12 Temmuz 2021 Pazartesi

BÜYÜK İSKENDER VE HELENİZM-1-

 BÜYÜK İSKENDER VE HELENİZM

Helenizm, Yunan kültürü ve dilinin Yunan ülkesinin sınırlarından taşıp ön Asya’ya yayılmasını ifade eder. Yunan kültürü ile ön Asya kültürü birbirine karışmıştır. Helenizm kültürünün koruyucusu ve doğu ile batı dünyasının karışmasını sağlamaya çalışan İskender’in kendisidir. Roma’nın temsil ettiği dünyanın kaynaşması Helenizm’in yayılmasından başka bir şey değildir.

Kültürlerin birleştiricisi


Helenizm’in özellikleri:

1.       1.Sınırlarının çok geniş olması

2.      2. Farklı milletleri barındıran bölgesel devletler; hanedanı olan Ptolemayos ve Slevkoslar devletleri milli karakterdeki Mısır ve Suriye devletleri değil de halk meclisleri tarafından yönetilen devletler oldular.

3.     3.  Yunan şehir devletlerinde vatandaşlar kendileri dışındakilere barbar gözüyle bakarken Helen kültüründe toplumların birbirine eşit olduğu kabul edilir.

4.       4.Doğu’nun tanrıları Yunan dinide kabul görmeye başlarken Yunan tanrıları da Doğu dünyasında ilahlaşmaya başladı.

·         İskender’in Asya seferine çıkması Pers baskısının sonucunda olduğu da söylenebilir. Pers hükümdarı I. Dairus (MÖ 549-Mö 485) döneminde Yunan dünyası bağımsızlık için isyan (MÖ 500-MÖ 494) etmişti. Darius  MÖ 492-490 yıllarında Yunanistan’a gerçekleştirdiği seferde MÖ 490 yılında Atinalıların liderliğindeki Yunanlılara ünlü Maraton savaşında mağlup olmuştu. I. Kserkses (Serhas MÖ 485-MÖ 465), babasının yarıda bıraktığı Yunan savaşlarına daha iyi silahlarla hazırlanıp devam etmek istemiştir. Ancak Persler; Salamis’te MÖ 480 yılında ve Plataia savaşlarında Batı Anadolu şehir devletlerinin Yunan tarafına geçmesiyle bölgeden sürülmeye başladılar. Birleşik Yunan kuvvetleri Pamfilya( Aspendos, Perge, Side gibi şehirleri barındıran Antalya’nın doğusunda yer alan bir antik bölge) ’da Euryrmedon nehri civarında MÖ 449’da da Pers kuvvetlerini mağlup ettiler. Bu savaşların sonucunda Kaliyas barışı MÖ 448 yılında yapılarak Persler Ege denizinde Yunanlıların hâkimiyetini kabul etmiş ayrıca şehir devletlerinin bağımsızlığı da kabul edilmişti. Yunanlıların bu başarılarına rağmen Yunanlıların iki önemli şehir devletleri Atina ve Sparta arasında gerçekleşen Peleponnes savaşları ( MÖ 431-MÖ 404) sonucunda Persler de Yunanlıların iç işlerine tekrar karışma fırsatı elde etti.  Perslerin desteğini alan Spartalıların Yunanlıların alışık olmadığı bir baskı ile Yunanlıları yönetmeye çalışmaları Yunanlıların tekrar isyan etmesine neden oldu. Sparta kralı Agesilaos, Anadolu seferinde iken Yunanlılar Atina liderliğinde ittifak kurdular.

Peleponnes savaşları 


·         Attika-Delos Deniz Birliği

·         MÖ 477- MÖ 404 yılları arasında Atina liderliğinde Yunan devletlerinin Pers İmparatorluğuna karşı oluşturduğu birliktir. Atina’nın yüzden fazla devletle yaptığı bu birliği kendi kontrolüne almak istemesi iç çatışmalara neden olacaktır (Peleponnes savaşları). Böylece birlik de dağılmış oldu. Ancak Atina Kral barışından sonra ikinci defa birliği oluşturmuştur. (MÖ 378-MÖ 355)

Attika-Delos Deniz Birliği


·         Yunan şehir devletleri arasındaki çatışmalardan sonra Perslerle Yunanlıları temsilen Spartalılar arasında MÖ 386’da “Kral barışı” yapıldı. Buna göre;

