30 Haziran 2021 Çarşamba

SATÜRN VE UYDULARI-17-

 52.       Titan

·         İlk kuşak baştanrı olan Uranos, ana tanrıça olan Gaia’dan doğan kendi çocuklarını kendisini devirmekten korktuğu için onları tekrar Gaia’ya geri gönderiyordu. Gaia’nın ana yüreği çocuklarının gömülmesini içine sindiremediğinden çocuklarından yardım istedi. Bu yardım isteğine sadece Kronos, cesurca olumlu cevap verdi. Diğerleri korktukları için yardım etmediler. Kronos, babası Gök tanrı olan Uranos’u tırpanla öldürmeyi başararak ikinci kuşak tanrıların yani Titanların baştanrısı oldu.

Titanların baştanrısı Kronos




Titan denilen tanrıların adları  nedir?

1. Okeanos (Okyanus tanrısı)

7. Theia (Aydınlık tanrıçası)

2. Koios (Zeka tanrısı)

8. Rhea (Ana tanrıça)

3. Krios (Hakkında bilgi azdır)

9. Mnemosye (Hafıza tanrıçası)

4. Hyperion (Güneş tanrısı)

10. Phebe (Karanlık ve gizem tanrıçası)

5. İapetos (işçilik tanrısı)

Atlas, Menoetius, Prometheus  ve Epimetheus adlı çocukları vardır.

11. Tethys (Deniz tanrıçası)

6. Kronos (Titanların Baştanrısıdır)

12. Themis (Adalet tanrıçası)

Titanların baştanrısı Kronos, aynı zamanda kızkardeşi olan Rhea’dan üç kadın ve üç erkek meydana gelir:

 

Yunanlılardaki adı

Romalılardaki adı

1.

Hera

Juno

2.

Hestia

Vesta

3.

Demeter

Ceres

4.

Hades

Pluto

5.

Poseidon

Neptunos

6.

Zeus

Jupiter, Jove

 

53.       Ymir

·         Kuzeyde ölüler ülkesine eşdeğer karanlık ve soğuk bir bölge vardır. Bu bölgeden kaynağını onbir akarsuyun aldığı Niflheimr bulunuyordu. Güneyde ise yakıcı ülke, dev Surtr’un beklediği Muspell bulunuyordu. Bu bölgeye buz ve ateşin buluşması sonucunda, insana benzeyen bir varlık olan Ymir doğdu.

·         Ymir, uykudayken sol koltuk altı terlerinden bir erkek ve bir kadın doğdu. Ymir’in ayaklarından da bir oğlu daha oldu.


İlk dev Ymir



·         Buzlu suyun erimeye başlamasıyla Audhumbla adlı bir inek doğdu, bu inek Ymir’i sütüyle besledi. İnek buzu yalarken ona insan şeklini verdi ki buna Buri dendi. Buri tanrıların atası oldu.  Devlerden birinin kızı olan Besta şle Buri’nin oğlu Bor’un evliliğinden Odin, Vili ve Ve adlarında üç çocuğu oldu. Bu üç kardeş Ymir’i öldürmeye karar verdiler. Üçkardeş Ymir’i ucu bucağı olmayan uçurumun kenarına götürüp onun bedenini parçalayıp dünyayı yarattılar. Ymir’in etinden toprağı, kemiklerinden kayaları, kanından ise denizi, saçlarından bulutları ve kafatasından göğü oluşturdular.

·         Şeytani devler de Ymir’in çocuklarıdır. Bunlar üç kardeşin kurduğu düzeni tehdit etmeye çalışacaklardır.

·         Bundan sonra üç kardeş evren ve dünyayı şekillendirmeye başladılar: Kıvılcımlardan yıldız ve gök cisimlerini yaratıp onların devinimini belli bir sistem içinde tasarladılar. Gündüz ile gece ve mevsimleri yarattılar.

·         Üçkardeş aynı zamanda Ymir’in kirpiklerinden oluşturdukları setle insan dünyasını meydana getirdiler. Odin’in insanı ve ilk insan çiftini iki ağaçtan yarattığı söylenir. Odin kardeşleriyle birlikte akıl, duyu ve insan biçimli beden verdiler. 

SATÜRN VE UYDULARI-16-

 

50.       Tethys

·         Tethys, Gaia ve Uranos’un birleşmesinden meydana gelen titanlardan (Bknz. Titan maddesi) biridir.

