23 Ocak 2022 Pazar

ROMA TARİHİ -5/Roma Yöneticileri

 

Roma’da Önemli Magistratları/Yöneticileri

A.      Emretme veya egemen olma yetkisine sahip olanlar (İmperium’a sahip)

1.       Consül: Bir yıl için iki consül seçilir ve seçimlerini Comitia Centuriata Meclisi yapardı. Senatus’a başkanlık eden consüller görevleri sona erince hesap verirlerdi. Proconsüller(Roma eyalet valileri)’in imperium yetkileri belirli eyaletlerde sınırlıdır.


Temsili consüller


2.       Dictator: Roma’yı ciddi anlamda tehdit eden Kartacalılara karşı II. Kartaca savaşı devam ederken devlet ve askeri işlerin tek bir yönetici kontrolünün daha etkili olacağı öngörüldü. Diğer anlamda Roma için zor dönemlerde yasal olarak consüllerden birinin önerisi ile genellikle consüller arasından Senatus’un onayı ile göreve başlatılırdı.

3.       Praetor: MÖ 366 yılında consüllerin iş yükünü azaltmak amacıyla oluşturulmuş olup hukuk işlerini düzene koymakla ilgilenirlerdi. MÖ 356’dan itibaren pleb sınıfı da atanır hale geldi. Sayıları Kartaca Savaşı (I.)  ile ikiye Sulla döneminde sayıları sekize çıkarıldı.

B.       Emretme veya egemen olma yetkisine sahip olmayanlar (İmperium’a sahip değil)

1.       Quaestor: Cumhuriyetin son dönemlerinde devlet hazinesi ve mali işlerden sorumludurlar. Comitia Tributa tarafından göreve getirilirlerdi. Sayıları zamanla artmış Sulla döneminde yirmi olmuştu. İmperium yetkisine sahip değillerde de consüllerin bir çeşit yardımcısı konumunda idiler.

2.       Pleb Tribunus’u: Resmi memur sayılmasa da pleb sınıfını temsil ederlerdi. MÖ 366 yılından itibaren consüllük makamına atanabilir hale geldiler.

3.       Aedilis: Ana amaçları Pleb Tribunus’larına yardımcı olmaktı. MÖ 5. yy başlarında sadece Plebler arasında seçilirdi. Aedilis’ler bir nevi belediye işelrini yürütürlerdi. Şehirlerin imarı, yol temizliği, su dağıtımı, tapınakların düzenlenmesi vb.

4.       Censor: Beş yıl için atanmakta olup ilk defa MÖ 443’te atandılar. Comitia Centuriata tarafından eski consüller arasından seçilirlerdi. Vatandaşları ve onların sahip oldukları malları kayıt altına alırlardı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

TC İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ ÇALIŞMA SORULARIDIR (2D 2Y)

TC İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ ÇALIŞMA SORULARIDIR (2D 2Y)   1.   Celal Bayar, Adnan Menderes, Refik Koraltan ve Fuat Köprülü’nün h...