30 Haziran 2021 Çarşamba

SATÜRN VE UYDULARI-13-

 

37.       Pandora

·         Pandora mitolojide ilk kadın olarak kabul edilirdi. İlk Kadının Yaratılması miti şöyledir:

·         Prometheus (bknz. Prometheus)  kurnazlıkla Zeus’u kandırıp elde edip insanlara verdiği akıl ve ateş insan ırkını  şımartınca o zamana kadar yalnızca erkeklerden oluşan ve kendilerini tanrılar kadar kuvvetli ve mutlu sanan insanlara onları düzene koysun diye “kadın”ı gönderdi.

·         Hephaistos, Baştanrı Zeus’un verdiği talimat doğrultusunda balçık ve su ile görenleri şaşırtacak derece güzel olan kadını yarattı. Olympos’ta oturan tanrıçalardan Aphrodite’nin vücudu model kullanıldı. Kalbine ruh yerine kıvılcım yerleştirdi. Onu süslemek için tanrıçalar kendilerinden bir şey armağan etti.  Athena ona bir kemer ve süslü elbise verdi. Kharites(Kharitler) denilen periler gerdanlık hediye ettiler. Tanrıların habercisi Hermes Yunanca “bütün armağan” anlamına gelen Pandora’nın kalbine hıyanet ve aldatıcı sözler yerleştirdi. Zeus da ona esrarlı kutu vererek bunu açmaması gerektiğini çünkü insan neslinin saadeti ve felaketi bunun açılıp açılmamasına bağlı olduğunu söyledi.

·         Zeus bundan sonra ilk kadın olan Pandora’yı yeryüzüne insanı yaratan Prometheus’un kardeşi Epimetheus’a gönderdi. Prometheus uyanık olduğu için kardeşine Zeus’tan hediye kabul etmemesini söylese de Pandora’nın güzelliği karşısında Epimetheus öğüdü tutmayarak onu insanlar arasına aldı.

·         Pandora da merakına yenilerek Zeus’un uyarısını da unutarak kutuyu açtı. Meğer kutunun içinde hastalık, keder,acı, hüzün, yalan, ikiyüzlülük, ızdırap  gibi olumsuzluklar vardı. İnsanları rahatsız eden ne varsa açılan kutudan dışarıya çıktı. Yaptığı hatayı anlayan Pandora kutuyu hemen kapatır ne var ki insanları teselli edecek “ümit” dışarı çıkamamış kutunun içinde kalmıştı.

 

 


Eserlerini dijital ortamda oluşturan İngiliz sanatçı Tom Bagshaw’ın Pandora çizimi 

 

 

 

38.       Phoebe (veya Phoibe)

·         Yunan mitolojisindeki kadim Titanlardan biri olan Koios (Bütün Titanlar; Koios, Okeanos, Krios, Hyperion, İapetos, Kronos erkek titanlar; Theia, Rhea, Phoebe, Themis ve Mnemosyne kadın titanlardı.) diğer titanlardan Phoebe (Phoibe) ile evlenirler. Bu evlilikten Astria ve Leto (Latona) doğar.

·         Koios ile Phoebe’den doğan Leto, Baştanrı Zeus’un sevgililerinden biri olmuş ve Olimpos tanrıların en büyüklerinden Güneş tanrısı Apollon ve Ay tanrıçası Artemis’i doğurur. Satürn’e ad veren Phoebe, Apollon ve Artemis’in anneannesi oluyor.



·         Baştanrıça Hera, Leto’nun Zeus’tan hamile olduğunu anlayınca onu kıskanarak bereket tanrıçası Demeter’e Leto’ya doğurmak için yer vermemesini ister. Bunun üzerine Zeus; Asteria denilen bir adayı kayaya bağlamış ve Leto’nun doğumuna yardım etmesi için doğum tanrıçası Eileithyia’nın, Delos denilen bu adaya inmesini emretti. Zeus’un çok sevdiği iki çocuğu Apollon ve Artemis böylece doğmuş oldular. Apollon’un Python denilen yılanı öldürmesi ve çok güzel perilerden olan Daphne’ye aşkı gibi mitlerle anılmakta aynı zamanda güneş tanrısı olarak anılmaktadır. Artemis ise ay ile ilişkilendirilerek ay tanrıçası olmuştur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Rumeli’de Hâkimiyet Kurulması

   Rumeli’de Hâkimiyet Kurulması ü  1353’ten itibaren Rumeli’ye geçen  Osmanlılar , yaklaşık bir asır içinde bölgede hâkim güç hâline geldi....