·         Denizlerde verimlliliği sağlayan Tethys, Zeus’un eşi Hera’ya bir ara annelik yapmış onu büyütttüğü Homeros’un İlyada’sında anlatılır. Tanrıça Hera, Tethys’le Okeanus’un arası bozulunca onların yanına onların aralarını düzeltmek istemiştir.

Denizlerin kraliçesi


·         Deniz tanrıçalarından Tethys, Titanların Okyanus tanrısı Okeanos ile birleşmesinde Simois denilen bir dere oluştu. Troya savaşında Yunanlıları Anadolu’dan atmak için diğer akarsular gibi taşarak Yunanlıları denize atmak istemiş hatta kahraman Aşil( Akhilleus)’in boğulmasına yol açacaktı. Güneş tanrısı Apollon’un ateşli oklarına maruz kalınca yatağına dönmek zorunda kalmış ve suları azalmıştı.

·         Tethys’in adının geçtiği başka bir mit de şöyledir: Günün birinde Glaukos adlı yoksul bir balıkçı ağını denize atmış avladığı baıkları çimenlerin üzerine etmaya başlamıştı ki bu balıkların tekrar denize atladıkalrına şahit olmuştu. Balıkçımı, çimlerde bir büyü var mı diye öğrenmek için çimlerden birkaç ot yiyince denize kendini atmak için içinde bir arzu hisseder. Deniz tanrıları bu balıkçının aralarına katldığı için Okeanos ve Tethys’e haber verdiler. Okeanos ve Tethys de bu balıkçının yüz ırmak tanrısı tarafından yıkanarak kirliliğinden arındırılması ve tanrılaştırılmasını sağladılar.

·         Tethys, aynı zamanda Okeanid deniler sayıları üç bin civarında olan akarsu tanrılarını doğurduğuna inanılırdı. Bunlardan bazılarının adları şöyledir: Alphetus, Amphitrite, Asia, Circe, Doris, Electra, Eurynome, Metis, Dione, Calypso,  Peneus, Styx, Telesto ve Tyche.

(Koyu ve kırmızı ile  yazılanlar aynı zaman uydudur)

 

51.       Thrymr

·         İskandinav mitolojisinde Jötünheimr adlı devler ülkesinin kralıdır. Odin’in oğlu Thor’un ünlü Mjölnir denilen çekicini kaçıran kişidir. Mjölnir adlı çekici Brokk ve Eitri adlı iki cüce imal ederlerken şaka olsun diye Loki sinek kılığına girerek cüceleri rahatsız ettiği için çekicin sapı kısa kalmıştır.

Dev Thrymr


·         Devler ülkesinin kralı Thymr, aşk tanrıçası Frejya’ya aşık olmuş ancak aşkına karşılık bulamayınca Thor’un çekicini kaçırır ve çekiç karşılığında Frejya’yla evlenmeyi şart koşar. Thor, Thymr’e tuazak kurar, tanrıların onayını alarak gelinlik kıyafetini giymiş ve devler ülkesine gitmiş Thymr, onu Frejya zannedip ona sarılmaya çalıştığı sırada Thor, devin kafasına çekici patlatır.

SATÜRN VE UYDULARI-15-

 

41.       Rhea

·         Titanların baştanrısı Kronos, aynı zamanda kızkardeşi olan Rhea ile evlenir. Bu evliliğinde üç kadın ve üç erkek meydana gelir: Hera, Hestia, Demeter, Hades, Posedion ve Zeus.

·         Kronos, babası olan Uranos’u devirdiği gibi kendi çocuklarının da kendisini devireceği kehanetini biliyordu. Bu nedenle, çocuklarının hemen doğumundan sonra onları yutuyormuş. Rhea’nın yüreği artık dayanamamış ve kadim toprak tanrıçası olan Gaia’dan fikir alarak bir kayayı kundaklayıp baştanrı Kronos’a vermiş ve sonuçta Kronos bunu yeni doğan çocuğu zannederek onu yutmuş.

·         Rhena, yeni doğurduğu çocuğu Girit adasında yer alan İda dağında bazılarına göre peri ama genellikle kutsal keçi Amalthea’ya teslim etti. Keçinin yetiştirdiği Zeus, güçlenmiş daha sonra aynı keçinin derisinden yaptığı zırh yardımı ile babasını devirmişti.