1.       Batı Anadolu ve Kıbrıs Perslere ait olacak

2.       Bütün Yunan şehir devletleri bağımsız olacak

·         Bu antlaşmayla Persler üstün duruma geliyordu. Persler, Yunan birliğinin birleşmesini de engellemişlerdi. Teb şehri birkaç defa isyan ederek Yunan birliğini sağlamak istediyse de Mantineya savaşında liderleri Epameynondas ölünce girişim yarıda kaldı. İsokrates adlı hatip olimpiyat oyunlarının yeniden başlatılarak Yunan dünyası arasında kültür birliğinin devamının sağlamaya çalıştı. İsokrates, Yunanlıları birleştirebilecek Makedon karalı II. Filip’i gördü. Makedonya, Teselya’nın kuzeyinde yer almaktadır. Yunanlılar Makedonları barbar görseler de Makedonların kendi soylarını mitolojik kahraman Herakles’e dayandırmaları ve olimpiyatlara katılımlarının olması Yunan sayılmasında etkilidir.

·         Makedonların ilk kralları I. Amyntas, Makedonların güney taraflarına egemenken farklı Makedon krallıkları da vardı. I. İskender döneminde Yunan dünyasıyla iletişime geçilmiştir. Arhelos döneminde sarayına getirttiği Yunan sanatçı ve şairlerle Yunan kültürü güçlendi. Ülkesinde yollar yaparak mamur hale getiren kral olup onun ölümünden sonra bir kargaşa dönemi yaşandı. III. Perdikas, Illiryalılarla yaptıkları savaşta ölünce devlet yıkılma tehlikesi geçirse de kardeşi II. Filip, ülkesini kararlı yönetimiyle kurtarır.

·         II. Filip (M.Ö. 358-336), çok zor dönemde ülkesinin dağılmaya başladığı dönemde başa geçmişti. Rakiplerini eledikten sonra Makedon ordusunu Yunan ordu teşkilatına göre modernleştirdi. Sınırlarını emniyete aldıktan sonra Teselya bölgesine girmiş ancak Atinalılar tarafından durdurulsa da oğlu III. İskender’in dirayetli komutanlığı ile Yunan şehirleri Makedon yüksek egemenliğini tanımışlardı(MÖ 344) .

 

II. Filip'in tahmin edilen yüzü

·         Korinthos birliği: II. Filip, Yunanlıların birliğini birleştirecek güç olarak görüldüğünden kendisi de bu amaçta olduğu için Yunan şehir devletleri liderlerini Korint’e davet etmiş ardından kendi isteği ile Korinthos birliği kurulmuştu.  Birliğin lideri II. Filip olup Sparta birlik dışında tutulmuştu. Birlik müttefiklerinin birbiriyle savaşmaları yasaklanmıştı. Denizlerde ve ticarette serbestlik sağlanarak barış sağlanmış oldu. Bu birlikle Perslerin istemediği birlik sağlanmış oldu. Yunan müttefikler Perslere karşı yapılacak savaşta komutanlığa da seçildi. II. Filip, Perslerin Karya valisi olan Piksodaros ile iletişme geçmek ve İyon şehirlerinin ele geçirmek  için generali olan Parmeniyon’u görevlendirmişti. MÖ 335’te general Parmeniyon, Miletos’a kadar olan bölgeleri ele geçirmişken II. Fililip’in ölüm haberi gelir. Parmeniyon, Perslerin baskısı ile geri çekilmek zorunda kalır.

İskender filminde; İskender'in annesi Olmypias babası II. Filip


·         III. Alexandros (Büyük İskender MÖ 336- MÖ 323), annesi Epiros ailesinden Olmypias’tır. İskender’in annesi Molosların prensi Neoptelemos’un kızıdır. Annesi, Orpheus ve Bakkhos ayinleri ve büyücülükle uğraşmayı severdi. İskender’in MÖ 356 yılı Haketombeon ayı altıncı günde (20 Temmuz) dünyaya gelmesi ile Efes Artemis tapınağının yanması arasında bağlantı kurularak tanrıça Artemis’in onun doğumuyla ilgili olduğu söylentisinin yayılmasına neden olur.

·         İskender’in eğitimi için Platon’un öğrencisi muallim-i evvel kabul edilen Aristoteles hoca olarak tutulmuştu. İskender’in babası  ve hocası için biri bana hayat verdi diğeri de yaşama sanatını öğrettiğini söylemiştir.

