23 Kasım 2021 Salı

JEAN-JACQUES ROUSSEAU (1712-1778) ve TOPLUM SÖZLEŞMESİ

 

JEAN-JACQUES ROUSSEAU (1712-1778) ve TOPLUM SÖZLEŞMESİ

·         Jean-Jacques Rousseau, 28 Haziran 1712’de İsviçre’nin Cenevre şehrinde dünyaya gelir. Rousseau protestan olarak vaftiz edilir. Annesi Suzanne Bernard,lohusa hummasından ölmüştür. Annesini ölümü kendisinin kendi ifadesiyle  ilk şanssızlığı” olmuştur.

Jean-Jacques Rousseau


·         Babası Isaac bir saatçidir. Annesinin ölümünden sonra babası ve teyzesiyle on yaşına kadar kalmıştır. Isaac Rousseau, Cenevre’deki emekli askerlerden biriyle kavga edip şehri terk ederken oğlu Rousseau’yu kardeşine bırakır. Rousseau daha sonra kuzeniyle birlikte Protestan papazının yanına pansiyona verilir. Isaac, Cenevre’den ayrılırken Suzanne’nin kız kardeşini de almış ve Rousseau’yu bir daha görmemiştir. Babası ve teyzesi tarafından terk edilen Rousseau, bir süre amcasıyla kaldıktan sonra şehri terk eder.

·         1728 ile 1738 yılları arasında tercümanlık, uşaklık, kâtiplik, müzik öğretmenliği ve sekreterlik yaparak Fransa ve İtalya’da kalır. Yazıları bir süre sonra Katolik kilisesi aleyhinde olduğun gerekçesiyle Fransa’da yasaklanır. Kendisine göre; “insan özgür doğar oysa her yerde zincire vurulmuştur.”



·         Halkı zincirlerinden kurtarmak isteyenler onu örnek alacaklardır.  Jean-Jacques Rousseau,  David Hume’n davetiyle onunla birlikte İngiltere’ye gider. 1766 yılındaki İngiltere seyahatinde onunla İngiltere kralı III. George ona hayran kalır ve kendisine maaş bağlar. Jean-Jacques Rousseau, kalven inancına sahipken Katolikliği (1728) seçer ama sonra eski inancına (1754) geri de döner.

David Hume


·         Cenevreli filozof ve yazar olan Jean-Jacques Rousseau’nun fikirleri Fransız İhtilalini etkilemiştir. İhtilalden sonra kurulan yeni devlet düzenin yerleşmesinde ve toplumun yapısında etkisi olmuştur.

·         Toplum Sözleşmesi adlı kitabı en önemli ve bilinen kitabı olup dört kısımdan oluşmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İSLAM BİLİM TARİHİ ÇALIŞMA VE YAZILIYA HAZIRLIK SORULARI

  İ SLAM BİLİM TARİHİ ÇALIŞMA VE YAZILIYA HAZIRLIK SORULARI 1. İslâm Medeniyeti IX. Ve XIII. yüzyıllar arasında bilimsel çalışmalar yaparak...