19 Mayıs 2021 Çarşamba

JÜPİTER VE UYDULARI -7-Pasiphea Grubu

 

g.Pasiphea grubu uyduları


Jüpiter ve bazı uyduları


PHİLOPHROSYNE ve kız kardeşi EUPHEME

·         Philophrosyne, Zeus’un oğlu demirci tanrı Hephaestus ve Aglea'nın kızı olduğundan baştanrının torunu sayılır.Mitolojide dostluk, nezaket ve kadın karşılama ruhudur. Diğer kardeşleri Euthenia, Eupheme(Övgü ve güzel ahlak ruhu olup ,Jüpiter’in uydularından birine ad vermiş olup Bkn Eupheme.) ve Eucleia idi.Bu kardeşler, Charites'leri (Kharit) oluştururlar. Charites’lerin , Zeus ve Oceanid(Tethys ve Oceanos’un çocukları) Eurynome(okyanusu yarattığına inanılan kadim tanrıça)'un kızları olduğu yönünde bilgi de vardır.

·         Charites’lerin Olimpos dağında güller takmış şekilde çimenler üstünde dans edip şarkı söyleme görevleri vardı.

·         Mitolojide yardımcı rollerde yer alırlardı: Apollo’nun Hermes ile mücadele ettiğinde  onunla şarkı söylemeleri, aşk tanrıçası Aphrodite’nin hazırlanması, Zeus’un sarayına kokular sürmeleri, Ares’in oğlu bilinen Tereos’un evlenmesini baştanrıça Hera onaylamadığı için süsleme olayında yer almamaları  ve  mitolojide yaratılan ilk kadın olan Pandora’yı daha cezbedici göstermek için ona kolyeler hediye etmişlerdi.

·         Bazı kaynaklarda Charites’lere hemşire olarak atıfta bulunulduğu için Hera ile ilişkili oldukları söylenmektedir.

AUTONOE (AUTONONE veyaOTONOE)

·         Autonoe, kendisinden çok aile çevresindeki kişilerin mitolojik hikayeleri olduğundan daha çok onların hikayelerine bu bölümde yer verdim.

·         Fenike kralı Agenor’un kızı Europa’nın bir boğa tarafından kaçırılması üzerine babası kızın ağabeylerini onu bulması için görevlendirmişti. Bu erkek kardeşlerin en bilineni Kadmos’tur. Kadmos, kutsal tapınak olan Delphoi’ye giderek kız kardeşinin nerede olduğunu tanrı Apollo’ya sordu. Apollo, KAdmos aracılığı ile kardeşlerin babasına bir şehir kurmasını söyledi.  Kadmos, tapınaktan ayrılırken karşısına buzağı çıkar hayvanın dinleneceği yerde şehri kurması önerilmişti. Thebai şehrinin kuruluşu böyle gerçekleşti. Kadmos, pınar başında bekleyip gelenleri parçalayan ejderi öldürdüğünü tanrıça Athena görür ve ejderin dişlerinin toprağa gömülmesini emreder. Athena’yı dinleyen Kadmos, topraktan silahlı askerlerin çıktığını gördü. Kadmos’a beş asker yardım etmeyi kabul ederken diğerleri birbirlerini öldürürler.Bu beş kişinin desteği ile Thebai zenginleşti.

·         Yunanistan’a alfabeyi getirenin Kadmos olduğu söylenir. Kadmos’un karısı savaş tanrısı Ares(Mars) ve Aphrodite’nin kızları olan Harmonia’dır. Aphrodite, kızına demirci tanrının yapmış olduğu kutsal gerdanlık armağan eder.

·         Kadmos ile Harmonia’nın dört kızları olmak üzere beş çocukları olmuş.