·         Böylece Titan tanrıları (ikinci kuşak tanrılar) ile Olimpos tanrıları (üçüncü ve son kuşak tanrıları) arasında savaş yaşandı. Devlerin titanlara destek vermesi üzerine Zeus, Kronos’un tartarosa (cehennem) hapsettiği ellişer başlı yüzer kollu adları KottosBriareus ve Gyes olan Hekatonkheir’leri serbest bırakan Zeus olmuştu.

 

Rhea

42.       Siarnaq

·         İnuit mitolojisinde yaşadıklarına inanılan devlerden biridir. İnuit grubu uyduları ile aynı köten gelmiş olma ihtimali yüksektir. Bu uydulardan daha büyük bir gök cismin parçalanmasıyla oluşma ihtimalleri vardır.

 

43.       Skathi

 

·         İskandinav mitolojisinde Jotun heim’de yaşayan devlerden biridir. Skathi, bütün devler ve tanrıların düşman ı kabul edilip Vanir tanrılarından Niord’in karısıdır. Niord, denizlerin ve balıkların kutsadığı biridir.

Skathi, değişen mevsimleri kuzey ikliminin ve uzun kışların zorluklarını, soğuğun ve gecenin ortaya çıkmasını temsil etmektedir.  Skathi babasını öldüren tanrılardan intikam almak istemektedir. Bu nedenle tanrılar ülkesine gider.  Tanrılar Skathiye aralarından biriyle evlenmesi karşılığında anlaşma yapabileceklerini aralarındaki tanrılardan birinin ayaklarına bakarak evleneceği tanrıyı ayaklarına bakarak seçmeyi şart koşmuşlardı. Kendine güvenen Skathi, tanrıların en yakışıklısı kabul edilen Balder ile evlenmeyi düşünürken ayağını ona benzettiği tanrıların en yaşlısı Njörd’ü seçer.

Skathi ve Njörd yaşayacakları yer konusun da anlaşmazlığa düşerler.  Njörd deniz ortasındaki Noatun’daki sarayındakathi ise babasının yurdu olan Thryheim’de yaşamayı arzulamaktadır. Zamanın bir kısmını Njörd’ün sarayında bir kısmını Skathi’nin istediği yerde yaşamaya karar verdiler. Njörd sarayına gididnce Skathi’nin babasının yurduna gitmek istemez. Skathi aslında babasının ölümünden Loki’yi sorumlu tutar. Njörd ile evlense de Loki’den intikam almayı kafasına koymuştu. Skathi, Balder’in de öldürülmesinden sorumlu tuttuğu Loki’den zehirli yılanı başının üstüne yerleştirerek onun acı çekmesini sağladı.

 

44.       Skoll

·         İskandinav mitolojisinde kıyamet denilen Ragnarök’te güneşi yutacak kurt olarak düşünülmüştür. Hati denilen kardeşi vardır.

Skoll

 

45.       Surtur (Surt veya Surtr)

·         Tanrıların kaderi olarak bilinen İskandinav mitolojisinde tanrı Loki’nin de babası bilinir. Tanrıların kıyameti kabülm edilen Ragnarok’ta Muspelheim’deki emrindekileri de yanına alıp Aesir tanrılarına karşı savaşta karşı tarafın başıdır. Ateşten kılıcıyla her yeri yakacak olup kendi çıkardığı alevle de kendisi de yanarak hayatını kaybedecektir. İzlanda’da volkan hareketlenemsi sonucu oluşan adaya da bu karakterden etkilenerek Surtsey denilmiştir.

46.       Suttungr

·         İskandinav mitolojisinde cüceleri tehdit eden onlara adaya hapseden devlerden biridir.

·         Odin’in peşine kartal şekline gelerek onu yakalamaya çalışmıştır.

 

47.       Torqeq (Tarqiup Inua)

·         İnuit mitolojisinde ay tanrısı kabul edilir.

 

48.       Tervos

·         Tarvos (veya Tervos), Satürn’ün Galya denilen dört uydusundan biridir. Tarvos bu mitolojide boğa tanrısıdır.

 

 

 

49.       Telesto

·         İkinci kuşak tanrılar olan Titanlardan Tethys ile Okeanus’un evliliğinden üç bin civarında dünyaya gelen ırmak peri veya tanrıçalarından biridir. (Bknz. Tethys maddesi)

SATÜRN VE UYDULARI-14-

 

39.       Polydeuces (veya Polydeukes)

 

·         Leda (Jüpiter’in uydularından birine ad vermiştir), Aitolia’nın kralı Theistos’un kızı olup Tyndareos’un eşi olmuştur. Leda, kocasıyla Sparta’ya yerleşir. Zeus, Leda’nın güzelliğine vurulunca Leda’ya kuğu şeklinde yaklaşarak onu hamile bırakır. Leda vakti gelince yumurtlamış ve bu yumurtadan Helena ve Polydeukes doğmuştur. Leda’nın Tyndareos’tan da Kastor ile Klytaimestra adlı çocukları olmuştur.

