’daki devlet ortadan kaldırılmasa da Carausius’un mağlup edilmesi Constantius’un önemli başarısı oldu. başarıydı. Constantius sonra diğer isyancı Allectus’u yenerek  296’da Britannia ‘da Roma egemenliğini yeniden sağladı.

Roma'da tetrarşi sistemi


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

TC İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ ÇALIŞMA SORULARIDIR (2D 2Y)

TC İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ ÇALIŞMA SORULARIDIR (2D 2Y)   1.   Celal Bayar, Adnan Menderes, Refik Koraltan ve Fuat Köprülü’nün h...