19 Mayıs 2021 Çarşamba

JÜPİTER VE UYDULARI-5-Carme Grubu

 

e. Carme grubu uyduları

Jüoiter'in Carme uydusu


KALE

·         Ananke grubunda Euanthe bölümünde Horalardan biri olduğu belirtilmiştir.


CHALDENE

·         Solymos, Anadolu’da Lykia’da yaşayan Solyni’lerin(günümüz Tahtalı dağı çevresinde yaşarlarmış)  babası olup annesi Chaldene’dir. Chaldene’nin eşinin Zeus veya savaş tanrısı Ares (Mars) olduğu rivayetleri vardır.

·         Chaldene’nin ölümlü yani insan olduğu ve Zeus’un Milye ve Solymus adlı çocukları olduğu söylenmektedir.

 

TAYGETE

·         Mitolojide en önemli Titanlardan Atlas ile Pleione (bir Okeanid) ‘nin kızı olarak doğmuş bir peri kabul edilir. Zeus’la birleşip Lakedaimon'u doğurmuştur. Lakedaimon'un antik Yunan şehirlerinden Sparta’nın atası sayılmaktadır. Farklı efsaneye göre Zeus’an ikinci bir oğlu daha olmuştur: Eurotas. 

·         Taygete’nin altı kız  kardeşi vardır: Maia, Celeaeno, Alcyone, , Sterope ve Merope’dir.  Bu periler Pleiades yani dağ perileri olarak anılırlar.

·         Taygete, Artemis’in sadık dostlarından biridir.Zeus, bu perinin peşine düşer; Taygete kendisinin peşinden birini geldiğini tanrıça Artemis’e söyleyince Artemis, Taygete’yi  altın boynuzlu geyiğe dönüştürdü. Taygete, normal vücuduna dönüştükten sonra Artemis’e Cerynitian denilen altın boynuzlarını verdi. Herakles (Herkül)’in görevlerinden üçüncüsünün konusu olmuştur geyik boynuzlarını avlamak.

·         Zeus, avcı olan Orion’un saldırılarından korumak için onu Ülker takımyıldızlarına bu yedi kız kardeşleri gök yüzüne yerleştirdi.

 

Temsili Taygete 

·         Zeus’un Taygete’den Lakediamon adlı kahraman Sparta kralllarının atası  olmuştur.  Efsanesine göre; Lakediamon, Peleponnes’de kral olan ırmak tanrısı Eurotas’ın Sparta adlı kızıyla evlenmiş, Eurates ölünce de kendisi kral olarak kente karısının adı olan Sparta adını vermişti. Halkı isekendisinin adıyla anılmıştı: Lakediamonlular .

 

HERSE

·         Jüpiter’in uydularından birine ad veren Herse, Kekrops ile Agrauros’un üç kızından biridir. Zeus’un oğlu olan heberci tanrı Hermes’in eşi olmuştur.

·         Herse’nin babası olan Kekrops; Attika bölgesinin ünlü ve ilk kralıdır. Kekrops’u ilginç kılan belinin üstünün insan bel altının yılan şeklinde olmasıymış. Kekrop’un krallığı döneminde gerçekleşen en önemli hikaye büyük tanrıların  yeryüzündek şehirleri aralarında pay etmeye kararlaştırırlar. Atina şehrine Athena ve Posedion istekliydi. Olimpos’un büyük tanrıları aralarındaki soruna yargıç olarak Kekrops’u seçtiler. Kekrops, Posedion’un akropol üstünde yarattığı tuz gölünü değil de Athena’nın diktiği zeytin ağacını seçince öfkelenen Psedion,  Afrika’yı sular altına bırakmış.

Temsili Kekrops


·         Zeus’un kızı tanrıça Athena babasının Troya savaşında tarafsız kalacağını söylemesi üzerine demirci tanrısı Hephasistos’tan kendisine silah yapmasını istedi. Atina şehrine ad verilem yarılmasını kaybeden Posedion, Athena’nın Hephaistos’a vurgun olduğunu söyler, buna inanan Hephaistos, Athena atölyeye gelince ona tecavüz etmeye kalkışır bu sırada ne olduysa tohumları Athena’nın bacağına demirci ustasının tohumları bulaştı. Athena bu kiri yün parçasıyla silerek Atina yakınlarında bir yere atar ve toprak ana da bu tohumlardan şans eseri döllenir. Toprak ana ise çocuğun büyütülmesinde sorumluluk almayacağını söyler.

