27 Ocak 2022 Perşembe

ROMA TARİHİ -19/I. Triumvirlik ve Crassus

 1. Triumvirlik  -2-

·         Luca Antlaşması: MÖ 56’da Triumvirlik’in üyerleri Luca’da iki yüz civarında senatörün katılımıyla Pompeus ve Crassus MÖ 55 yılı için Consul Caesar ise valiliğine beş yıl devam edecekti. Crassus, Caesar’ın başarısı gibi başarı göstermek için Partlara karşı Fırat nehrini geçse de Partlarla yaptığı görüşmede öldürülmüştür. böylece Triumvirlik sona ermiştir.

Crassus'un ölümü Triumvirliği fiilen bitirir


·         Crassus’un ölümü Pompeius’un işine gelmiş oligarşi taraftarlarının desteği ile Caesar’ karşı çıkmaya başlamıştır. Caesar görev yerinden çağrıldı. Fakat Caesar’ın geleneklere uyarak Roma’ya ordusuz gelmesi, kendisi için tehlikeydi. Sulla’nın yaptığını yaparak ordusuyla Roma’ya gelmesi üzerine aristokratlar ve onların kliki optimatlar(aristokrasi taraftarları parti, kelime anlamı en iyiler) ve Pompeius güneya kaçıp oradan Makedonya tarafına kaçsalar da Caesar kış mevsimi olsa da onları takip eder. Bu Pompeuis’un ordusu daha kalabalık olmasına rağmen askeri stratejiyi iyi kullanan Caesar onu mağlup etmişti. Pompeuis, Mısır’a kaçar ve orada öldürülür.  

Ünlü Romalı dictator Sulla


·         Caesar, Pergamon Prensi Mithridates’in desteği ile Mısır’a girerek Mısır ordusunu yenmiştir. Mısır yönetimini Kleopatra ile kardeşi Ptolemaios XIII’e verdi. Tokat ilinin Zile ilçesinde (Anzilia/Anziliy,Zela) Kırım’daki Pontos  kralı II. Pharnakes(MÖ 63-MÖ 47)’i çok hızlı şekilde yendiği için ünlü sözü söylediği rivayet edilir: “Veni, vidi vici (geldim, gördüm, yendim)”. Bütün doğu ülkeleri onun yönetimine girmiştir Roma’da kendisi için beş yıllığına consul, bir yıllığına dictator seçilmiştir. Caesar’a Pompeius’un kayın pederi Metellius Scipio, Cato, Pompeius’un oğulları Gnaeus ve Sextus Pompeius, Labienus Afrika’da birlik oluşturarak onlara Numidia kralı Iuba da katılmıştı. Caesar, bu ittifakı Thapsus savaşında yenmeyi başardı. Africa Nova eyaleti kurularak Roma’nın tek hakimi Caesar olmuştur. Bu başarılardan sonra kendisine ömür boyu dictator unvanı da verilmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

TC İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ ÇALIŞMA SORULARIDIR (2D 2Y)

TC İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ ÇALIŞMA SORULARIDIR (2D 2Y)   1.   Celal Bayar, Adnan Menderes, Refik Koraltan ve Fuat Köprülü’nün h...