Leda


·         Kastor ve Polydeukes, dostluğun ve arkadaşlığın sembolü olmuş ve onlara "Dioskuroi" Zeus'un delikanlıları  anlamına gelen lakap verilmiştir. "Dioskuroi" denilen kardeşlerin kızkardeşleri Helana’yı Theseus Atina’ya kaçırınca onu bulmak için Atina’ya gitmişler Theseus’un yer altı ülkesine gittiğinde kız kardeşlerini kurtarmışlar ve Theseus’un annesi Aithra’yı kaçırmışlardı. Dioskuroi’ler Leukippos’un iki kızı olan Phoibe ile Hilaira’yı kendilerine eş olmaları kaçırmaya çalışırlarken bu kızların  kuzenleri Dioskuroi’lerin peşine takılmış ve Dioskuroi’lerden Kastor’u öldürmüş ve Polydeceus’u yaralamışlardı.  Zeus bu iki kardeşi birbirinden ayırmak istemediği için, ikisini de gökyüzüne alıp yıldızlar arasına yerleştirmiş böylece İkizler burcu oluşmuş oldu. Dioskuroi’ler, Kardeşleri Helena uğruna çıkarılan Truva Savaşına erken öldükleri için katılamamışladır. Dioskuroi’ler, Sparta'lı  olduklarından  Sparta'nın Atina'ya karşı olan ezeli mücadelelerini simgelerler.

 

40.       Prometheus, Epimetheus ve babaları Iapetos


Titanlardan İapetus


·         Titanlardan işçilik tanrısı İapetus’un Okeanos’un su perilerinden Asia ile (veya Kylmene) evliliğinden dört oğlu olmuştu: Menoitos, Atlas, Promeheus ve Epimetheus.

·         İnsanın Yaratılış Mitolojisi ve İnsana Ateşin kullanımının bahşedilmesi; Menoitos ve Atlas( bknz Atlas) Zeus’a isyan eden Titanlardan oldukları için cezalandırıldılar. Menoitos, Erebos (karanlık) ‘a gönderilir. Atlas ise güneşin battığı yer olan Hesperides perilerinin önünde omuzlarına gökkubbesi yüklenerek ayakta bekleme cezası verildi.

·         Diğer kardeşler olan Prometheus ile Epimetheus’un kaderi  çok farklı gelişmiştir.

·         Prometheus; Baştanrı kabul edilen Zeus onu Olympos’a (tanrıların oturduğu dağ) ölmezler arasına kabul etmişti. Fakat Prometheus; Zeus, kendi ırkını cezalandırdığı için kin duyuyordu. Çok sonraları tanrıları reddedecek ve dünyaya bela olacak insanları yaratarak Titanların intikamını alamaya çalışacaktı.

Prometheus, ateşi insana verdiği için cezalandırıldı


·         Prometheus ilk insanı balçıkla yarattı. Balçığı kendi gözyaşı ile yoğurarak doğanın en aciz yaratığı olan insana ateşi kullanmayı ve madenlere hükmetmeyi öğretmeyi düşündü.

Prometheus'un cezası


·         Mekone Olayı; Prometheus, Zeus’u insanlar için aldatmıştı. Prometheus, kurban töreni sırasında kurbanı ikiye bölerek öküz derisinin altına hayvanın işkembesine sarılmış etleri, öbür tarafa da içyağına sarılmış kemikleri yerleştirdi. Zeus’a kendi payını seçmesini istedi. Durumu anlayan Zeus duruma hiddetlenmiş ve ateşin insanoğluna verilmesini yasakladı.

·         Kendisi tarafından cezalandırılan insanoğlu için Prometheus içi oyuk ve tutuşturulabilir bir özle kapalı olan narthex (şeytantersi) denilen bitkiden  dal alarak Lemnos adasında Hephaistos (tanrıların silahlarını yapan tanrı) ‘un alev fışkıran ocağından bir kıvılcım çalarak ilahi armağan olarak insanlara verdi.