1.       Semele; Hera’nın kıskançlığı nedeniyle Zeus’un yakıcı görüntüsünü görmek isteyince öldü.(Bakınız Semele maddesi),

2.       İno; kral Athamas’ın ikinci karısıdır. Athamas İno’dan önce Nephele adlı biriyler evlenmiş ve ondan Phryksos adında oğlu olmuştu.İno’nun Athamas’tan  Learkhos ile Melikertes adlı iki oğlu olmuştu. İno, kızkardeşi Semele’nin acıklı ölümünden sonra yeğeni olan Dionysos’’u saraya almak isteyince Zeus’un karısı tanrıça Hera, kocasının gayrimeşru oğluna gösterilen ilgiye kızınca İno ile Athamas’ı delirme cezası verimişti. Deliren İno oğlu Melikertes’i kaynaya su  kazanına atmış,Athamas ise bir avda iken kendisine bir geyik gibi görüne oğlu Learkhos’u mızrakla öldürmüştü.  İno, oğlu Melikertes’i öldürünce oğlunun cesedini kollarına alıp yüksek yerden denize atlaması tanrıların yüreğini sızlattığı için anayı deniz tanrıçası oğlunu ise deniz tanrısı yaparlar.Odysseus’un gemisi parçalanınca onu hayata döndüren İno olmuştu. Zamanla Leukothea oğluna da Palaimon adıyla verilir oldu.

Gaetano Gandolfi'nin İno tablosu



3.       Agaue, Dionysos tarafından çıldırtıldıktan sonra oğlu Pentheus’u aslan sanarak oğlunu öldürdü.

4.       Autonoe( veya Otonoe)’nin oğlu Aktaion ünlü bir avcıdır. Autonoe, oğlunun haksızlığa uğrayıp öldürülüşünü gördü.  Aktaion, bir gün ormanda avlanırken susuzluğunu gidermek için dereye doğru gitmişti. Aktaion, o derede tanrıça Artemis elbiselerini çıkarmış yıkanmaktaydı. Tanrıça Artemis, sık ağaçlarla çevrili dar bir vadideki dereye gelin Autonoe( veya Otonoe)’nin oğlu Aktaion’un bilerek veya bilmeyerek buraya geldiğini düşünmeden onu doğrudan bir geyiğe dönüştürmüştü. Geyiği gören aynı zamanda kendisine avcılıkta yardımcı olan elli köpek  korku bilmeyen avcının peşinden koşmaya başlarlar. Dehşete düşen avcı hayatını kurtarmak için koşsa da köpekler tarafından parçalanmaktan kurtulamaz. Köpekler daha sonra sahipleri olan Aktaion’u aramaya koyuldular avcıyı bulamayan köpeklere acıyan at adam olan Kheiron Aktaion’a benzeyen bir heykel yaparak onu köpeklerin önüne dikmiş.

5.       Polydoros, Kadmos ile Harmonia’nın tek oğullarıdır. Polydoros Labdakos’un babası ve ünlü Oidipus (Oidipus efsanesi)’un dedesidir.

·         Çocukları ve torunlarının dertlerden muzdarip olmalarına dayanamayan ve iyice yaşlanan Kadmos ile eşi Harmonia, Thebai şehrini ter ederek dertlerden kurtulacaklarını düşünürlerken Illyria’ya geldikleri zaman kendilerini bir sürpriz bekledi: Tanrılar tarafından yılana dönüştürüldüler. Thebai şehrinden Kadmos gittikten sonra Zeus ile Antiope’nin oğulları Amphion ile Zethos ülkenin kralı oldular.

 

Oidipus Efsanesi: Thebai şehrinin en ünlü mitolojik hikayesidir. Kadmos ile Harmonia’ nın Polydoros adlı oğlulları vardı. Polydoros’un Laios adlı oğlu vardır. Kadmos’tan sonra Thebai şehrine egemen olan Zeus’un oğulları olan Amphion ile Zethos oldu. Laios, şehre gelerek dedesinin krallığını ele geçirmiş, kral olmuş ve kraliçe İokaste ile evlenmiştir.İokaste’nin Laios’tan Oidipus adlı bir oğulları dünyaya gelmiş ancak kahinlerin bu çocuğun uğursuz ve namussuz olacağını söylemeleri üzerine Kithaeron dağına götürülüp öldürülme emri verdi. Bu öldürme emrini alanlar çocuğu tek bacağından ağaca asarak çaocuğu bıraktılar. Korithos bölgesinin çobanları ağaca asılı çocuğa acıyarak onu ülkelerine götürdüler. Kraliçeleri çocuğu kendi çocuğu olmadığı için evlat edindi. Böylece ölüme terk edilen çocuk kral Polybos’un sarayında büyüdü. Bu çocuk arkadaşlarıyla oynarken kral ve kraliçenin gerçek oğlu olmadığını söyleyerek onunla alay ettiler. Oidipus, gerçeği öğrenmek için Delphi tapınağının yolunu tuttu. Tapınaktaki tanrı Apollon çocuğa asıl gerçeği söylemeden onun babasını öldüreceğini ve annesi ile evleneceğini söyleyince Oidipus bir daha Polybos’un sarayına kehanetin gerçekleşmemesi için dönmedi. Fakat kader ağlarını örmüştür bir kere. Oidipus, Phokis’e gitmek için yola çıkmış yolda öz babası Laios ile karşılaştı. Laios’un tekerlekli arabasındaki tekerlek yanlarından geçerken Oidipus’un ayağını ezince Oidipus öz babası olan Laios’u öldürdü. Bu sıralarda Kadmos’un yerine İokaste’nin kardeşi Kreon kral olmuştu.Thebai şehrine yıkım getiren Sphink adlı yaratık gelip geçenlere bilmece soruyor bilmeyenleri öldürüyordu.

