24 Nisan 2021 Cumartesi

BAŞTANRI JÜPİTER (ZEUS)

 

·         Bilindiği gibi gök cisimlerine antik çağ özellikle Roma ve Yunan mitolojisine dayanır.

·         Jüpiter en büyük gezegen olduğu için Romalıların en önemli ve kudretli  tanrısı olan Jüpiter (Yunanlılarda Zeus ) adı verilmişti.

·         Halk arasında Jüpiter’in bilinen adı Erendiz veya Müşteri’dir.

Zeus’un Doğuşu

Baştanrı Zeus


Gaia ve Uranos’un kehanetine göre Kronos’un babasına yaptığı gibi  çocuklarından biri onun tahtını ele geçirecektir. Kronos bu kehanetin gerçekleşmesini engellemek için kendi çocuklarını yutuyordu. Rhea, Gaia’nın yardımıyla son çocuğu olan Zeus’u kurtarmayı başarmıştır. Rhea iri bir kayayı battaniyle örterek Kronos’a verir. 

Titanların baştanrısı Kronos, doğan çocuklarını yutarken

Durumdan habersiz Kronos bu kayayı yutarak çocuğunu yuttuğunu zanneder.Rhea gizlice Zeus’u Girit adasına indirerek Aiagaion Dağı’nda  bir mağarada Amalthea (Nimphe veya onun görüntüsünde keçi)’nin sütünü içerek büyüyordu.

En büyük gezegen olan Jüpiter baştanrıyla eşleştirilir


Bir gün Zeus, Amalthea ile oynarken onun boynuzlarından birini kırar Amalthea’nın canını acıtmıştı. Zeus bu durumu telafi etmek için Amalthea’ya ne isterse verebileceğini söyler. Amalthea’nın boynuzların her türlü içecek ve yiyecek taşmaya başlamıştı. Bu sıralarda Kronos, Zeus’un yeryüzünde olduğunu anlar ve onu bulmak için bütün olanaklarını seferber eder. Bu yüzden Korybantes denilen dansçılar gürültü çıkararak Kronos’un dikkatini dağıtmaya çalışıyorlardı. Sonra Rhea, Girit’teki çocuk bakıcı Adamanthea’ya çocuğunu emanet etti. Adamanthea, Zeus’u gök ve yer arasında havada asılı kalacak şekilde ağaçtaki beşikte büyüttü.

Olgunluk çağına gelen Zeus gizlendiği yerden çıkarak Kronos’un yuttuğu tanrıları kusturdu. Sonra onu gökten kovup yerin dibine gönderdi.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

TC İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ ÇALIŞMA SORULARIDIR (2D 2Y)

TC İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ ÇALIŞMA SORULARIDIR (2D 2Y)   1.   Celal Bayar, Adnan Menderes, Refik Koraltan ve Fuat Köprülü’nün h...