Şeytantersi otu


·         Başka bir mitte ateşin insana verilmesi şöyle anlatılır: “Güneş tekerleği”nden ateşin tohumlarını çalan Prometheus şeytantersi bitkisinin gövdesi içinde saklayarak insana teslim eder.

·         İnsanoğlu ateşin yardımıyla daha iyi şartlarda yaşamaya başladı. Yiyeceği etleri pişiriyor, soğuk gecelerde ısınıyor, karanlıkta aydınlanabiliyordu. Acizliğini unutan insanoğlu kendini tanrılara denk görmeye başlamıştı.

·         Başka bir mitte Prometheus’un kardeşi Epimetheus ile birlikte canlıların yaratılışıyla ilişkilendirilirler. İnsanların yaratılma durumu gerçekleşeceği an gelince tanrılar toprak ve ateşe biçim vererek insanı şekillendiriyorlardı. Işığa kavuşturulacakları an yaklaşınca gerekli olan güçlerin dağıtımı görevi Prometheus ve Epimetheus’a verildi. Epimetheus, bu görevi tek başına yapmak konusunda kardeşine ısrar etti. Fakat Epimetheus dağıtma işinde hata yapmış bütün güçleri hayvanlara dağıtmıştı. Bu durum karşısında zor durumda kalan insanoğlu çiğ meyve ve kanlı etle beslenmeye başladı. Ateşi kullanmayı bilmeden, mağarada yaşamaya başladı.

·         Bu duruma üzülen Prometheus insanları daha iyi yaşatabilmek için Hephaistos ve Athena’nın sanatlar bilgisi ve ateşi çalarak insana armağan eder. 

·         Daha iyi şartlarda yaşamaya alışan insan henüz şehirler kuramamıştı. Devlet sanatını bilmedikleri için insanlar sürekli kendi aralarında mücadele ediyorlardı. Devlet bilgisi sadece yüce Zeus’taydı. Daha sonraları Zeus, oğlu Hermes (haber ulaştıran tanrı) aracılığı ile insana yüce değerler, adalet ve saygı erdemlerini ulaştırdı.

·         Zeus, ölümlüleri ve onların yaratıcılarını cezalandırdı. Özel olarak Hephaistos’a hazırlattığı Pandora’yı insanlara gönderdi. (Bknz Pandora).

·          Zeus, Prometheus’u ise çelikten zincirlerle, Kaukasos dağına bağlatacaktı. Ekhidna ( kadın başlı yılan) ve Typhon (Gaianın oğlu olup yüzbaşlı ve yılan ayaklı)’un çocukları olan bir kartal her gündüz gelip Prometheus’un ciğerlerini deşip yiyordu. Geceleyin ciğerleri iyileşen Prometheus’un ciğerlerine kartalın ziyafeti tekrarlıyordu.

·         Kahraman Herakles, Kaukasos dağından geçerken kartalı öldürdü. Herakles, okuyla yaralanmış olan ve acı çeken Kentauros ( yarı at yarı insan) Kheiran acıdan kurtulmak için ölmek istedi fakat ölümsüz olduğu için ölümsüzlüğü kabul edecek birini bulması gerekti. Prometheus, onun yerine ölümsüzlüğü seçti. Bu durumu Zeus, Titan Prometheus’un ölümsüzlüğünü onayladı.

·         Zeus’un bunu onaylamasında Prometheus’un Zeus’a gerçekleşecek kehaneti söylemesi etkili oldu. Buna göre, Zeus’a Thetis’ten doğacak çocuğunun kendisinden daha güçlü olacağını ve kendisini devireceğini bildirdi. Bunu öğrenen Zeus, Thetis’i doğum yapmadan yutmuş ve kendi alnından Athena’yı Hephaistos yardımıyla çıkarmıştır. Böylece Zeus kendi egemenliğini sağlamlaştırırken Prometheus’u da tekrar ölmezler arasına almıştır.

·         Epimetheus’un Pandora denilen ilk kadınla birleşmesinden Pyrrha doğmuş bu kız da Deukalion’un karısı olacaktı. Deukalion, tanrıların yeryüzünü suya boğduktan sonara yapmış olduğu gemilerle insanlığı kurtarmıştı. Yunanlıların atası olana Hellen bu evlilikten doğmuştur. Hellen’in de Doros, Aiolos ve Ksuthos adlı üç oğlu olmuş, Bu oğullar Akalar ile İonların atası olmuştu.

