2 Şubat 2022 Çarşamba

ROMA TARİHİ -35 Caligula (Gaius Iulius Caesar Germanicus, 37-41)

 

3.       Caligula (Gaius Iulius Caesar Germanicus, 37-41)

·         Germanicus ile Büyük Agrippina’nın üçüncü çocukları olan Caligula’nın asıl adı Gaius Iulius Caesar Germanicus idi. Caligula’nın bebekliği ve çocukluğu babasıyla birlikte Ren bölgesindeki askeri kamplarda veya ordugâhlarda geçmişti. Bu kamplarda, askerlerin giydiği caligae denen çizmeleri, henüz 3-4 yaşında bir çocukken ayağına giydiğinden kendisine caligula (küçük çizme) lâkabı takılmıştı. Ancak, imparator olduktan sonra her zaman resmi adını, yani Gaius Caesar’ı kullanmıştır. Ancak, günümüzde Caligula olarak tanınmaktadır.

Büyük/Yaşlı Agrippa MÖ 14- MS 33


caligae  (küçük çizme)



·         Önceki imparator Tiberius, Capri Adası’na çekildiğinde Caligula ile Tiberius Gemellus’u ortak vâris tayin etmişti. Ancak, Tiberius öldüğünde Gemellus’un 18, Caligula’nın 25 yaşında olması, tahta en yakın adayın Caligula olduğunun işaretiydi. Nitekim, praetor praefectus(üst düzey askeri ve sivil görevli)’u Macro’nun da desteğiyle Caligula, Senatus tarafından princeps yani imparator ilân edildi. Caligula, annesi ve kardeşinin cesedinin küllerini Roma’ya getirip Augustus Mausoleum’una koydurdu. Bazı aile dostlarına ve büyükannesi Antonia’ya onursal unvanlar verdirdi. Kendisine destek olan praetor’ları ödüllendirdi.

Caligula, hastalandıktan sonra paranoyak şekilde şüpheci olur


·         Caligula’nın hastalığı ve davranışları: Caligula imparator olduktan birkaç ay sonra Caligula ağır bir hastalık geçirir. Onu tanıyanların yazdıklarına göre iyileştikten sonra farklı bir karaktere bürünmüştü. Hastalığın zihinsel ve sinirsel bir iz bıraktığı düşünülüyordu. Kendisini sürekli tehlike altında hissediyor; öldürüleceğinden korkuyordu. Bu duygu ve düşüncelerle, çevresinde tehlike olarak gördüğü kişileri birer birer öldürttü. Kardeşi Gemellus ve Praetor Praefectus’u Macro da öldürüldüler. Arenalarda kanlı gladyatör ve vahşi hayvan gösterileri sıkça düzenlenmeye başlandı. Caligula, Senatus’u ve senatörleri de küçümsüyor, kendisini her şeyin üstünde görüyordu; artık hissedilir bir megalomani tüm benliğini kaplamıştı. Yaptığı icraatların hiçbir makul tarafı bulunmuyordu. Birçok muhalifi oldu. Kendisine suikast tertipleyen Lepidus ve taraftarları da feci şekilde öldürüldü.

·         Caligula’ya ait en ilginç öykülerden biri de “Incitatus” adlı yarış atma ilişkin olandı. Caligula bu ata o kadar önem veriyordu ki koşum takımlarında en değerli mücevherler ve ipek kumaş kullanılıyordu. İmparator, vereceği ziyafet için misafirleri onun adına davet ediyor ve atla beraber yemek yeniyordu. Yemi altın kapta sunuluyor ve hiçbir lüksten kaçınılmıyordu. Caligula’nın bu çok sevdiği atını consul yapacağı bile söyleniyordu.

Incitatus adlı atı Caligula'nın consul yaptığı söylentisi de vardır.


·         Napoli körfezinde Baiae’den Puteoli’ye uzanan ve gemilerin yan yana dizilmesiyle oluşturulan bir köprü bile inşa ettirdi ve bir at arabası üzerinde olanca hızıyla bir uçtan öteki uca geçti. İsrafın sonu gelmiyordu; öyle ki, Tiberius’un hâzinede bıraktığı büyük miktarda paradan eser kalmamıştı.

·         Bazı yazarlara göre Caligula 39’da Germania ve Gallia’ya sefer yaptı; hatta Britannia’yı istila etmek istedi. Ancak, bu seferine ve özellikle Britannia’yı istilasına ilişkin, askerlerine Manş’ta istiridye kabukları toplamalarını emretmesi dışında bilgiler belli değildir. 

Germania(Sarı renk,Almanya) ve Gallia(Kırmızı renk, Fransa)ve  Britannia(Yeşil renk, Britanya/İngiltere) 


     ·  Caligula MS 40’ta Roma’ya döndü. İmparatora karşı olanlar onu yok etmek için zaman kolluyordu. Nitekim, 24 Ocak 41’de, Praetor Praefectus’u Cassius Chaerea’nın başını çektiği bir grup, imparatora suikast düzenledi. Bir tören dönüşü, Palatinus Tepesi’ndeki sarayın altında yer alan bir koridordan geçerken, karısı ve kızıyla birlikte saldırıya uğrayarak feci şekilde öldürüldü. Caligula, bazılarına göre, Roma halkına yaptığı kötülüklerin bedelini ödemişti.

     ·     Popüler tarihte Caligula, Caligula İtalyan yönetmen Tinto Brass tarafından 1979 yılında çekilmiş bir sinema filmidir. Bu filmde çok fazla derecede şiddet ve cinsellik (pornografi derecesinde) içerdiğinden +18 yaşından büyük olanların izlemesi önerilmektedir.

     ·    Ne yarar insan dünyaları kazansa kendi ruhunu kaybettikten sonra

                                                                                       W. Shakespeare

  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

TC İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ ÇALIŞMA SORULARIDIR (2D 2Y)

TC İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ ÇALIŞMA SORULARIDIR (2D 2Y)   1.   Celal Bayar, Adnan Menderes, Refik Koraltan ve Fuat Köprülü’nün h...