4 Şubat 2022 Cuma

ROMA TARİHİ -36 Claudius (Tiberius Claudius Nero Germanicus,41-54)

4.       Claudius (Tiberius Claudius Nero Germanicus,41-54)

·         Caligula’nın öldürülmesi, Roma tahtına kimin geçeceği sorusunu bir an için yanıtsız bırakmıştı. Bir yandan principatus’tan cumhuriyet idaresine dönülmesi tartışılırken öte yandan praetor’lar lulius-Claudius sülalesine mensup bir kişiyi tahta geçirmenin yollarını arıyorlardı. Ancak bu kaos çok geçmeden aşıldı. Sarayda bir yerlere gizlenmiş olan Caligula’nın amcası Claudius  praetor muhafızları tarafından görüldü ve doğruca praetor(muhafız birliği)’ların kampına götürülerek aynı gün imparator ilân edildi.

Tiberius Claudius Nero Germanicus


·         50 yaşında Roma tahtına çıkan Claudius, imparatorluğunu borçlu olduğu praetor’ların herbirine 15.000 sestertius bağışladı. Nero Drusus ile Genç Antonia’nın çocuğu olan Claudius. 10’da Lugdunum’da (Lyon) doğmuştu. Sağlıklı bir fiziksel görünümü olmadığı gibi toplum içinde rahat hareket edemeyen, içe kapanık bir ruh yapısı vardı; konuşma sırasındaki peltekliği anlaşılmasını zorlaştırıyordu. Bütün bunlar onun halkın içine yeterince çıkmasına engel oldu. Yine de yeğeni Caligula 37’de onu senatör ve consul yapmıştı.

Cassius Chaerea; Caligula, karısı ve kızını öldüren Romalı askerdir.


·         Claudius’un yaptığı ilk işlerden biri, yeğeni Caligula’nın katillerini cezalandırmak oldu. Suikastin lideri Praetor Praefectus'u Cassius Chaerea ve onunla beraber hareket eden bazı kişiler öldürüldü. Claudius, aynı akıbete uğramamak için önlemler almayı da ihmal etmedi. Hatta, Caligula’nın zehir deposunu bile yok etti. Yine de bazı suikast girişimleri oldu; ancak sıkı önlemler alındığı için bu suikast girişimleri etkisiz hale getirildi.

sestertius, antik Roma sikkesi


·         Claudius, oldukça iyi bir iç ve dış politika izledi. Onun zamanında Mauretania (42), Britannia (43), Lykia (43), Iudaea (44), Trakya (46), eyalet haline getirilerek Roma topraklarına katıldı. Claudius, yoğun bayındırlık faaliyetlerine imza attı: Fucinus Gölü’nün kurutulması, su kemerleri, yollar ve Ostia Limanı’nın inşası gibi.

Claudius döneminde eyalet yapılan yerler


·         Dört evlilik yapan Claudius’un üçüncü karısı Messalina entrikaları sayesinde kötü bir üne sahip oldu. Claudius’un Messalina’dan bir oğlu oldu. Messalina kıskanç biriydi. İktidardaki pozisyonlarını sağlam tutabilmek adına yakın çevresindekileri öldürtmekte hiç sakınca görmedi. Evli olmasına rağmen sevgilileri de eksik olmuyordu. Claudius’un bütün bu olanlardan ya haberi yoktu ya da görmezden geliyordu. Ancak,  48 yılı Ekimi’nde, kocası Ostia’da bulunduğu bir sırada, Messalina’nın, sevgilisi Gaius Silius ile gizlice evlenmesi bardağı taşıran son damla oldu. Bedelinin ne olacağını bile bile, böyle bir davranışta bulunması anlaşılır bir durum değildi. Bunun, Messalina’nın da içinde bulunduğu bir darbe girişimi olabileceğini düşünenler de vardır. Ancak, Claudius’un yakın dostu Narcissus sayesinde Messalina ve sevgilisi Silius öldürüldüler.

Valeria Messalina ve oğlu Britannicus


·         Birkaç ay sonra Claudius yeğeni Agrippina ile evlendi (49). Agrippina’nın önceki evliliğinden Domitius Ahenobarbus adlı bir oğlu vardı; bu çocuk sonradan Nero Claudius Caesar Germanicus adını almış ve kısaca Nero olarak tanınmıştır. Agrippina, kocası Claudius’u kendi oğlunu manevi oğlu olarak kabul etmesi için ikna etti.  51 yılında Nero’ya Princeps Iuventutis Gençlerin Lideri / Gençler Arasında Birinci unvanı verilerek Roma tahtının meşru vârisi olduğu ilân edildi. İki yıl sonra da Claudius’un kızı Octavia ile evlendiğinde veliahtlığı daha da güçlenmiş oldu ( 53). Bir süre sonra, artık kendi oğlunun Roma tahtına geçmeye hazır olduğunu gören Agrippina, mantar yemeğine koyduğu zehirle kocası Claudius’u öldürdü ( 54). Claudius öldüğünde 64 yaşındaydı.

Büyük Augustus'un çocuğunun torunu ve Neron'un annesi Agrippina  


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

TC İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ ÇALIŞMA SORULARIDIR (2D 2Y)

TC İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ ÇALIŞMA SORULARIDIR (2D 2Y)   1.   Celal Bayar, Adnan Menderes, Refik Koraltan ve Fuat Köprülü’nün h...