·         II. Filip MÖ 340 yılında Byzantion ve Perintos seferleri sırasında 16 yaşında kendisine vekil olarak bıraktığı İskender iyi yönetim göstermiş isyan eden Medaralıların isyanını bastırmış onların bölgesi olan Dedeağaç’ta Alexandrapolis şehrini kurmuştu.

İskender'in yolu


·         İskender’in başarılarına rağmen Makedon asilleri İskender’in annesi Olympias’ı barbar görmeleri ile bazı generaller ile İskender’in arasının bozulması üzerine II. Filip karısından ayrılıp generallerinden Attalos’un kızı ile evlenmişti. Olympias’ın oğlunun saltanat halefi olmasının zorlaşması, Attalos’un İskender’i aşağılaması yani bu evlilikten yasal saltanat halefi dileğinde bulunması, babasının da ona hakaret etmesi sonucu İskender annesi ile birlikte kız kardeşi Kleopetra’nın evleneceği Epiros kralının yanına gitti. Kleopetra’nın Epiros’la düğününde II. Filip öldürüldü. II. Filip’in öldürülmesinde eski karısının ve oğlunun parmağı olduğu düşünülse de İskender hızla yönetimi ele alıp resmen babasının Pers kralının verdiği altınlarla öldürtüldüğü açıklanmıştı. 20 yaşında Makedon kralı olan İskender, kendine itaat etmeyeceğini düşündüğü asilleri ve bu arada kendisine hakaret eden Attalos’u da astırdı.

·         Yunan şehir devletleri başa toy birinin geçtiğini düşünerek sevinmişlerdi. Demosthenes, İskender’e Korinthos başkanlığını vermemeyi düşünenlerin lideri iken İskender ani bir hareketle Teselya’ya inerek isyan olarak değerlendirdiği bu girişimi engellemiş ve ikinci Korinthos kongresinde babası gibi başkomutanlığa getirilmişti. Atina ve Thebai’lerin isyanı nedeniyle isyancıların çoğunu müttefikleri olan Fokea ve Plataea şehir devletlerinin desteğiyle öldürttü. Birlik üye devletleri Perslere karşı Helen birliğini sağlamak için İskender komutan olarak seçildi. Bu durum zaten İskender’in istediği bir durumdu. Babasının modernleştirdiği orduyu daha disiplinli hale getirmişti. Askerlerine elindeki altınların tamamını dağıtmış komutanlarından Perdiklas, “Sana ne kaldı kralım?” sorusuna “umut kaldı.” cevabını verdi.

 

·         İskender’in ordusu

1.       Asilzade süvariler: Kralın muhafız ordusunu da oluşturmaktaydılar. Zırh,miğfer ve kalkan kullanırlardı. Atları üzengisiz mızrakları serbest kullanırlardı. Bu süvarilerin her bir kıtasına İle denilirdi. İle’lerin başında albaylar vardı. Asilzade süvarilerin başında ise bir general bulunurdu

2.       Ağır  piyadeler: Bu birlikler ünlü falanks birlikleridir. Bu piyadeler Makedon köylülerinden seçilirdi.

Falankslar


3.       Hafif piyadeler: Ordunun asli unsurunu oluştururlardı.  Silahları falankslardan daha hafiftir. Diğer birliklerde olduğu gibi genereal tarafından idare edilirdi. Bunlar arasında Sarisoforlar da vardı. Bunlar da birkaç metrelik sarisalar ile silahlanırlardı.

4.       Bunların dışında donanma da önemli askeri birlik sayılırdı. Donanma İskender’in ordusunu Asya kıtasına geçirmenin yanı sıra Perslerin deniz üstünlüğü, kıyılarda donanmalarının varlıkları önem oluşturmakla birlikte İskender’in toplam askerleri ancak 32.000 piyade ve 5.500 süvarşye karşı Perslerin yüzbinlerce asker kaynağı vardı. İskender’in bu asker varlığı ordusunun kolay hareket etmesine olanak sağladı. Buna karşılık Perslerin ordusu daha hantal ve hareket kabiliyeti daha sınırlıydı.

 

·         İskender’in savaş taktiği: Thebai’li general Epameynondas’ın geliştirdiği “çarpık düzen” taktiğini II. Filip, Thebai’de kaldığı yıllarda öğrenmiş ve ondan da İskender bu taktiği kullanarak geliştirmiştir. Ordunun merkezinin sağ ve solunda yer alan birliklerinin birinin sayısının az diğerinin sayısının çok olduğu ve sayının çok olduğu birliklerin saldırıya geçerek düşman birliklerinin kafasının karışmasına yol açtığı bir taktiktir. İskender bu taktiğin ilk kısmında ağır süvarileri ilk önce kullanması daha sonra çarpık düzen saldırısına geçmiş olmasıdır.

