17 Eylül 2022 Cumartesi

ROMA TARİHİ -81- Gaius Galerius Valerius Maximianus (Galerius, 305-311)

  Galerius Valerius Maximianus (Galerius, 305-311)

·         Galerius 250’de  Balkanlar'da Serdica (Sofya’da antik şehir) yakınında dünyaya gelir.

·         Lucius Domitius Aurelianus (Aurelian, 270-275) ve Marcus Aurelius Probus (Probus,276-282) dönemlerinde orduda görev yapmıştı.

·         Gaius Aurelius Valerius Diocletianus (Diodetianus, 284-305) döneminde ise Praetor Praefectus (imparator muhafızı)olarak görev yapar.

·         İmparator Diocletianus, 293’te tetrarşi sistemini kurduğunda kendisine caesar olarak Galerius’u seçer.

İlk Tetrarşi döneminde yönetimi paylaşılan toprakları

                                            
I. Tetrarşi

·         Diocletianus, Sasanilere karşı Doğu Seferi’nde Galerius ona eşlik eder. Galerius,  Armenia’da (Ermenistan) Narseh (NarsesNerseus,yaklaşık 293-302)’i mağlup ederek  Sasani başkenti Ctesiphon (Günümüz Bağdat yakınlarında,Tizpon)’u ele geçirir.Dicle nehrinin batısında kalan bütün topraklar Roma egemenliğine girerek Roma doğuda en geniş sınırına sahip olmuştur.



II. Tetrarşi



·         305’te Diocletianus ve Aurelius Valerius Maximianus Herculius (Maximianus ,286-305 ve 307-308) tahttan feragat ettiklerinde iki caesarı, Constantius ile Galerius’u augustus’luğa yükseltirler. Constantius ile Galerius da kendilerine caesar olarak Flavius Valerius Severus (II.Severus,Galerius ile birlikte 305-307)  ve  Gaius Valerius Galerius Maximinus (Maximinus ,308-313)aldı.

Galerius 


·         Böylece Batı’da Constantius ve caesarı Severus, Doğu’da Galerius ve caesar'ı Maximinus Daia hüküm sürecektir.

·         Constantius ölünce Galerius, caesar’ı Severus’u augustus yaptı. Bu sırada, Constantius’un ölüm haberini alan Maximianus’un oğlu Maxentius ( 306-312)da kendisini Roma’da imparator (augustus) ilân etti.

·         Galerius, Maxentius’un isyanını öğrenince, onunla savaşmak için diğer Augustus olan Severus’u gönderdi. Maxentius da babası Maximianus’a(286-305 ve 307-308)  307’de augustus unvanı vererek(tekrardan) onu yardıma çağırdı.

Roma eyaletleri


·          Maximianus, Severus’u yendi teslim olan Severus birsüre sonra da Severus, Roma’da öldürüldü.

·         Galerius da, dünyada bilinen ilk hoşgörü fermanını “Hıristiyanlara” karşı çıkararak (edictum) onların kilise inşe etmelerine izin vermeyi sebest bırakmış ve ardından bir süre sonra hastalanarak Serdica’da (Sofya) 311’de öldü.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

TC İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ ÇALIŞMA SORULARIDIR (2D 2Y)

TC İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ ÇALIŞMA SORULARIDIR (2D 2Y)   1.   Celal Bayar, Adnan Menderes, Refik Koraltan ve Fuat Köprülü’nün h...