Sophokles'in Kral Oidipus eseri


Thebai şehrine gelen Oidipus’a Sphink şu bilmeceyi sorar: “Sabahleyin dört, öğlen iki akşam üç ayak üstünde yürüyen kimdir?” diye sorar. Oidipus hemen şu cevabı verir: İnsan. Şöyle ki İnsan doğduğunda dört ayak üstünde emekler. Büyüyünce iki ayak üstünde durur. Yaşlanınca bastonla ayakta durur. Oidipus’un doğru cevap vermesi üzerine Sphink kayalıklardan aşağı atlayarak intihar eder. Thebai şehrini felaketten kurtaran Oidipus’la kral Kreon,  kızkardeşi aynı zamanda Oedipus’un annesi olan İokaste’yi evlendirir. Bu evlilikten dört çocuk doğar: Antigone ve İsmene adlı kızlar ile Eteokles ile Polyneikes adlı erkekler.

Thebai şehrinde felaketler gerçekleşmeye başladı meyve ve sebzeler olgunlaşmamaya kadınlar çocuklarını düşürmeye başlamıştı. Tanrılar ise bu felaketlere kral Laios’un öldürülmesinin yol açtığını söylediler.  Oidipus, gerçeği ortaya çıkarması için kahin Teiresiad’a başvurur.  Laios’u kendisinin öldürdüğünü ve annesiyle ansest ilişki yaşadığı ortaya çıkınca İokaste intihar etti. Oidipus, kendi gözlerini oyarak kendini cezalandırdı. Kreon, Oidipus’u şehirden kovdu. Çocuklarından ilgi ve şefkat bekleyen Oidipus, bilmeden işlediği günahın cezasını çocuklarının ona hakaret ederek dilenci durumuna düşerek ödemeye başladı. Oidipus’un kızlarından Antigone, babasının durumuna üzülerek onunla Attika ülkesine giderken öldü. Oidipus’un oğullarına bedduası tutmuş, Kreon’dan sonra sırayla krallık yapma ,zerine anlaşma yapsalar da anlaşamayınca birbirlerini öldürdüler.  ((Sophokles’in “Kral Oidipus” eseri))

 

 

MEGACKLİTE

·         Bazı rivayetlere göre, Zeus(Jüpiter)’un Megaclite adlı eşinden Thebe ve Locrus dünyaya gelmiştir. Megaclite, Jüpiter’in uydularından birine ad vermiştir. Bunun dışında Mgeclite hakkında bilgi kısıtlıdır.

EURYDOME

·         Euanthe, Hegemone ve Pasithee bölümünde Kharitlerden biri olduğu belirtilmişti.

·         Bazı rivayetlere göre okyanusu yaratan tanrıça olarak gösterilir. Okyanus üzerinde yılanla dans edip evreni yarattığı rivayetleri de vardır. Su perilerinin ona hizmet ettiği ve Musa’ların Zeus’la ilişkisinden dodukları söylentisi de vardır.