  İskender’in savaş taktiği:


·         Pers imparatorluğu

·         I. Dariaus (MÖ 521- MÖ 486) döneminde Persler zayıflamış olmakla birlikte Hindistan’daki Sind nehrinden Mısır’a oradan Ege denizine kadar topraklara egemendiler. Krallar kralı unvanlı Pers krallarından Kserkses (MÖ 486- MÖ 465)’in Salamis deniz savaşında MÖ 480’de yenilmesi itibarını sarsmıştı. II. Dareius zamanında, (M.Ö. 424-404) Mısır isyan ederek bağımsız olmuştu.

Pers imparatorluğu


·         Perslerde her eyalet Satrap denilen valiler tarafından yönetilirdi. Satraplar hüküm sürdükleri yerlerde kral gibiydiler. Bu dönemde bazı satraplar bağımsızlık girişimine girişmişlerdi. Batı Anadolu satrabı küçük Kyros MÖ 401 ‘de Kunaksa savaşı’nda  II. Artakserkses’e yenilerek öldürülmüştü. Kıbrıs satrabı  Evagoras bağımsız olmuştu. Likya prensi Perikles aynı başarıyı göstermese de Persler için zor dönemler başlamıştı. II. Artakserkses, Yunan şehir devletleriyle kral barışını yaparak onlara egemenliğini kabul ettirmişti. III. Artakserkses,  güçlü karakteriyle Mısır’ı yeniden egemenliği altına almıştı. III. Artakserkses’ten sonra III. Dareius (MÖ 336-330) döneminde İskender’le savaşlar yapılacaktır. III. Dareius’un hem çok kalabalık ordusu hem de Yunanlılar arasında müttefiklerinin yer almasıydı. Persleri karadan yenmek yeterli değil donanmasını alt etmek de gerekliydi. Bu nedenle İskender Pers limanlarını karadan ele geçirmesi gerekiyordu.  Önce Anadolu, Suriye, Fenike, Mısır ve Babil ele geçirilecekti. Persler’in hükmettiği yerlerde ülkelerin dillerini ve benliklerini kaybetmemeleri İskender’in onları özgürlüklerine kavuşturma iddiasına güç verecekti.

Beyazperde'de İskender


                    Yönetmenliğini Oliver Stone'unyaptığı oyuncular arasında  Angelina Jolie, Anthony Hopkins, David Bedella, Jessie Kamm'ın olduğu filmin linkine aşağıdaki linkten izleyebilirsiniz:

       https://www.fullhdfilmizlesene.com/film/buyuk-iskender-film-izle/


 


Kaynaklar

1.       Phill M. E. Bosch, “Helenizm Tarihinin Kaynakları”  (çev. Afif Erzen),İ.Ü. Edebiyat Fakültesi Yayınları, İstanbul:1942

2.       Cuma Ali Yılmaz, “Büyük İskender’in Hayatı ve Faaliyeti”, Doktora Tezi,Fırat Üniversitesi, Elazığ:2016

3.       Serkan Arslan, “Hellenistik Dönemde Batı Anadolu’daki Propaganda Amaçlı Dini Yapılar”, Yüksek Lisans Tezi, Selçuk Üniversitesi,Konya:2009

4.       https://tr.wikipedia.org/wiki/Epaminondos  Ulaşma tarihi 12/07/2021 s.0:40

5.       https://tr.wikipedia.org/wiki/Pamfily   Ulaşma tarihi 12/07/2021 s. 0:40

6.       https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/782127  Ulaşma tarihi 12/07/2021 s.1:04

7.       https://openaccess.firat.edu.tr/xmlui/bitstream/handle/11508/14771/443022.pdf   Ulaşma tarihi 12/07/2021 s.1:15

https://tr.wikipedia.org/wiki/Attika-Delos_Deniz_Birli%C4%9Fi   Ulaşma tarihi 12/07/2021 s.1:20

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

TC İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ ÇALIŞMA SORULARIDIR (2D 2Y)

TC İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ ÇALIŞMA SORULARIDIR (2D 2Y)   1.   Celal Bayar, Adnan Menderes, Refik Koraltan ve Fuat Köprülü’nün h...