25 Mart 2020 Çarşamba

RASPUTİN


·         1869’da  köylü bir ailenin ferdi olarak dünyaya gelen “Rasputin” olarak bilinen papazın olup asıl adı Gregory Efimoviç Rasputin’dir. Hızlı geçen gençlik yaşamında tanıştığı Ortodoks dindarlarının sapkınlıkla suçladığı tarikata girer. Tarikatta “Tanrı’ya ulaşmak için sürekli günah işlemek” gerektiği fikrini daha geniş kitlelere yaymak için Sibirya’dan, dönemin başkenti St. Petersburg’a gider. Talihin de yardımıyla birkaç yıl içinde Çarlık Rusyası'nı en etkili kişiliği haline gelir. Rasputin’in etkisine Çarın kendisi ve Çariçe de girer.
Gregory Efimoviç Rasputin

·      Rasputin, talihinin de yardımıyla Çar II. Nikola’nın kanı pıhtılaşamaması nedeniyle hastalanan oğlu Alexis’i iyileştirmesi ona sarayın kapısını açar.  Aslen Alman Prensesi sonra Rus Çariçesi olan Alexandra Fyodorovna  bu olayn üzerine Rasputin’in aziz olduğuna kanaat getirmiş olmalı ki temizlik anlayışı olmayan Rasputin’i yanında ayırmaz oldu.

Çariçe Alexandra Fyodorovna ve Prens Alexis
Rusya'nın son Çarı II. Nikola




















·         Halk, Çariçe'yi Alman olduğu ve Rusya'nın Almanya ile savaşta olmasından dolayı sevmemekteydi. Köylü olduğundan sarayın üst tabakasındaki din adamları onun ahlaksız olduğunu iddia etmelerine karşı gelmek şöyle dursun Rasputin, Çariçe ve kızlarıyla uygun olmayan maceralarını anlatmayı marifet görüyordu.Bu durumlar halkın tepkisini çekmektedir

·         Rasputin, bir ara sürgün cezasına çarptırılsa da Alexis yeniden hastalanır onu iyileştirme görevi yine Rasputin’e düşer.Bunun sonucunda Çar ve Çariçe’ye istediğini yaptırmaya başlar.
·         Ülke siyaseti, ekonomi kararları ona danışılarak verilmeye başlanması soylu sınıfının ve özellikle Çar’ın kuzeni Dimitri Pavloviç ve Altın Ordu-tatar hanedan üyesi aynı zamanda Çar’ın damadı Felix Yusupov’un  plan kurarak suikast yapmalarına sebebiyet verecektir.

·         Plan şöyle cereyan eder:  Sarayda bir ziyafet verilecektir. Önceden siyanürle hazırlanmış kurabiye ve içine yine siyanür konulan şarap hazırlanır.Rasputin kurabiyeleri yiyip şaraptan da içtiği halde kendisine bir şey olmamıştı. Yusupov paniğe kapılarak planlarının ortaya çıkacağından endişe ettiği için eline silah alıp Rasputin’e bir el ateş açar. Rasputin yeşil gözleriyle Yusupov’a bakmaya başlayınca Yusupov’un arkadaşlarından biri de ona bir el ateş eder. Öldüğünü düşündükleri Rasputin’i çarşafa sararak götürmeye çalıştıkları sırada yine hareketlenir bu sefer İngiliz ajanı Rayner onu alnından vurur. Rasputin daha sonra buz tutmuş  Neva nehrine attılar. Rasputin’in cesedi günler sonra bulunsa da suda boğularak öldüğü anlaşılmıştır.
Raspun'e ateş açan Prens Felix Felixovich Yusupov


·         Rasputin’in cesedi orta çıktıktan sonra Simonoviç onun son mektubunda şunları yazdığını belirtir: “Ben 1 Ocak 1917’den önce soylular tarafından öldürülürsem, soyluların tamamı ülkeden kovulacak, Eğer ölümümde Çar’ın da etkisi varsa ailenizden hiç kimse hayatta kalamayıp Rus halkı tarafından öldürülecektir.”
·        Rasputin, Aralık 1916’da öldürüldüğünü, Bolşeviklerin iktidara geldiğini ve soyluların ortadan kaldırıldığını, iç savaşta bir çok Rus’un öldüğünü göz önünde bulundurarak Rasputin’in ilginç bir karaktere sahip olduğunu söylenebilir.

Yararlanılan kaynak: İlber ORTAYLI'nın 2 Ocak 2011 tarihli Milliyet Gazetesi'ndeki yazısı
https://www.milliyet.com.tr/yazarlar/ilber-ortayli/rasputin-in-ve-rusya-nin-olumu-1333723

Popüler Kültürde Rasputin:
1. Alman kökenli müzik grubu Money B.'nin "Rasputin" orjinal parçası



2. Türkiye'de Ayna müzik grubunun söylediği "Dön Bak Aynaya"



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

TÜRKİYE TARİHİ-1

TÜRKİYE TARİHİ'NİN ŞU KISIMLARI VARDIR:  1. İLK BEYLİKLER DÖNEMİ (İşlendi) 2.«TÜRKİYE SELÇUKLU DEVLETİ» DÖNEMİ 3. OSMANLI DEVLETİ  4. TÜ...