19 Mayıs 2021 Çarşamba

JÜPİTER VE UYDULARI -4- Themisto, Carpo ve Valetudo

 

b.Themisto grubu uyduları




THEMİSTO

·         Hypaeus’un kızı olan Themisto, Athamas’ın üçüncü ve son karısıdır. Leucon, Erythrius, Schoeneus ve Ptous adlı çocukları doğurur.bazı kaynaklarda ise iki çocukları olmuştu: Sphincius ve Leucon.

·         Themisto, kocasının diğer karısından olma çocuklarını öldürmeyi planlamasıyla ünlü mitolojik hikayesi vardır. Athamas ikinci karısı İno’nun öldüğünü düşündüğü için  Themisto ile evlendi. Ancak İno hayatta olup Maenad’larla birlikte Parnassus dağına gitmiştir. Athamas ikinci karısı İno’yu gizlice getirtmiş ancak Themisto bunun farkına vararak intikam almaya karar vererek İno’nun çocuklarını öldürmeyi planladı. Ancak;Themisto, İno’yu hiç görmemiştir. İno’yu hizmetçi olarak tanıyan Themisto, hizmetçiye kendi çocuklarını beyaz, İno’dan doğma olanları ise siyah giydirmesini istemiştir.Themisto, planı gereği siyah giysili çocukları öldürmeye başladı. Fakat, Themisto’nun farkına varmadığı İno’nun durumdan şüphelenerek giysileri değiştirmesiydi. Durumu anlayan Themisto yani kendi çocuklarını öldürdüğünün farkına varan Themisto akabinde kendi yaşamına son verdi.




c.Carpo grubu uyduları

CARPO

·         Antik Yunanlılarda mevsimlerin sayısı üçtür: Thallo(çikek açan,Roma’da flora), Auox(gençliğin koruyucusu bahar ve çiçeklerin tanrıçası) ve Carpo’dur.

·         Mevsimin bu tanrılarına ilkbahar, yaz ve sonbahar olarak çitçiler arasında ibadet ederlerdi.

·         Bu mevsimlerden biri olan Carpo, sonbaharın olgunlaşmasını sağlayan ve hasat vaktini ifade eden tanrıçadır.Bu mevsim tanrılarının görevlerinden biri de büyük tanrıların oturduğu Olimpos  dağına giden yolun güvenliğini sağlamaktı.

·         Carpo’nun dikkat çeken en önemli özelliği çevresindeki diğer uydulardandan ters istikamette dönüyor olmasıdır. Bu özelliği ile Valetudo’ya benzemektedir.

Carpo ve kardeşleri




d. Valetudo grubu uyduları

VALETUDO

·         Yunanlılardaki adı Hygieia olup Romalılardaki karşılığı Valetudo’dor. Bazı kaynaklarda  hekim tanrı Asklepios'un kızı ve yardımcısı bazı kaynaklarda da eşi olarak bahsedilir. Asklepion da Zeus’un oğlu şifa ve tıp tanrısı olan Apollon’un oğludur.

·         Hygieia yalnız hasta insanlara değil, hayvanlara da bakar, dertlerine deva, hastalıklarına ilaç bulur. Hekimlikle ilgili bütün tanrılar gibi o da yeraltı simgeleri taşır ve özellikle yeraltı yaratıklarının en özgürü olan yılanla bir arada gösterilir. Günümüzde hijyen kelimesinin kökeninin bu tanrıça olduğu düşünülmektedir.

·         Valetudo’nun dikkat çeken en önemli özelliği Jüpiter gezegeniyle aynı yöde gitmesine rağmen çevresindeki diğer dokuz uydudan ters istikamette dönüyor olmasıdır.



Valetudo(Hygieia )



 




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Rumeli’de Hâkimiyet Kurulması

   Rumeli’de Hâkimiyet Kurulması ü  1353’ten itibaren Rumeli’ye geçen  Osmanlılar , yaklaşık bir asır içinde bölgede hâkim güç hâline geldi....