·         Athena ise çoğuğa kendisinin balacağını söyleyerek çocuğa Erikhtonios adını verir. Erikhtonios, topraktan doğan diğer biretler gibi bel altı yılan bel üstü insan şeklindeydi. Posedion’un kendisine yaptığı şaka nedeniyle alaya alınmak istemeyen Athena, çocuğu sandığın içine saklayarak onu Atinalıların kralı Kekrops’un üç kızı olan Herse, Aglauros ve Pandrosos’tan Aglauros’a emanet edip sandığı açmamasını tembihler.  Haberci tanrı Hermes, aşık olduğu Herse’ye ve kardeşlerine birbirinden değerli hediyeler verdikten sonra olan biteni anlatmalarını ister. Hermes, Athena’nın verdiği görevi yerine getirmediğini düşünerek  Aglauros’u taşa çevirir. Kızların anneleri Agraurosi ve diğer kardeşler Pandrosos ve Herse mereklarına dayanamayarak sepeti açarlar. Gördükleri karşısında Athena’nın cezalandırmasıyla anne ve iki kızı delirerek Akropolis kayalıklarından kendilerini bırakarak aşağı atarlar. Duruma üzülen Athena bu felaket karşısında Akropolisin yerini sağlamlaştırmak için elindeki kayayı bırakarak devasa kayayı Lykabettos dağını oluşturur.


KALİCHORE

·         Yunan mitolojisinde Kallichorebazen Musalardan biri olarak kabul edilir ve dolayısıyla Zeus'un (Jüpiter'in) kızıdır. Bununla birlikte, Dionysos'u emziren Nysiad'lardan biri olarak da bilinir. Ay’ın kraterlerinden birine de ad vermişti.


KALYKE (CALYCE)

·         Su perileri kabul edilen Nysiad'lardan biri olan Calyce, Dionysos'u emziren periler arasındadır.

·         Şarap tanrısı olan Dionysos, Zeus ve Persephone’den veya Zeus’la Kadmos’un kızı Semele’den doğduğuna inanılırdı. Semele’nin baştanrı Zeus’un yüzünü görünce yanması üzerine henüz yedi aylık olan Dionysos’u baldırı veya kalmaçısa diken Zeus, vakti gelince Dionysos’u dünyaya getirir. Ancak kıskanç tanrıça Hera, ana tanrıça Rhea’nın rahipleri veya cinleri Kuretalar'a verdiği diyetle çocuğu parçalatmış Dionysos’un babaannesi Rhea bu duruma üzülünce çocuğu tekrar hayata döndürmüştü.Bundan sonra Dionysos’u zor dönemler bekler, tanrıça Hera’nın belasından korumak için çocuk sürekli kaçak hayatı yaşar. Bir süre teyzesi İno ona bakarken Hera bunu öğrenince İno’yu elirtmişti. Bu nedenle bir süre boyunca ona su perileri bakmıştı.

 

PASİTHEE

·         Euanthe, Hegemone bölümünde bahsedilmiştir.

İSONOE

·         İsonoe veya Hesione, Truva  kralı Laomedon’un kızı ve Salamis kralı Telamon’un ikinci karısı prensestir.

·         Mitolojide bilinen  önemli hikayesiünlü kahraman Herkül(Herakles, Romalılarda Hercules )’ün onu deniz canavarından kurtarmış olmasıydı.

·         Olimpos’un büyük tanrılarından deniz tanrısı Posedion ve Apollon, kral Laomedon’a Truva surlarını inşe etmesine yardım etmeleri karşısında ücretlerini vermemesidir.Apollon Truva şehrine bir veba Posedion da deniz canavarı gönderir.

·         Kahinler Laomedon’un diyetine karşı kızı İsonoe (Hesione)’yi  deniz canavarı Cetus’a sunarsa affedileceğini söylerler. Prenses İsonoe (Hesione)’yi deniz kıyısındaki kayalıklara çoplak şekilde bağlarlar.

·         Herakles, kral Laomedon’un Zeus’un Ganymedes’i kaçırmasının tazminatı olarak kendisine verilen atları karşılığında prenses İsonoe (Hesione)’yi  kurtaracağını söyedi. Kral bunu kebul etse de kızı kurtarılmasına karşı verdiği sözü tutmadı. Herekles deniz canavarını öldürerek  İsonoe (Hesione)’yi  kurtarmıştı. Herakles, bu duruma kızmış olacak ki Laomedon’u ve Podarces hariç bütün oğullarını öldürdü.

·         Herakles, İsonoe (Hesione)’yi  kendine almamış kendisine yardım eden Telemon’a ödül olarak vermişti. İsonoe (Hesione)’nin Telamon ile evliliğinden çocukları oldu. Yaşı ilerleyen İsonoe (Hesione)’yi  hayatta kalan tek erkek kardeşi olan Podarces onu talep etmek için Antenor ile Anchises’in Yunanistan’a göndersiyse deisteği  reddedildi. Daha sonra İsonoe (Hesione)’yi  geri getirmeleri içiin Paris ve Aeneas görevlendirildi. Paris’in kafası karışarak  bu prenses yerine Sparta kraliçesi ve Menelaus’un karısı Helen’i getirmesi mitolojinin bu kısmına göre Truva savaşını başlatacaktı.

AİTNE

·         En kadim varlık Gaia ile birinci kuşak baş tanrı Uranus(ikinci kuşak baştanrı Kronos, üçüncü kuşak baştanrı Zeus)’un su perisi olan kızlarıdır.

