·
Gaius Julius Caesar -9
·
Caesar Afrika egemenliği:
· MÖ 48’de Caesar ve Pompeius arasında yapılan Pharsalus savaşında tamamen yok olmaktan kurtulan ordu, önde gelen oligarşi taraftarları ve Pompeius’un akrabalarınca yeniden teşkilatlandırılmıştı. Sicilya ve Sardunya’ya taarruz eden ve hatta Roma’ya saldırmasından korkulan büyük bir donanma da meydana getirilmişti. Bu birlikleri Pompeius’un kayın pederi Metellus Pius Scipio kontrol ediyordu. Africa Valisi Attius Varusile, Numida Kıralı Iuba da bunlara destek vermişti. Roma’da hazırlıklar ile meşgul olan Caesar MÖ 47 yılının son ayında Africa’ya ayak bastı. Taraftar toplama ve deniz kıyısından uzaklaşmama taktiklerini sürdürür. Ancak Caesar’ı uzun soluklu bir savaş bekliyordu.
Numida Kıralı Iuba |
Numida |
· Nihayet Thapsus mevkiinde 6 Nisan 46’da yapılan savaş ile Caesar mutlak bir zafer kazandı. Dağılan cumhuriyetçilerden hayatta kalan Pompeius’un oğulları Gnaeus ve Sextusile Caesar’ın eski Legat’ı Labienus, yeniden Caesar karşıtlarının teşkilatlandığı Hispania’ya hareket etmişlerdi. Caesar ise Numudia topraklarının bir kısmı üzerinde Africa Nova(Yeni Afrika) Eyaletini kurup, kalan kısmı da Mauretania Kıralı Bocchus II (MÖ 49-MÖ 38)’a verdi.
Mauretania Kıralı II. Bocchus |
·
Thapsus Savaşı ile Devlet içinde tek yetkili
olan ve bütün Eyaletleri kendine bağlayan Caesar, artık devlete istediği yeni
düzeni vermek için Roma’ya gider. Aristokratlar, ılımlı yaklaşımından dolayı
artık onun yanında olmaya başlamışlardı. Fakat değişiklikleri eski anayasa
sınırları içinde yapmasına dair isteklerini Cicero aracılığıyla
bildiriyorlardı. Caesar son seferi için harekete geçti. Gnaeus Pompeius komutasındaki ordu ile Caesar arasında Munda’da 17
Mart 45’te İç Savaş’ın son harbi gerçekleştirilmiştir. Gnaeus ile
Labienus’un öldürüldüğü, Caesar’ın bizzat savaşmak durumunda kaldığı bu çetin savaş
da Caesar zaferi ile son bulmuştu.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder