29 Ocak 2022 Cumartesi

ROMA TARİHİ -29/Gaius Julius Caesar'ın Afrika Egemenliği

 

·         Gaius Julius Caesar   -9

·         Caesar Afrika egemenliği:

·         MÖ 48’de Caesar ve Pompeius arasında yapılan Pharsalus savaşında tamamen yok olmaktan kurtulan ordu, önde gelen oligarşi taraftarları ve Pompeius’un akrabalarınca yeniden teşkilatlandırılmıştı. Sicilya ve Sardunya’ya taarruz eden ve hatta Roma’ya saldırmasından korkulan büyük bir donanma da meydana getirilmişti. Bu birlikleri Pompeius’un kayın pederi Metellus Pius Scipio kontrol ediyordu. Africa Valisi Attius Varusile, Numida Kıralı Iuba da bunlara destek vermişti. Roma’da hazırlıklar ile meşgul olan Caesar MÖ 47 yılının son ayında Africa’ya ayak bastı. Taraftar toplama ve deniz kıyısından uzaklaşmama taktiklerini sürdürür. Ancak  Caesar’ı uzun soluklu bir savaş bekliyordu. 

Numida Kıralı Iuba
Numida 



    ·   Nihayet Thapsus mevkiinde 6 Nisan 46’da yapılan savaş ile Caesar mutlak bir zafer kazandı. Dağılan cumhuriyetçilerden hayatta kalan Pompeius’un oğulları Gnaeus ve Sextusile Caesar’ın eski Legat’ı Labienus, yeniden Caesar karşıtlarının teşkilatlandığı Hispania’ya hareket etmişlerdi. Caesar ise Numudia topraklarının bir kısmı üzerinde Africa Nova(Yeni Afrika) Eyaletini kurup, kalan kısmı da Mauretania Kıralı Bocchus  II (MÖ 49-MÖ 38)’a verdi.

Mauretania Kıralı II. Bocchus  


·         Thapsus Savaşı ile Devlet içinde tek yetkili olan ve bütün Eyaletleri kendine bağlayan Caesar, artık devlete istediği yeni düzeni vermek için Roma’ya gider. Aristokratlar, ılımlı yaklaşımından dolayı artık onun yanında olmaya başlamışlardı. Fakat değişiklikleri eski anayasa sınırları içinde yapmasına dair isteklerini Cicero aracılığıyla bildiriyorlardı. Caesar son seferi için harekete geçti. Gnaeus Pompeius komutasındaki ordu ile Caesar arasında Munda’da 17 Mart 45’te İç Savaş’ın son harbi gerçekleştirilmiştir. Gnaeus ile Labienus’un öldürüldüğü, Caesar’ın bizzat savaşmak durumunda kaldığı bu çetin savaş da Caesar zaferi ile son bulmuştu.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

TC İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ ÇALIŞMA SORULARIDIR (2D 2Y)

TC İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ ÇALIŞMA SORULARIDIR (2D 2Y)   1.   Celal Bayar, Adnan Menderes, Refik Koraltan ve Fuat Köprülü’nün h...