25 Ocak 2022 Salı

ROMA TARİHİ -13/Marius ve reformları

 

·         Marius ve Roma Ordusunun Yeniden Şekillenmesi

·         Kuzey Afrika’daki Numidia (Cezayir) topraklarında hâkimiyet kurmak isteyen ve o toprakların yasal mirasçısı olduğu iddiasında bulunan Iugurtha -diğer vârisleri ortadan kaldırarak- Numidia Krallığı tahtına geçmişti. Uzun yıllar Roma’yı uğraştıran lugurtha’nın Cirta kentini ele geçirmasi ve oradaki Romalıları da öldürmesi üzerine ona MÖ 111’de savaş ilan edildi. Bu savaş MÖ 107 yılı consul’ü Marius’un askeri yeteneği sayesinde Romalıların lehine dönmüş ve Marius’un subayı Sulla yeteneği ile Iugurtha ele geçirilmiştir.

 

Iugurtha, Roma'nın en önemli düimanlarındandır

·         Roma, bu sefer Germenlara karşı kuzey sınırını korumak zorundaydı. Germenlar, Roma ordularına üstünlük sağlıyor ve Roma için ciddi bir tehdit oluşturuyorlardı. Roma, yine MÖ 104 yılı consullüğüne seçilmiş bulunan Marius’un askeri dehası sayesinde Germenlere karşı başarılı oldu. Hatta Marius Germenlere karşı koyabilmek için birtakım askeri reformlar da gerçekleştirdi.

 

Numidia 

·         Belli bir servete sahip olmayan fakir köylüler ya da zanaatkârlar (Proletari )kanun gereği askere alınmadıklarından, bundan böyle onlara ücret ödenerek askerlik yaptırılacaktı. Proletariden de askerlik hizmetinde yararlanılması, ordu nüfusunun artması demekti. Bu askerlerden savaş zamanında yararlanılıyor, savaş bittiğinde görevleri de sona eriyordu; görev bitiminde geçimlerini sağlamak için devlet tarafından kendilerine toprak veriliyordu. Aynca ordu sisteminde de bir değişikliğe gidilerek cohortes (cohors) adı verilen yeni askeri birlikler oluşturulmuştur. Bundan böyle bir lejyon’da her biri 600 kişiden oluşan 10 cohortes bulunacaktı; bu, bir lejyonun 6000 kişiden oluşturulmuş olması demekti. Oysa Roma Cumhuriyet Dönemi’nde bir lejyondaki asker sayısı genelde 4500 idi. (bu sayı imparatorluk döneminde artmıştır; Roma lejyonlarında sabit sayı olmamıştır; lejyonu meydana getiren askerlerin sayı sında zaman içinde değişiklikler olmuştur). Cohors’lann her biri savaşta ayn hareket edebilme serbestliğine sahip olup önceki phalanks sistemine göre daha esnek ve daha hızlıydı. Askerlerin silahlarında da değişikliğe gidildi; bundan böyle esnek ve öncekilere kıyasla daha kısa olan kılıçlar kullanılmaya başlandı. Marius’un orduda gerçekleştirdiği ve reform niteliğindeki bu değişiklikler meyvesini vermekte gecikmedi. Önce, Gallia’nın (Galya) güneyindeki Germen kökenli Teutonlar (MÖ 102), ardından da kuzey İtalya’daki yine Germen kökenli Kimberler / Cimbri (MÖ 101) yenilgiye uğratılmıştır.

Temsili Marius


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

TC İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ ÇALIŞMA SORULARIDIR (2D 2Y)

TC İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ ÇALIŞMA SORULARIDIR (2D 2Y)   1.   Celal Bayar, Adnan Menderes, Refik Koraltan ve Fuat Köprülü’nün h...