·         İtalya’da Etna volkanı ile eş tutulur.

 

EUKELADE

·         Mneme bölümünde Olimposlu ve ikinci kuşak musalara alternatif olarak bazı kaynaklarda yine sayıları dokuz olan şu musaların adları şöyledir: Callichore, Helike, Eunike, Telxinoè, Terpsichore, Euterpe, Dia, Enope ve Eukeladebulunmaktadır.

ERİNOME(veya ERİNONA)

·         Suriye ülkesinde güzellik tanrıçası Aphrodite’nin  lanetine uğrayan Smym(vaya Myrrha) adlı kız babasından hamile kalmıştı. Babası bu durumun farkına vararak tanrıların gazabından korktuğu için kızını öldürmek ister. Tanrılar bu durumu engelleyerek kızı mersin ağacına çevirirler. Mersin ağacı yaklaşık dokuz veya on ay sonra kabuğu çatlamış ve gövdesinden sünya güzeli bir bebek gelince bebeğin güzelliğine vurulan Aphrodite çocuğu büyütmesi için yer altı tanrıçası Persephone’ye verir. Persephone de çocuğa vurulunca çocuğu Aphrodite’e teslim etmez. Bu anlaşmazlığı çözmek Zeus’a düşmüş, çocuk yılın dört ayını Aphrodite’te dört ayını Persephone’dediğer dört ayda da çocuğun buna karar vermesine  izin verir. Adonis, yılın diğer kısmını Aphrodite’te geçirme kararına savaş tanrısı Ares kızdığı için üzerine yaban domuzu göndererek domuzun saldırısıyla yaralanan Adonis yarası kanayarak can verir ki akan kanınadan Manisa Lalesi bitmiş. Aphrodite de ona yardıma giderken ayağına diken batmış ve tanrıçanın kanından  çiçeğin rengi  kırmızıya dönüşmüş. Güzelliği  ve masumiyeti ile ün salan Kıbrıs'lı kız olan Erinome’ye  Zeus aşık olmuştu. Hera bu aşka engel olmak için Adonis'i Erinona'ya bela etti. Adonis zorla Erinona’ya sahip olunca  tanrılardan Diana  Erinona’yı  tavus kuşuna çevirildiler.

 

ARCHE

·         Boeorian denilen ilham perilerinden biridir. Bu periler kadim Yunan mitolojilerindeki dört peridir: Thelxinoë, Aoide, Melete ve Arche’dir. Bu perilerin yerini sonraki dönemde Zeus’un kızları kabul elidlen musalar alacaktır.

 

EİRENE

·         Baştanrı Zeus’un Metis’ten sonra evlendiği tanrıça Themis’tir.Themis’ten Horalar ve Moiralar (Kader tanrıçaları olup adları Klotho, Lapseis ve Atropos’tur)  doğarlar.

·         Düzene şekil veren Horaların sayısı üçtür: Eunomia, Dike ve Eirene’dir. Horaların Romalılardaki karşılığı “saat” olduğu için saatler olarak da bilinirler.

1.       Eunomia, (görevi toplumda yasalarla sağlanan düzeni ve düzensizliği sağlamaktır.)

2.       Dike ve (görevi hak ve adaleti sağlar)

3.       Eireneise (görevi insanlara mutluluk ve barışı sağlamaktı) dir.

·         Zeus’un  Horaları(yani Eunomia, Dike ve Eirene)’nı homeros  “Gök’ün Kapıcıları”olarak görür. Tanrı evi Olimpos kapılarını açma ve kapama görevleri onlarındır. Aynı zamanda Hora ölçmeyi, ölçüyü ifade etmektedir.

CARME (Jüpiter XI)

·         Bazı kaynaklarda Cassiopeia ve Phonix veya Demeter ve Carmano’un oğlu Eubulus’un kızıdır.  Pasiphae’ni cezbeden Zeus’tan Dictina veya Britomartis adı verilen bir tanrıçayı doğurdu.  Britomartis, Olimpos’un büyük tanrılarından Artemis’in av arkadaşlarından oldu. Britomartis’e vurulan Girit kralı Minos, onu takip etse de onu elde edemez. Niayetinde tam onu yakalayacağı sırada bu güzel kız kayalık sahilden denize atladı. Fakat denizde balıkçı ağlarının içine düştüğü için kurtarıldı. Bu  yüzden kendisine “balıkçı ağlarının kızı” anlamna gelen Diktinna adı verildi.

·         Carme Jüpiter uyduları arasında ters yörüngeli uydulardan biri olup  düzensiz bir uydudur.Carme gibi ters yönde hareket eden bazı uydular daha vardır. Bu uyduların aynı kökenden geldiği düşünülmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

TC İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ ÇALIŞMA SORULARIDIR (2D 2Y)

TC İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ ÇALIŞMA SORULARIDIR (2D 2Y)   1.   Celal Bayar, Adnan Menderes, Refik Koraltan ve Fuat Köprülü’nün h...