Eurydome’nin okyanus üzerinde temsili dansı



 

PASİPHAE

·         Pasiphae Girit kraliçesidir. Pasiphae’nin annesinin Girit adasının kendisi olduğu bile rivayetler arasındadır. Titanlar döneminin Güneş tanrısı Helios’un kızı olup Oceanid perilerindendir. Diğer kardeşlerinin adları Aietes, Circe(Kirke) ve Perses’tir. Doğu kökenli olan Pasiphae, Girit kralı Minos ile evlenmişti. Posedion’un boğası eski Mezopotamya inancındaki yaygın Ay boğası ile ilişkili olması yükek ihtimaldir. Acacallis, Ariadne, Androgeus, Glaucus, Decualion, Phadra ve Minotaur denilen yıldız benzeri Astreion’un annesidir.

·         Pasiphae’nin kocası gücünü göstermek için deniz tanrısı ulu Posedion’a bir boğa adar. Ancak boğasın akıyamayan Girit kralı Minos bu bpğa yerine başka bir boğa kurban eder. Bu durumu fark eden Posedion Minos kralının kraliçesi Pasiphae’de lanetli bir boğaya şehvet uyandırmış ve onunla birleşmiş olduğu bilinen en önemli mitolojik hikayesidir. Bu mite göre boğayla birleşmek için antik çağ zanatkarlarından Daedalus’a inek derisi kaplamalı portatif bir inek yapırmıştı.Bu çiftleşmeden boğa başlı v ekuyruğu ama insan bedeni olan Minotor oluşmuştur.

·         Yunanistan’ın bazı yerlerinde kendisine kehanet tanrıçası olarak da tapınılmıştı.

 

 

Pasiphae ve ve boğası temsili resim


CALLİRHOE

·         Okinidlerden Achelous, mitolojideki en büyük nehir tanrısıdır. Bazı kaynaklara göre, Posedion’un veya Helios’un oğlu olduğu söylense de yaygın görüş onun Tethys ile Okeonos(Gaia ile Uranos’un ilk çocuğu olup ilk Titan sayılır)’un oğlu olduğudur. Achelous, kral Oeneus’un kızı Denianeira’yla evlenmek istese de rakibi Herakles’e boğa kılığına girip onunla mücadele etmiş ancak yenilerek boynuzunu kaybettiği için tek boynuzlu olarak tasvir edilir. Achelous, Callirhoe’nin babasıdır. Callirhoe’nin bazı rivayetlerde Okinidler arasında yer aldığı da söylenmektedir.

 

temsili Callirhoe

·         Callirhoe’nin ünlü kocası, Posedion ile gorgorlardan Medusa(saçları yılan şeklinde olan)’nınoğlu kanatlı at Pegasus’un kardeşi Hrisaor’dur. Posedion’un zorla Athena’nın tapınağında Medusa’ya sahip olması sonucunda Medusa’yı lanetlemiş ve ünlü kahraman Perseus’un Medusa’nın kafasını kesmesine yardım etmiştir. Perseus’un Medusa’nın kafasını keserken akan kanından Pegasus ve Hrisaor dünyaya gelmiştir.

temsili Medusa


·         Callirhoe’nin ve kocası olan Hrisaor’dan Geryoneus adında çocukları oldu. Aslında bu çocuk üç başlı, üç vücutlu ve altı kola sahip dev bir yaratık olup Batı Akdeniz’de Eryheia adlı adada yaşardı. Ünlü kahraman Hercules (Herkül)’in onuncu görevi Geryoneus’a ait sürüleri Atina’ya getirmekti.

·         Hercules’in onuncu görevi: Hercules kendisine bu görevi veren Eurystheus’a sürüleri teslim etmek için ilk önce Libya çölünü geçmesi geekiyormuş, çölü geçerken sıcaklığa yol açan o zamanın Güneş tanrısı Helios (daha sonra Apollo)’a ok atması Helios’un bu cesur savaşçıya yardım etmesine neden olur. Helios’un verdiği altın bir kayık ile denizi geçerek Erytheia adasına ulaşır. İlk önce Orthrus adlı hayvanı sonra çoban Euryion’u öldürdükten sonra Callirhoe’nin oğlu Geryoneus’u alnının ortasındanhidra kanına bulanmış zehirli okuyla  vurarak öldürür. Sığır sürüsünü İtalya’da Aventine tepesindayken dinlenirken Cacus tarafından sürünün bir kısmı kaçırılır. Cacus’u Mğara girişinde sıkıştıarrarak öldürdkten sonra Atina’ya sığırları getirererek Eurystheus’a teslim eder. Sığırlar Baştanrıça Hera’ya sunulur.

