23 Ocak 2022 Pazar

ROMA TARİHİ -7/On İki Levha Kanunları

 

On İki Levha Kanunları

Patricii ve Pleb çatışmasında atılan en önemli adım kanunların yazılım hale getirilme isteği oldu. Pleblerin isteği ile cansüllerin atanması geçici olarak askıya alınmış ve kanunların yazılması için MÖ 451 yılında Appius Claudius’un başkanlığında “decemvir”(on kişi)ler görevlendirildi. Bunların görevi kanunları bir araya getirerek yazıya geçirmek ve sonuçta tunç, fildişi ve ahşap levhalara yazılan kanunlar foruma asılmış ve herkesin görebileceği şekilde sergilenmişti. Vatandaşların görev ve sorumlulukları, borç, alacak, faiz, veraset, ihmalle ilgili hukuki işler yazılmıştı. Ancak bu kanunlar iki sınıf arasındaki çatışmayı sonlandırmamış decemvirlerin görevlerine son verilmişti. Daha sonra benzer bir decemviri kurulu oluşturulmuş baştaki on kanun yanına iki kanun daha eklenerek bir çeşit Roma anayasası oluşturularak On İki Levha Kanunları bu şekilde ortaya çıkmış oldu.

 

Oniki Levha kanunları

 

Roma’nın Meclisleri

1.       Comitia Curiata: 30 curia’ydan oluşan bir meclis olup her curia’nın bir oyu vardı. Meclise sadece aristokratlar üye olabiliyordu. Krallık dönemlerinde kral seçimi, kanun yapma ve savaş ilanı gibi kararları verebiliyordu.

2.       Comitia Centuriata: Roma’nın en eski meclisiydi.  Servius Tullius tarafından kurulmuş olup Roma ordusuna dayanmaktaydı. Comitia’da halk centuriae’ye bölünürdü. ilk 18 centuriae süvari iken diğerleri demirci, flütçü, refakatçi olmak üzere 192 centuriae vardı. Her birinin bir oy hakkı vardı. Bu meclisin en önemli görevi consül ve praetorların seçimini yapmaktı.

3.       Senatus: Roma’nın en yüksek kurumudur. Halk meclisleri tarafından seçilen memurlukların(üst düzey yönetici, magistra) göreve beşletılması memurların yapılacak işleri teklif etmeleri onaylatmalsrı gerekirdi. Savaş kararının onaylanması devlet harcamaları da onun görevlerindendi. Senatus’un 300 üyesi varken zamanla sayı 600’e çıkarıldı.

Temsili Senatus toplantısı


4.       Comitia Tributa ve Concilium Plebis: Bu mecliste Roma’nın kabileleri etkindi. Sınırların genişlemesiyle kabile sayısı da artınca sayılar 35 ile sınırlı tutuldu. Comitia Tributa, Roma halk meclisidir. Consül, Praetor ve aedilisler tarafından toplantıya çağrılabilirdi. Concilium Plebis ise sadece Pleblerin meclisidir. Concilium Plebis’i toplantıya pleb yöneticisi (magistratı, Pleb tribunus) çağırabilirdi. Bu meclis sadece pleblere ilişkin kararlar verebilirdi. Yine pleb meclisi pleblerin yöneticilerini seçerdi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

TC İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ ÇALIŞMA SORULARIDIR (2D 2Y)

TC İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ ÇALIŞMA SORULARIDIR (2D 2Y)   1.   Celal Bayar, Adnan Menderes, Refik Koraltan ve Fuat Köprülü’nün h...