5 Kasım 2022 Cumartesi

ROMA TARİHİ -87- Flavius Claudius Constantinus (II. Constantinus, 337-340)

 

·         Flavius Claudius Constantinus (II. Constantinus, 337-340)

II. Constantinus, 337-340


·         Büyük Constantinus öldüğünde geride üç oğlunu bırakmıştı:

1.       II. Constantinus,

2.       II. Constantius ve

3.       Constans (Constantinus'un yeğeni  Dalmatius'a da pay verse de kuzenleri tarafından öldürüldü)

I. Konstantin tarafından atanan Sezarlar arasında bölünmesi: batıdan doğuya, II. Konstantin, Konstans, Dalmatius ve II. Konstantin toprakları. Dalmatius öldürüldükten sonra toprakları Constans ve Constantius arasında bölündü.



·         II. Constantinus, “Büyük” lakabıyla tanınan I. Constantinus’un Fausta’dan olan en büyük oğlu olup Arelate(Arles, güney Fransa’da şehir)’de doğmuştu. Babası Constantinus onu ve üvey kardeşi Crispus’u Sirmium(Roma/Pannonia eyaletinde şehir)’da caesar ilân etmişti. Üvey kardeşi (Minervina’dan doğma) Flavius Julius Crispus’un üvey annesi Fausta’yla ensest ilişki yaşadığı gerkeçesi ile idamından sonra II. Constantinus, on yaşında olmasına rağmen Tuna ve Ren boylarında yapılan bazı savaşlara sembolik  “komutanlık” yapmıştı. Babalarının ölümünden sonra Büyük Constantinus’un üç oğlu da augustus unvanı alırlar.  338’de Pannonia’da (veya Dacia’daki Viminacium’da) bir toplantı yaparak imparatorluk topraklarının yönetimini aralarında paylaştılar ( 338).

a)       II. Constantinus, Britannia, Gallia ve Ispanya’yı alırken;

b)       Constans İtalya, Illyricum, Trakya ve Kuzey Afrika’yı;

c)        II. Constantius da Küçük Asya ve Mısır dâhil olmak üzere Doğu topraklarını aldı.

Constantinus'un hanedanı (kaynak: https://www.wikiwand.com/en/Constantius_II)



·         340’da II. Constantinus egemenlik alanını genişletmek amacıyla Constans’ın egemenlik alanında bulunan İtalya’yı işgale girse de Constans’ın ordusu II. Constantinus’un ordusunu Aquileia(kuzey-doğu İtalya'da Friuli-Venezia Giulia Bölgesi'ne bağlı Udine ili içinde bulunan bir tarihsel bir yerleşke) ’da bozguna uğrattı ve II. Constantinus öldürüldü. Böylece Constans, Constantinus’un payına düşen toprakların da egemen olmaya başladı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

TC İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ ÇALIŞMA SORULARIDIR (2D 2Y)

TC İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ ÇALIŞMA SORULARIDIR (2D 2Y)   1.   Celal Bayar, Adnan Menderes, Refik Koraltan ve Fuat Köprülü’nün h...