29 Ocak 2022 Cumartesi

ROMA TARİHİ -28/Gaius Julius Caesar'ın Mısır Egemenliği

 ·         Gaius Julius Caesar     -8

·         Caesar’ın Mısır’daki egemenliği 

       Sulla tarafından iktidarı desteklenen MÖ 51'de hayata veda eden XII. Ptolemaios Auletes (Neos Dionysos, Philopator Philadelphos, Auletes;MÖ 80-MÖ 51), tahtını kızı VII. Cleopatra (Philopator MÖ 51- MÖ 30) ve oğlu XIII. Ptolemaios’a bırakmıştır. XIII. Ptolemaios’un danışmanları başa sadece bir erkeğin geçmesi gerektiğini düşünmektelerken bu sefer Roma’da egemenlik savaşı da kendilerini vurdu.  Cleopatra’nın yegâne amacı Mısır-Ptolemaioslar Kırallığını eski günlerindeki gücüne kavuşturmak idi. Bunun için de döneminen büyük gücü olan Roma’nın en büyük adamlarından biriyle evlenmesi gerektiğini düşündü. Pompeius ile Caesar arası iç savaşta ilk önce Pompeius’u güçlü görüp, 60 gemilik bir destek yollamış ve bunu tek başına aldığı kararla gerçekleştirdiği için tahttan uzaklaştırılmıştı. Caesar, Mısır’a çıkınca Cleopatra bu sefer ondan yana olmuş ve  Caesar’ı kendi tarafına çekmeyi başarmıştı. Her ikisi de birbirlerini kendi idealleri uğruna kullanma amacı güdüyorlardı. Caesar ve Cleopatra’nın Cesarion (Ptolemy Sezar veya XV. Ptolemaios Sezar) olarak adlandırılacak bir çocukları olur. Caesar’ın Roma başkentini İskenderiye’ye taşıma önerisi senato tarafından reddedilir. Bu sırada Caesar’ın Cleopatra’nın etkisine girdiğini düşünenlerden biri de Caesar’ın halefi olacak Octavius olacaktı.

VII. Cleopatra ve oğlu Cesarion 


·         Caesar, Cleopatra’nın Mısır tahtına geçmesine karar verince, XIII.Ptolemaios ve asilzadeler tarafından İskenderiye’de 5 ay boyunca kuşatıldı. 35 parçalık donanması sayesinde denizle temas kurabildiği için, yolladığı haber ile Bergamalı Mithradates gelip, MÖ Mart 47’de Caesar’a katılmış ve müttefikler, Mısır ordusunu yenmişlerdir. Firavun XIII.Ptolemaios, dünyanın en uzun nehrinde boğuldu.

XIII.Ptolemaios


·         Bununla birlikte Cleopatra, diğer erkek kardeşi  XIV.Ptolemaios’u  tahta ortak olarak geçirdi. Böylece Cleopatra, Mısır’daki varlığını devam ettirdi. Caesar Mısır’da iken, Pompeius’un kalan ordusu ve bazı Oligarşi önderleri Africa’da toplanıyorlardı. Öte yandan Pontos Kıralı VI. Mithradates Eupator’un oğlu Bosphoros Kıralı Pharnakes, Caesar’ın Legat’larını yenerek, Bithynia-Pontos Eyaletini işgal etmişti. Çok süratli bir harekat ile kuzeye yönelerek Halys’in (Kızılırmak) doğusunda kalan Zela’da MÖ 1 Sextilis(Ağustos) 47’de Bosphoros Kralını yenen ve eyaletleri yeniden tanzim eden Caesar, Pompeius zamanında Pontos Harplerinin ne kadar uzun sürdüğünden dem vurarak Senatus’a zaferini o çok meşhur “Veni Vidi Vici” (“Geldim, gördüm, yendim”)  sözüyle bildirmiştir.

“Veni Vidi Vici” (“Geldim, gördüm, yendim”) yazılı Tokat/ Zile'deki kaide


·         Bu sırada Roma Senatus’u ve Halk Meclisi Caesar’a bir takım hak ve yetkileri verdi. Bunlar:

1.       5 yıllık Consul’luk-

2.       1 senelik Dıctator’luk- 

3.       Halk Tribunu hak ve yetkileri- 

4.       Savaş ve Barışaşahsen karar vermek-

5.       Praetor Rütbesiyle vali atanan eyaletlere vali atama-

6.       Halk Tribunu ve

7.       Aedil harici diğer memuriyetlere istediği kişiyi seçtirmektir.

·         Caesar da Marcus Antonius’u Magister Equitum tayin ederek Roma’da kendisinden sonra en kudretli kişi yapmış ancak onun şehir idaresinde başarısız oluşu sonucunda onu bu görevden almıştır. Ayrıca Şehir kapılarına dayanmış olan isyancı askerler, terhis isteklerinden vazgeçip, Africa’daki savaşa katılmak istediklerini bildirdiler ve böylece dağıtıldılar. Cicero bile Caesar tarafına katılır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Rumeli’de Hâkimiyet Kurulması

   Rumeli’de Hâkimiyet Kurulması ü  1353’ten itibaren Rumeli’ye geçen  Osmanlılar , yaklaşık bir asır içinde bölgede hâkim güç hâline geldi....