 

 

·         Okinidlerin bazılarının adları: Sayıları çok fazla olan okinidlerin bazılarının isimleri şunlardır; Achelous, Acheron, Admete, Alpheus, Amaltheia, Amphitrite, Asia, Asopus, Bolbe ,Callirrhoe, Catillus, Cebren, Cephissus, Circe, Clitunno (Roma’da), Clytie, Clymene, Crinisus,Dione,Doris,Eidyia,,Enipeus,Eurynome,Inachus,Lysithea,Melia,Melboea,Metis,Merope,Nilus,Peneus,Perse,Philyra,Pleione,Rhode,Scamander,Styx,Telesto,Tiberinus (Roma’da),Tibertus (Roma’da),Tyche,Volturnus (Roma’da),Zeuxo

((Not: altı çizilenler aynı zamanda Jüpiter’in uydularına ad vermişlerdir))

HEGEMON

Ananke grubundaki  Euanthe bölümünde bilgi verildi.

SPONDE

·         Eirene bölümünde Horalardan bahsetmiştim. Genel olarak görevleri düzenin sağlanmasını gerçekleştirmektir. Horaların sayısı üç iken zamanla sayıları on ikiyi bulmuştur. İlk nesil Horaların babası Zeus, annesi Themis iken sonraki Horaların babasının Helios annesinin Selene olduğu söylenmektedir. Bunların adları: Akte ,Anatole,Arktos,Auge,Dysis,Gymnastike,Sponde,Hesperis,Mesêmbria,Mousike,Nympe,Elete.

·         Kadim Horalar; Thalllo(baharı sembolize eder) , Auxo(bitkilerin büyümesini sağlar)  ve Carpo(hasadı temsil eder.)(bunlar doğa düzen tanrıçaları) veya Eunomia (düzen tanrıçası), Dike(adalet tanrıçası), Eirene (barış tanrıçası)

·         Alternatif diğer horalar; Pherusa(çiflik), Euporie(bolluk), Orthosie(refah). Bunlar antik Yunanlıların inancında üç mevsim olduğundan sayıları üç olup görevleri  mevsimleri yönetmekti. Zamanla mevsim sayısı dörde artırılmış ve her mevsim bir adla kişileştirilmişti: Eiar(ilkbahar), Theros(yaz),Phthinoporon(sonbahar), Kheimon (kış)


·         Babalarının Zeus’un babası olan  Kronos’un olduğu söylene Horalar da vardır:

1.       Auge(sabah ),

2.       Anatole(gün doğumu)

3.       Mousike (müzik )

4.       Gymnastike(egzersiz)

5.       Perisie veya Nympha (yıkama)

6.       Mesembria(öğlen)

7.       Sponde  ( öğle yemeğinden hemen  sonrası)

8.       Elete      (İbadet, öğleden sonra ilk çalışma saatleri)

9.       Akte veya Cypris (yemek ve zevk, öğleden sonra çalışma saatlerinin ikincisi)

10.    Hesperis( öğleden sonra çalışma saatlerinin sonu, akşamın başlangıcı)

11.    Dysis      (gün batımı)

12.    Arktos veya Arctus (gece)


AOEDE

·         Ananke grubundaki Mneme bölümünde Aoede hakkında bilgi verildi.

 

KORE

·         Kore’yi tanıtmadan önce annesi Demeter’den bahsetmek gerekir.Demeter, toprak ve bereket tanrıçası olup Titanların baştanrısı Kronos ile Rheia’nın kızlarıdır. Demeter, Zeus’tan Persephone’yi doğurdu. Persephone’nin diğer adı “genç kız” anlamına gelen Kore’dir.

