19 Mayıs 2021 Çarşamba

JÜPİTER VE UYDULARI-3-

Jupiter’in Dış (Diğer)  Uyduları

·         Jüpiter’in bu uyduları düzensiz uyduları kabul edilmektedir. Bu uydular İç ve Galileo uydularına göre daha uzak ve küçük;yörünge, eksen, eğim ve eksantrik yönünden benzeyen uydu grupları olarak sınıflandırılırlar.

·          

Eksantrik ile eliptik yörünge

a. Jüpiter'in Himalia grubu uyduları

LEDA (Jüpiter XIII)

·         Aitolia kralı Thestios'un kızı olduğu kabul edilir. Tyndareos, Aitolia şehrine sığınınca Thestios kendisine kızını eş olarak verir. Tyndareos ve Leda Sparta’ya yerleşirler.

·         Zeus, Leda’yı beğenince kendisine kuğu kuşu şeklinde yanaşmış ve bu ilişkiden  Helena ile Polydeukes; Leda’nın Tyndareos olma Kastor ile Klytaimestra adlı ikizleri olmuştur.

·         Dostluğun ve arkadaşlığın sembolü olmuş olan Kastor ve Polydeukes, Dioskuroi (Zeus’un delikanlıları) diye de anılırlar. Kardeşleri Helena uğruna çıkarılan Truva Savaşına erken öldükleri için katılamamışladır.Zeus bu iki kardeşi birbirinden ayırmak istemediği için, ikisini de gökyüzüne alıp yıldızlar arasına yerleştirmiş böylece İkizler burcu oluşmuş oldu.

 

Zeus’un Leda’ya yaklaşmasının temsili resmi;Oscar Adam Otto William Matthiesen (Danimarka, 1861 - 1957)

 HİMALİA

·         Bir peri kızı olan Himalia’nın güzelliğine vurulan Zeus Rodos adasına yağmur helinde yağarak onunla birleşmiş ve bu birleşmelerden üç çocukları olmuştu: Spartaeos (tohum eken), Kronios (Buğday yetiştiricisi) ve Kyotos (ekmekçi)’tur. Bu ikilinin çocukları aynı zamanda buğdayın geçirdiği aşamaları da ifade etmektedir.

 

PANDİA ve ERSA

·         Yunan mitolojisinde Ay’ı sembolize eden Artemis ve Selene adlı tanrıçalar vardır. Hatta bazı kaynaklarda Artemis’in Selene’nin kendisi olduğunu söylerler. Bazılarına göre ise Selene, Hyperion ile Theia’nın kızıdır. Selene iki atın çektiği arabayla gökyüzünde dolaşırdı. Baştanrı Zeus  Roma mitolojisindeki adı Luna olan Selene’ye aşık olur. Zeus ile Selene’nin dolunay tanrıçası Pandia adlı kızları dünyaya gelir. Zeus’la Selene’nin bir diğer kızları çiy tanrıçası Ersave Nemeia’dır.

·         Pandia ve Ersa’nın anneleri Selene’nin çoban tanrısı Pan ve Muğla- Milas’ta  bulunan Latmos(Beşparmak) dağlarında çobanlık yapan Endymion ile de aşk yaşamıştır. Endymion, flütünü çaldığı zaman Selene onu duyar ve aşık olur ve bu aşktan elii kızları dünyaya gelir. Zeus bir ölümsüz tanrıça ile ölümlü bir çobanın aşk yaşamasını muhtemlen kıskandığı için çobanı cezalandıracakken onun iyi niyetini ve saflığını görünce onun bir isteğini yerine getireceğini söyler.  Endymion, sonsuz güzellik uykusuyla ay ışığının üzerinden eksilmemesini diler ve dileği Zeus tarafından kabul edilir.

 

LYSİTHEA(Jüpiter X )

·         Yunan mitolojisinde kadim titan tanrılarından Oceanus'un kızı olan ve Zeus'un sevgilisi olan "Lysithea" dan almaktadır. Lysithea,  Zeus’tan hamile kalınca hamilliğini saklar. Lysithea, doğum vakti gelince bir bitki, hayvandan yardım istese de reddettiler. Ancak taş o doğurana kadar sustu. Lysithea, gözyaşlarıyla kaya kristalinin oluşumuna yol açtı.

·         Bazı kaynaklarda Lysithea’nın diğer bir adının Semele olduğunu söylerler.Semele bilindiği gibi şarap tanrısı Dionysos’tur. Semele’nin diğer bir adı da Thyone’dir . Thyone Jüpiter’in diğer bir uydusuna adını vermiştir.  (bakınız Thyone)

 

ELARA (Jüpiter VII)

 ·         Zeus Kral Orchomenus'un kızı Elara'a aşık olmuş ve onu karısı Hera, kıskançlığından Dünya'nın altına koyarak gizlemiştir. Bu nedenle, Gaia'nın oğlu olduğu söylenen devi Tityos doğurdu. Ayrıca, Elara'nın bebeğinin muazzam büyüklüğünden dolayı öldüğü de söylenmektedir. Tityos Leto’yu rahatsız edince de Apollo ve Artemis tarafından öldürüldü.

 
 

DİA

·         Babası Deioneus’tur. Dia mitolojide şöyle anlarılır: İksion, Yunanistanın Teselya bölgesinde yaşayan efsanevi kabile Lapihlerin kralıdır. Deioneus’un kızı güzel yüzlü Dia’ya aşık olmuş ve babasına armağanlar vaat ederek Dia ile evlenmiştir.   Fakat iş armağanları sunmaya gelince sözünü tutmayan İksion, Dia’nın babası yani kayınpederi Deioneus’u  kor kömürlerin içine atarak acı içinde öldürmüştür. Yeminini tutmayan ve ailesinden birini öldürmesi nedeniyle Tartaros denilen cehennemde tanrılar tarafından cezalandırılır.

·         Dia’nın kocası İksion’un  haline acıyan Zeus(Jüpiter) onu affetse de ne varki İksiyon büyün tanrıya da nankörlük yaparak Zeus’un hanımı olan baştanrıça Hera’yı baştan çıkarmaya çalışır. Ancak, kötü niyetli İksion’un kafasını okuyan Zeus, Hera’ya benzeyen bir Nephele denilen  bulut yaratarak onu İksion’un karşısına çıkarır. Nephele ile birleşen İksion’dan Kentaur(Sentor) denilen at adamlar dünyaya gelmiştir.

 

 

Kentuar’ların önderi Chiron

 

·         Zeus, İksion’un bu hatasını cezasız bırakmaz. İksion’u sürekli yanan bir tekerleğe bağlayarak gökyüzüne fırlatır. İksion ölümsüz olduğu için cezası da sonsuza kadar devam edecekti.

·         Başka kaynaklarda Dia, Romalılarda büyüme ve gelişme tanrıçası sayılır ki bu yine Romalılarda’ki Ceres’le ( Ceres, Güneş sisteminde cüce gezegenlerinden birine verilen ad)  ve Ceres’in Yunan mitolojsindeki Demeter(doğa tanrıçası) ile de eş tutulurdu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Rumeli’de Hâkimiyet Kurulması

   Rumeli’de Hâkimiyet Kurulması ü  1353’ten itibaren Rumeli’ye geçen  Osmanlılar , yaklaşık bir asır içinde bölgede hâkim güç hâline geldi....