19 Mayıs 2021 Çarşamba

JUPİTER VE UYDULARI-6-Ananke Grubu

 

f. Ananke grubu uyduları

HARPALYKE

 

·         Klymenos, Arkadi krallarından biridir. Kendi öz kızı olan Harpalyke ile ensest ilişki yaşadıktan sonra kızı Harpalyke'yle Alosor diye biriyle  evlendirdikten sonra pişman olup kızını tekrar kendine aldı. Harpalyke bu ahlaksızlığa tahammül edemeyerek babasından olan oğlunu ve kendi kardeşlerini katlederek babası olan Klymenos’a onları yedirdi.  Kral neyin etini yediğini sorunca kızı gerçeği söylemiş buna dayanamayan kral kızını öldürüp ardından intihar etmiştir.Klymenos;Arkadia'lı krallardan biri olup kendi kızı Harpalyke'yle ensest ilişkisi oldu. Baştanrı Zeus bu kızın durumuna ve tabi kızla ilişki yaşadıktan sonra üzüldüğü için onu Chalcis adı verilen bir gece kuşuna  dönüştürdü.


HERMİPPE

·         Sicilya çevresinde yer alan Lipara adasında bir mağarada yaşayan Aeolus; Boreeas, Notos, Zephyros ve Euros denilen dört rüzgara hükmediyormuş. Aeolus’un ikiz kardeşi Boeotia ise Hermippe’nin babasıdır.

·         Aeolus,Tyrrhenia denizine gidip Lipara kolonisini kurmuştur. Boeotia, güney Teselya’ya gidip Boeotia’yı kurmuştur.

·         Boeotia’nın kızı olan Hermippe Zeus ve İsonoe’nin oğlu Orchomenus ile evlenmiş olsa da bazı kaynaklarda Hermippe’nin Zeus’un eşlerinden biri olduğu ve Zeus’un Orchomenus’un bu aşktan doğduğu yazılıdır.

Fransız ressam William-Adolphe Bouguereau(1825-1905)’in Hermippe'si


 

 EUANTHE, HEGEMONE,PASİTHEE  ve KALE  UYDULARI

·         Hesiodos’a göre, Zeus (Jüpiter) Okeanos’un kızı Eurynome ile evlendi. Bu evlilikten “üç güzeller” olarak nitelendirilen Kharitler doğarlar.Kharitlerin sayısı genellikle üç olarak bilinse de sayıları konusunda farklı görüşler de vardır. Bunların adları Aglaie, Euphrosyne ve Thalia’dır. Bu tanrıçaların görevleri insanların ve tanrıların  içine neşe ve sevinç göndermeleridir. Aynı zamanda büyük tanrılarla Olimpos dağında ikamet ederlerdi. Kharitler aynı zamanda sanat işleyen ve tanrılarla insanlar arasında yaratıcılık da doğurmakla görevli tanrıçalardır.

·         Başka kaynaklarda bu kharitlerin adlarının Eurydome, Eurymedousa ve Euanthe’dir. Euanthe, Jüpiter’in bu uydusuna verilen ad budur.

·         Kharitlerin alternatif adları şunlardır:

1.       Damia(dünya ana),

2.       Auxesia(bahar büyümesi)

3.       Cleta(ünlü)

4.       Phaenna(parlak)

5.       Hegemone(lider)

6.       Peitho( ikna)

7.       Pasithee(Pasithae, rahatlama)

8.       Charis(zerafet)

9.       Kale(Cale, güzellik)


Fransız heykeltraş olan  James Pradier(1790-1852)’in “üç güzeller” eseri



 

·         Pasithee, büyük tanrıça Zeus’un karısı Hera yaptığı anlaşma gereği Uyku tanrısı; Erobos (karanlık) ve Nyks(gece)’in oğlu olan Hypnos (Hipnos) ile evlendirmiştir. Meditasyon, gevşeme  hallerinin tanrıçasıdır. Zeus’un kızların biri olduğu düşünümektedir.

 

·         Afrodit ile kharitlerden Pasithea, Cale(Kale)ve Euphrosyne güzellikleri konusunda yarıştıkları bazı kaynaklarda yazılıdır.