·          Persephone(Kore) bir gün arkadaşlarıyla çayırda çiçek toplarken yer yarılmasıyla yer altı tanrısı Hades (Aidoneus, Romalılardaki karşılığı Plüton ) karşısına çıkmış ve onu kaçırmıştı. Bereket tanrıçası Demeter, sevgili kızını her yerde arasa da bulamaz, onun bu durumuna üzülen her şeyi gören kadim güneş tanrısı Helios Kore’nin yerini söylemiş. Ancak, yüreği sızlayan Demeter’in üzülmesi üzerine toprağın bereketi azalmış, insanlar kıtlıkla uğraşmaya başlayınca tanrılara duaları ve kurbanları azalmıştı. Zeus, Hades’ten kızı geri vermesini istemişse Kore’ye ölüler ülkesinde  (yer altında ) Hades’in sunduğu nar meyvesinden yediği için tamamen yer altından kurtulamamış; ancak Zeus’un araya girmesi üzerine anlaşma şöyle sağlanmıştı:

·         Persephone(Kore) yılın bir kısmını yani çiçek açma ve meyve verme zamanını annesi yanında yer üstünde bir kısmını yer altında Hades’in yanında  geçirecekti. Böylece topağa yeniden bereket gelmişti.

·         Demeter’in Romalılardaki karşılığı olan Ceres, Jüpiter ile Mars gezegenleri arasında yer alan cüce gezegen olan Ceres’e ad verilmiştr.

 SİNOPE

·         Sinope Karadeniz'de Sinop şehrine adını veren efsanevi  kişidir. Asopos ırmak tanrsının bir kızıymış. Zeus onu görünce ona vurulmuş, ırmağa gelen Zeus, çalılığın arkasına saklanmış onu gören Sinope’a senin  Olimpos tahtından yanı baştanrılıktan ayrılacağım deyince Sinope Zeus’a kendisini rahat bırakmasını rica etmiş ve bu güzel kıza Sinop tarafları ile Karadeniz sahillerini bırakmış 

·         Sinope sonradan aynı düzenle tanrı Apollon'u da, ırmak tanrı Halys'i de kandırmış ve hiçbir ölümlüyü de yanına yaklaştırmamış.

 

 

CYLENE

·         Mitolojide yardımcı karakterde yer alan  Nymph (nemf) diye bilinen periler vardır. Nymph yani perilerin Zeus’un kızları olduğuna inanılırdı.  Bu perilerin kadın görünümünde tabiat ruhları olup su, dağ, nehir koruyucuları olduğuna inanılırdı.

 

·         Bu perilerden

a.        Kara nemfleri: Oread(Pleiad, dağ), Minthe (nane), Hesperid( bahçe), Aldeid( vadi), Auloniad (yayla) ve Leimakid( mera) perileri

b.       Su nemfleri: Okeanid( okyanus), Nereid(Akdeniz), Naiad(tatlı su), helead(bataklık)

c.        Ağaç nemfleri: Epimeliad(elma), Dryad(meşe), Leuke(kavak), Melliae(dişbudak)

d.       Yeraltı nemfleri : Lampaedeler

john William Waterhouse'nin nemfleri göstereen tablosu


·         Oread yani dağ perilerinden biri olan Cylene, babası Zeus annesi ünlü yağmur perilerinden Maia olan kanatlı sandalları olan haberci tanrı olan Hermes’in doğduğu dağın adıdır.

·         Maia’nın babası Atlas annesi Okeanid(okyanus perisi) olan Plione’dir.Maia’nın altı kızkardeşi vardır: Asterope, Electra, Taygete, Dryope, Celaeno ve Alcyone’dir.Bu yedi kız kardeş daha sonra Ülker veya Pleiad denilen takımyıldızına dönüştürülmüşlerdi. Bu kızkardeşlerden Taygete Jüpiter’in başka bir uydusuna adını vermiştir.

·         Bu kızkardeşlerden Electra Semadirek adasında oturumuş daha sonra Zeus’la birleşerek Dardanos, İasion ve Harmonia’yı doğurmuştu. Electra’ya ait başka bir mitte Electra, Zeus’tan Palladion heykelinin arkasına saklanınca Zeus bu duruma kızarak heykeli parçalamıştı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Rumeli’de Hâkimiyet Kurulması

   Rumeli’de Hâkimiyet Kurulması ü  1353’ten itibaren Rumeli’ye geçen  Osmanlılar , yaklaşık bir asır içinde bölgede hâkim güç hâline geldi....