25 Mart 2020 Çarşamba

GEZEGEN ADLARI


Güneş Sistemindeki gök cisimlerinin adları nereden gelmektedir?

Güneş Süstem'indeki gök cisimlerinin adları mitolojiden gelmektedir.

1.      Merkür: Çok küçük bir gezegen olmasına rağmen Güneş etrafında dönüş hızı fazla olduğu için mitolojide en kurnaz ve hızlı Tanrı olan Yunanlıların Hermes Romalıların Mercure dedikleri gezegendir.

2.      Venüs: Dünya ile Merkür arasından mücevher gibi parladığı için Yunanlıların Aphrodit Romalıların Venüs dedikleri aşk, ışık ve güzellik tanrıçasıdır.

3.      Mars: Rengi kırmızı olduğundan savaş tanrısıyla özdeşleştirilmiştir. Romalılardaki karşığı Mars iken Yunanlılarda Ares’tir.

4.      Ay: Bazı kaynaklarda Ay tanrıçası Artemis gösterilirken bazı kaynaklarda Semele gösterillir. Artemis Zeus’un akıl tanrıçası olan kızıdır.

5.      Jupiter: En büyük gezegen olduğu için tanrılar babası olan Zeus ile özdeşleştirilir. Bilinen en uzak ve büyük olduğu için üstünlük bahşedilmiştir.

6.      Satürn: Tanrı soyağacında Jupiterin yani Zeus’un babası Romalıların tarım tanrısı Yunan mitolojisindeki en eski görevi zaman tanrılığı Cronos’tan adını alır.

7.      Neptün: Bu gezegenin renkeri suyun rengine benzediği için Yunanlardaki deniz tanrısı Posedion Romalılardaki Neptunos adı verilmiştir.

8.      Pluton: Gezegen olma statüsünden çıkarılan bu gök cismi 2006 yılından önce gezegen kabul ediliyordu. Karanlık görüldüğünden yer altı tanrısı Yunanlıların Hades Romalıların Pluton dedikleri tanrıdan adını alır. 

9.  Güneş: Zeus’un oğlu Apollon olarak özdeşleştirilir. ABD'nin aya göndermiş olduğu araçlara Apollon adı verilmesinin nedeni Apollon'u kardeşi Artemis olan Ay tanrıçasına ulaştırma hedefinin mitolojiye bağlanmasından gelir.

10.Uranus: Zeus’un babası olan Kronos’un da babası olan Titan öncesi Gaia(Dünya)’nın kocası olan eski Gök tanrıdır.







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

TÜRKİYE TARİHİ-1

TÜRKİYE TARİHİ'NİN ŞU KISIMLARI VARDIR:  1. İLK BEYLİKLER DÖNEMİ (İşlendi) 2.«TÜRKİYE SELÇUKLU DEVLETİ» DÖNEMİ 3. OSMANLI DEVLETİ  4. TÜ...