·         Hegemone’nin  bitkilerin yetişip çiçeklenme ve meyve vermelerini sağlama görevi de vardır. 

 

MNEME ve AOEDE

·         Musalar (Müzler), Yunan mitolojisinde ilham tanrıçaları olarak bilinirler. Yunan inancında çok saygın yeri olan ilham perileri olarak da bilinirler. Bilinen ve yaygın musalar öncesi kadim musalar da vardır: Bunlar; Melete(meditasyonun tanrıçası), Aoede(veya Aiode, şarkının tanrıçası)ve Mneme(bazı kaynaklarda Mnemesyone)’dir.

·         Bu kadim veya Titan musalardan Mneme ise belleği temsil eder. Efsanelere göre; Zeus, Mneme ile dokuz gün birikte olur. Bu her geceyi temsil eden bir musa doğmuştur ki bu musalar ünlü olan Olimposlu ve ikinci kuşak musalardır: Bunlar ve görevleri şunlardır:

1.       Eurpe (müzik),

2.       Kleio(tarih)

3.       Erato (şarkı)

4.       Kalliope(destan ve epik şiir)

5.       Thalia(komedya)

6.       Melpomene(tragedya)

7.       Urania(gök bilimi)

8.       Terpsikhore (dans)

9.       Polyhmnia( pandomim ve kutsal şiirler)

·         Bunların dışında üçüncü kuşak musalar da vardır. Apollon’un kızları KephisoApollonis,

 BorysthenisNeteMeseHypate’den oluşmaktadır.

·         Musaların mitolojide birinci derecede hşkayeleri olmayıp genellikle tanrılara ait şenlik ve sofralarda şarkı söyleyip neşe veren varlıklar olarak bilinirler.

·         (Mneme Ananke grubunda yer alırken Aoede Pasiphae grubunda yer almaktadır.)

 

 

Mitolojik kadınları çizmesiyle ünlü olan John William Waterhouse (1849-1917)’un “The Siren” adlı tablosu

PRAXİDİKE

·         Adli ceza tanrıçası ve intikam alıcı olarak bilinir. Aynı zamanda Zeus’un kızı ve Hades’in karısı olan Persephone’nin diğer adlarından biridir.

ANANKE

·         Adrestea’nın annesi olup ihtiyaç, zorunluluk ve kaderin tanrıçası sayımaktadır. Klasik Yunan mitolojisinin kadim tanrılarındandır. Anank, Romalılar tarafından Necessitas olarak adlandırılır.

THELXİNOE

·         Antik çağ yazarı Homeros’un Odysseus kitabında belden aşağıları balık, belden yukarıları kadın va kuş gibi kanatları olan anlatılan Sirenler yani deniz kızları vardır. Sirenlerin, “deniz kızları”ndan farkları kuyruklarının çift olmasıdır.

·         Sirenler, güzel sesli olup denizcilerin kulaklarına çok güzel gelen şarkılar söyleyerek onları çıldırtırak kendilerine çeker ve onları yerlermiş. Odysseus, bu sirenlerden arkadaşlarının kulaklara mum eritirek onları kurtarmış kendisi de kendisini arkadaşlarına gemi direğine bağlatarak onlardan kurtulmayı başarmıştır.

·         İşte bu sirenleren en bilinen adları başta Thelxinoeolmak üzere; Thelxiepia, Thelxiope, Molpe, Aglaophonos, Aglaope, Pisinoe, Peisinoe, Ceysi, Parthenope, Ligeia, Leucosia, Raidne ve Teles’tir.

 

EUPORİE ve ORTHOSİE

·         Mitolojide bolluk ve refah  tanrıçaları olarak kabul edilir. Üçüncü nesil Horalardandır.

