25 Mart 2020 Çarşamba

Doğu ve Batı Mücadelesi: Troya Savaşı


Doğu ve Batı Mücadelesi: Troya Savaşı


Medeniyetler Çatışması ve 
Dünya Düzeninin Yeniden Kurulması
Samuel P. Huntington
  

Sovyetler Birliği’nin yıkılışı  ve tek merkezli küresel dünya düzenin ne olacağı konusunda  farklı fikirler olsa da  Samuel Huntington’un ortaya attığı  Medeniyetler Çatışması Tezi, en iddialı görüş olarak karşımıza çıkar. “Medeniyetler Çatışması” etkiliğini yitirdiği sırada  11 Eylül saldırısıyla tekrar kıymete binmiştir.

 Sözü edilen tezde  Batı medeniyetinin yani liberal dünyanın diğer medeniyetlere karşı üstünlüğü belirtilir. Bu medeniyetler arasında Batı (Katolik ve Musevi)’nın yanı sıra  Hint, Çin, İslam, Ortodoks (Rusya) , Budist, Japon, Latin Amerika vardır. Afrika medeniyeti gelişimini henüz tamamlamamıştır. Burada bir tarafta Batı medeniyeti diğer tarafta diğer medeniyetler düşünülmüştür. Diğer medeniyetlere coğrafyalarına bakılmadan Doğu medeniyetleri kategorisinde düşünmemiz gerekmektedir.







Günümüz  ABD’si Trump liderliğinde  Venezuela lideri seçimle iktidara gelen Nicolás Maduro’yu devirmeye çalışması herhalde demokrasi düşkünlüğünden kaynaklanmamaktadır. Medeniyetler artık uzlaşma değil mücadele içine gireceklerdi. 11 Eylül saldırısıyla George Bush liderliğinde, Usame Bin Ladin’in şahsına Afganistan ve kitle imha silahları barındırdığı bahanesiyle Irak’a yaptığı saldırılar bu tezi güçlendiren durumlar olarak karşımıza çıkmaktadır.
Samuel Huntington’un ortaya attığı  Medeniyetler Çatışması” tezi mitolojideki Troya Savaşlarındaki Doğu Batı mücadelesini hatırlatmaktadır.

Homeros'un 16.000  mısralık İlyada’sı , yazının ortaya çıkışından sonra tarihteki en ünlü ve etkili destanıdır. Savaş sanatının etkisi çağları aşan Troya Savaşı'na dair ilk çag efsanesi anlatılmaktadır.



İzlenmesi greken "Troy" filminden bir sahne 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

TÜRKİYE TARİHİ-1

TÜRKİYE TARİHİ'NİN ŞU KISIMLARI VARDIR:  1. İLK BEYLİKLER DÖNEMİ (İşlendi) 2.«TÜRKİYE SELÇUKLU DEVLETİ» DÖNEMİ 3. OSMANLI DEVLETİ  4. TÜ...