SATÜRN VE UYDULARI-13-

 

37.       Pandora

·         Pandora mitolojide ilk kadın olarak kabul edilirdi. İlk Kadının Yaratılması miti şöyledir:

·         Prometheus (bknz. Prometheus)  kurnazlıkla Zeus’u kandırıp elde edip insanlara verdiği akıl ve ateş insan ırkını  şımartınca o zamana kadar yalnızca erkeklerden oluşan ve kendilerini tanrılar kadar kuvvetli ve mutlu sanan insanlara onları düzene koysun diye “kadın”ı gönderdi.

·         Hephaistos, Baştanrı Zeus’un verdiği talimat doğrultusunda balçık ve su ile görenleri şaşırtacak derece güzel olan kadını yarattı. Olympos’ta oturan tanrıçalardan Aphrodite’nin vücudu model kullanıldı. Kalbine ruh yerine kıvılcım yerleştirdi. Onu süslemek için tanrıçalar kendilerinden bir şey armağan etti.  Athena ona bir kemer ve süslü elbise verdi. Kharites(Kharitler) denilen periler gerdanlık hediye ettiler. Tanrıların habercisi Hermes Yunanca “bütün armağan” anlamına gelen Pandora’nın kalbine hıyanet ve aldatıcı sözler yerleştirdi. Zeus da ona esrarlı kutu vererek bunu açmaması gerektiğini çünkü insan neslinin saadeti ve felaketi bunun açılıp açılmamasına bağlı olduğunu söyledi.

·         Zeus bundan sonra ilk kadın olan Pandora’yı yeryüzüne insanı yaratan Prometheus’un kardeşi Epimetheus’a gönderdi. Prometheus uyanık olduğu için kardeşine Zeus’tan hediye kabul etmemesini söylese de Pandora’nın güzelliği karşısında Epimetheus öğüdü tutmayarak onu insanlar arasına aldı.

·         Pandora da merakına yenilerek Zeus’un uyarısını da unutarak kutuyu açtı. Meğer kutunun içinde hastalık, keder,acı, hüzün, yalan, ikiyüzlülük, ızdırap  gibi olumsuzluklar vardı. İnsanları rahatsız eden ne varsa açılan kutudan dışarıya çıktı. Yaptığı hatayı anlayan Pandora kutuyu hemen kapatır ne var ki insanları teselli edecek “ümit” dışarı çıkamamış kutunun içinde kalmıştı.

 

 


Eserlerini dijital ortamda oluşturan İngiliz sanatçı Tom Bagshaw’ın Pandora çizimi 

 

 

 

38.       Phoebe (veya Phoibe)

·         Yunan mitolojisindeki kadim Titanlardan biri olan Koios (Bütün Titanlar; Koios, Okeanos, Krios, Hyperion, İapetos, Kronos erkek titanlar; Theia, Rhea, Phoebe, Themis ve Mnemosyne kadın titanlardı.) diğer titanlardan Phoebe (Phoibe) ile evlenirler. Bu evlilikten Astria ve Leto (Latona) doğar.

·         Koios ile Phoebe’den doğan Leto, Baştanrı Zeus’un sevgililerinden biri olmuş ve Olimpos tanrıların en büyüklerinden Güneş tanrısı Apollon ve Ay tanrıçası Artemis’i doğurur. Satürn’e ad veren Phoebe, Apollon ve Artemis’in anneannesi oluyor.



·         Baştanrıça Hera, Leto’nun Zeus’tan hamile olduğunu anlayınca onu kıskanarak bereket tanrıçası Demeter’e Leto’ya doğurmak için yer vermemesini ister. Bunun üzerine Zeus; Asteria denilen bir adayı kayaya bağlamış ve Leto’nun doğumuna yardım etmesi için doğum tanrıçası Eileithyia’nın, Delos denilen bu adaya inmesini emretti. Zeus’un çok sevdiği iki çocuğu Apollon ve Artemis böylece doğmuş oldular. Apollon’un Python denilen yılanı öldürmesi ve çok güzel perilerden olan Daphne’ye aşkı gibi mitlerle anılmakta aynı zamanda güneş tanrısı olarak anılmaktadır. Artemis ise ay ile ilişkilendirilerek ay tanrıçası olmuştur.

Rumeli’de Hâkimiyet Kurulması

   Rumeli’de Hâkimiyet Kurulması ü  1353’ten itibaren Rumeli’ye geçen  Osmanlılar , yaklaşık bir asır içinde bölgede hâkim güç hâline geldi....