·         Zeus, Olimpos ve Titanların savaşından galip geldikten sonra adalet tanrıçası sayılan Themis ile evlenmesinden Hora denilen kızlar ortaya çıkar.Themis’in kızları olan Horalar evrende düzenin sağlanmasından sorumlu hale geldiler. İlk Horalar üç tanedir:

1.       Dike (Iustitia, hak ve adalet tanrıçası) ölümlü olarak doğduğu düşünülmüş olup yeryüzünde insanlar arasında yaşadığı tasvir edilir. Fakat Zeus, bu durumun mantık dışı olduğunu görünce onu Themaiden denilen takım yıldızı ollarak gök yüzüne almıştı

2.       Eunomia(düzen ve iyilik tanrıçası)’nın farklı kaynaklarda Hermes ve afroditin kızı olduğu belirtilmiştir.

3.       Eirene,(barış ve refah tanrıçası)’dir. Romalılarda Pax olarak bilinir.

·         Roma dönemlerinde ünlü imparator Augustos’un azatlısı olan  Hyginus tarafından yeni Horalar da eklenir. Bunlar:

1.       Pherusa, çiftlik işlerinden sorumlu

2.       Euporie, bolluk tanrıçası ve

3.       Orthosie, refah tanrıçasıdır. Bunlar Jüpiter’in uydularından ikisine adlarını vermişlerdir.

 

İOCASTE

·         Jüpiter’in uydularından birine adını veren İocaste mitolojide  Sophkles'in "Kral Oidipus" eserinde adı geçer.

·         Kral Oidipus, Korinthos*, denilen mavi ve yeşil renkli kasabada bir kahinden baba katili olacağını öğrenince kehanetin gerçekleşmesini engellemek için baba ocağını terk eder. 

·         Babası olan Polybos’a zarar vermeyeceğini düşünen Oidipus üç yolun birleştiği bir yere gelir. Arabadakilerin yoldan çekil uyarısına sinirlenen Oidipus, araba sürücüsü ve yanındakileri acımadan katleder. Katliamdan sadece bir köle kaçar.

·         Oidipus, Thebai şehrine gelir. Thebai şehir devletinin öldürülen kralı Laios’un dul karısı İokaste’nin kalbine girerek onunla evlenir ve Thebai’nin kralı olur. 

·         Bu evlilikten Eteokles ve Polyneikes adlı iki erkek ve Antigone ve İsmene adlı iki kız çocuk sahibi olur. Yıllar böyle sürüp giderken Korinthos’tan bir haberci gelerek Polybos’un öldüğünü söyler. Kehanetin gerçekleşmediğini düşünen Oidipus sevinmeye başlar.

·         İokaste’nin kardeşi Kreon aynı zamanda Oidipus’un danışmanıdır, Thebai şehir devletinin eski kralı  Laios’un şüpheli şekilde öldürüldüğünü düşünmektedir. Olayın araştırılmasını Oidipus ister. Kreon üç yolun birleştiği yerden kaçan köleye ulaşır. 

·         Gerçekler çorap söküğü gibi ortaya çıkar. Oidipus, gerçek babası olan Laios, çocuğu olunca kehanet gerçekleşmesin diye öldürülmesini emreder. Fakat minik bebeğin haline acındığı için bebek çocuğu olmayan Polybos’a verilmiş, Oidipus’un da kehanetten haberi olduğundan o da Polybos’u terk ederken yolda karşılaştığı gerçek babası olan Laios’u öldürmüş ve onun dul karısı aynı zamanda annesi olan İokaste ile evlenmiş ondan çocukları olmuştu. Bu olaylardan etkilenen İokaste, kendini asarak intihar etmiş, Oidipus, kendi gözlerini kör edip Thebai şehrinden de ayrılarak sefil bir hayat yaşamaya başlar.

·         Korinhtos, Yunanistan’da Kıta Yunanistan’ı ile Peleponnes (Mora) yarımdasını birbirine bağlayan yerdir. Efsaneye göre bu beldenin bahtı kara uyanık ve Zeus’un cezalandırdığı ilk ölümlü kral Ailolos’un oğlu Sysyhus, Zeus’un kartal şekline girerek ırmak tanrı Asopos’un kızı Aigina’yı kaçırmıştır. Kral Sysyhus, ırmak tanrı Asopos’a şehre bir kaynak suyu bahşiş etmesi karşılında Aigina’yı kaçıranın Zeus olduğunu söymesi üzerine Zeus, Sysyhus’a Olimpos öncesi kadim ölüm tanrısı olan Thanatos’u gönderir. Sysyhus, ölüm tanrısını zincire bağlayınca hiçkimse ölmemeye başlar. Yer altı tanrısı Hades bu sefer homurdanmaya başlar. Zeus bu sefer oğlu Savaş tanrısı Ares’i Sysyhus’un üzerine gönderir. Ares, Sysyhus’u yense de Sysyhus, uyanıklığı sayesinde karısına ölen hiç kimseye tören yapılmamasını emrettiği için ölüler diyarına kimse uğrayamaz olur. Hades’in araya girmesiyle Sysyhus serbest bırakılır. Ama Sysyhus nihayetinde bütün ölümlüler gibi o da Hades’e gitmek zorunda kalır. Bu sefer Sysyhu’un cezası kesilmiştir. Sysyphus devasa  bir kayayı dağın tepesine çıkarmakla cezalandırılır. Kayayı tam tepeye ulaştırdığı anda, dev kayanın dağın eteklerine doğru yuvarlanmaya başlamar. Sysyphus ise sonsuza kadar yine kayayı dağın tepesine çıkamaya devam eder.

 

THYONE

·         Thebai krallarından biri olan Kadmos’la Savaş tanrısı Ares (Romalılarda Mars) ile güzellik tanrıçası Aphrodite’inn kızı olan Harmonia’dan bir oğlan dört kız dünyaya gelir, bunlar;oğlan olan Polydorus,kızlar ise  İno, Autoe, Agaue ve Semele’dir. Thyone, Thebai  prensesi Semele’nin diğer adıdır.

·         Kadmos, öldükten sonra Zeus tarafından yılana dönüştürülür.

·         Semele’nin mitolojideki adı genellikle onun oğlu Dionysos( Bacchus) ile bilinir. Çok güzel bir kız olan Semele baştanrı Zeus’un aklını başından alır. Zeus’u kıskanan tanrıça Hera, yaşlı bir kadın kılığına girerek Kadmos’un kızını bulur ve Zeus’un bütün ihtişamıyla kendisine de görünmesinin onun hakkı oladuğunu söyler. Semele, Zeus’tan ona görünmesini dileyince Zeus’un ateş yakan görüntüsüne dayanamayıp yanar. Bu sırada altı aylık olan oğlu Dionysos’u annesinin karnından alan baştanrı Zeus onu kalçasına koydu. Dionysoseus’un kalçasından dünyaya gelir.

 

HELİKE

·         Yunan mitolojsinde perilerin sayıları belirsizdir. Helike,Dryads ve Meliai en ünlüleridir.Helike, söğüt perileri (nymphs) arasında yer alır. Mitolojik hikayelerde genellikel güzellikleri nedeniyle konu edinirler. Tanrılar içeceği ambrosidan içtikleri için de uzun yaşarlar.  

·         Jüpiter’in uydusuna adı verilen Helike, Baştanrı olan Zeus(Jüpiter) Girit adasında henüz bebek iken kendisine bakan iki periden birinin adıdır.


EUPHEME

·         Eupheme, övgü, alkış, zafer sevinçleri ve alkışlarından oluşan dişi bir ruhtur. Kız kardeşleriyle birlikte Charites’in üyesi kabul edilir. Charites’ler “üç güzeller” olarak bilinip Zeus ile Eurynome’nin çocuklarıdır. Bunların adları;  Thalia(çiçeklenme), Euphrosyne(neşe), ve Aglaie (parlak). Bunlardan Aglaie Zanaat tanrısı Hephaistos ile evlenmiştir.

·         Eupheme, Yunan mitolojisinin alay tanrısı olan Momus’un zıttı olarak da tasvir edilir.

·         Bazı kaynaklarda Eupheme’nin Hephaistos ile Aglaie’nin kızları olduğu söylenir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

TC İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ ÇALIŞMA SORULARIDIR (2D 2Y)

TC İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ ÇALIŞMA SORULARIDIR (2D 2Y)   1.   Celal Bayar, Adnan Menderes, Refik Koraltan ve Fuat Köprülü’nün h...